[#1] Dysk 2,5"
Witam! Postanowiłem wcisnąć Pegaza 1 do jak najmniejszej "puszki". Kupiłem
nagrywarkę slim Samsunga i dysk 2,5" też samsunga 160 GB. Porobiłem jakieś tam
partycje i wyskoczył problem: partycja nazwana "2robo" ma zastąpić partycję "robo"
oczywiście większa - trzeba wykorzystać dysk. próba kop[iowania z robo na 2robo powoduje
wyświetlenie komunikatu:
Volume 2robo (2robo: ide.device, unit2)
there was an error while accessing this volume:
general device failure
the device is in an invalid state.
errorcode = 45
io_Command = 24
io_offset = -2050680832
io_length = 16384
io_Actual = 16384

zmniejszyłem partycję do 10 GB ale efekt jest ten sam.
Na starym dysku ta partycja robo ma też 10 GB i nie ma problemów. O co tu chodzi i jak sobie z tym poradzić.
Bardzo proszę o pomoc

[#2] Re: Dysk 2,5"

@Pero, post #1

Pegaz1 z jakim Aprilem?
[#3] Re: Dysk 2,5"

@Jacek Piszczek, post #2

Ostatnia wersja...

[#4] Re: Dysk 2,5"

@Pero, post #1

Udzielam odpowiedzi - może się coś komuś przyda - "żarły sie dyski. Wreszcie dzisiaj udało mi się trafić w układ : dwa dyski i jeden czytnik. Cholerstwo !!!

[#5] Re: Dysk 2,5"

@Pero, post #4

Jak podpiąłeś dyck 2,5" do Pegaza? Takie dyski mają całkiem inne złącze zasilania.
[#6] Re: Dysk 2,5"

@R-Tea, post #5

[#7] Re: Dysk 2,5"

@R-Tea, post #5

Nie inne złącze zasilania, tylko mają zasilanie w taśmie. Przejściówkę można zrobić na bazie "niezbędnika amigowca z A600/1200" (HD Kit).

[#8] Re: Dysk 2,5"

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Ładne.

[#9] Re: Dysk 2,5"

@R-Tea, post #5

Przejściówka, tylko inna niż w linku Skolmana. Działa bardzo dobrze. A jak cicho się zrobiło! Dzisiaj podpinam DVD slim i zobaczymy jak chodzi całość. Następny etap to już nowa skrzynka. Czy ktoś ma Pega 1 z kartą Radeon 9250 (RV 280) i działający na tym zestawie Debian? Z Radeonem 7500 linuch chodzi, natomiast z tą lepszą nie. Szukam rozwiązania.

[#10] Re: Dysk 2,5"

@Pero, post #1

Jak już wspomniałem udało się! Poszło łącznie z DVD slim i działa. Nie mam Frying Pana więc nie wiem jak nagrywa DVD. Ale próbowałem zainstalować na nowym dysku również Linuxa. I szpas!
Instalator linuxa nie widzi zrobionych partycji na tym dysku! Podłączyłem stary dysk i instalator prawidłowo odczytał wszystko z niego Na nowy 2,5 nic nie widzi. Tylko jako całość. Jak to obejść? Garść porad?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem