[#1] Co z tym Bochsem?
Postanowiłem potestować na swojej Efi Bochsa. No to ściągnąłem, grzecznie rozpakowałem i (jako że ponoć GUI to do Bochsa dar niebios) spróbowałem odpalić Bochs GUI.
W tym momencie zostałem opluty, a program powiedział, że nie może znaleźć klasy infotext.mcc i czy może sam sobie ściągnąć. Postanowiłem jednak, że to ja mu ściągnę i tak też zrobiłem. Zainstalowałem ładnie z innymi .mcc i, zadowolony odpalam Bochs GUI.
I co, spytacie? Ano nic. Program dalej twierdzi, że mu nie zainstalowałem infotext.mcc i żebym to lepiej zrobił, bo inaczej.
Zrezygnowany kazałem mu ściągnąć i zainstalował wspomnianą klasę samemu, co ochoczo wykonał, po czym dalej jej nie widzi (inna rzecz, że nigdzie poza System/Classes/MUI jej nie znalazłem, więc nie wiem, czy dał radę, ale w każdym razie - próbował).

Pytanie brzmi: Gdzie popełniłem błąd?
[#2] Re: Co z tym Bochsem?

@recedent, post #1

moze program wymaga jakiejs nowszej wersji.sprawdz snoopium.poszukaj na stronie domowej klasy. moze programista sie pomylil i wpisal wymagania wersji za duze,przy otwieraniu tej klasy.
kombinuj.

[#3] Re: Co z tym Bochsem?

@AmiChris, post #2

Ale nie ma nowszej wersji niż 15.3 (zresztą z 1998). Snoopium mówi, że on w ogóle nie szuka tej klasy. Szuka tooltypów, a potem próbuje otworzyć jakieś shellppc.prefs. :(

A wersji nie podaje której. Po prostu "missing the infotext.mcc mui class".

Gdybym wcześniej nie kombinował, nie zawracałbym.. głowy na forum.
[#4] Re: Co z tym Bochsem?

@recedent, post #3

Snoopdos tez nie pokazal ze program szuka tej classy, ale po przestawieniu na pokazywanie wszystkich funkcji, okazalo sie ze program szuka TYLKO w katalogu sys:classes/mui .
Po przegraniu bochs ruszyl :)
[#5] Re: Co z tym Bochsem?

@Norbert, post #4

U mnie w sys:classes/mui siedzi od samego początku. Mam tam wszystkie własnoręcznie zainstalowane klasy MUI. I tak, przegrywałem już infotext w bardzo różne miejsca, za każdym razem ten sam rezultat. Możesz mi jeszcze podać wersję tej swojej infotext.mcc?
[#6] Re: Co z tym Bochsem?

@recedent, post #5

Infotext.mcc mam w wersji 15.3 (5380 bajtow).
Uruchamiam Bochsa na P2 z MOS1.4.5, co moze miec znaczenie bo ty masz Efike MOS2.0

ps.
Co pokazuje SnoopDos? Zaznaczylem pokazywanie wszystkich FUNKCJI
[#7] Re: Co z tym Bochsem?

@Norbert, post #6

zaznaczyłem w Snoopium, żeby pokazywał absolutnie wszystko. Okazało się, że szukał sobie tej klasy w (kolejno):

1-SYS:Applications/MUI
2-MUI:libs/mui
3-jeszcze raz numer 1
4 jeszcze raz numer 2

Testowo przegrałem sys:classes/mui do work:libs/mui i zrobiłem przypis mui: na work: . No i się baran uruchomił.
Z tego wynika, że na MorphOSie 1.4 i 2.0 szuka sobie tej klasy w zupełnie różnych wersjach. Bardzo to cudaczne...

A, dziękować za pomoc. Jak uda mi się coś pod Bochsem odpalić pod tym MPC5200B, to się podzielę wrażeniami.
[#8] Re: Co z tym Bochsem?

@recedent, post #7

No i wykrakałem - coś mnie Bochs nie lubi. Diabeł pewnie (jak zwykle) tkwi w szczegółach. Stworzyłem sobie plikopartycję twardy.img (200 MB), zrobiłem obraz dyskietki startowej Win95 (bootdisk.img), ładnie wklepałem to w opcje i spróbowałem odpalić program. Niestety, kiszka - pisze tylko, że "Program aborted".

Co robię źle? W końcu jakiś czarny ekran z promptem powinien chyba mi się pojawić, prawda?

Log (plik bochsout.txt) kończy mi się na VGA extension support: vbe cirrus. Czyżby tu się wykrzaczał?
[#9] Re: Co z tym Bochsem?

@recedent, post #8

UPDATE:

Wygląda na to, że ten najnowszy Bochs jest do bani. Na starszym (wersja z Aminetu) bez problemu wystartowałem z dyskietki startowej Win 95. ZTCW to najszybciej toto nie działa (a wnioskuję na razie po trybie tekstowym DOSa), ale spróbuję się pobawić ustawieniami jeszcze.

No to teraz podmontować obraz płyty instalacyjnej W95, chłe chłe...
[#10] Re: Co z tym Bochsem?

@recedent, post #9

recedent napisał(a):

> ZTCW to najszybciej toto nie działa (a
> wnioskuję na razie po trybie tekstowym DOSa), ale spróbuję się
> pobawić ustawieniami jeszcze.

cytat z FAQ Bochs-a:

1.9.5. Tell me about performance when running Bochs.

Because Bochs emulates every x86 instruction and all the devices in a PC system, it does not reach high emulation speeds. Kevin reported approximately 1.5MIPS using Bochs on a 400MHz PII Linux machine.

[#11] Co dalej z tym Bochsem?

@recedent, post #1

No dobra, mam iso płyty instalacyjnej win 95. Teraz jak to podmontować pod Bochsa?

coś mi

ata0-slave: type=cdrom, path=w95.iso, status=inserted

nie chce działać (traktuje go jako device i próbuje otworzyć unit 0). Wie ktoś czemu? Montował już ktoś iso jako cdrom w Bochsie?
[#12] Re: Co dalej z tym Bochsem?

@recedent, post #11

Widzę, że ostatnio tylko sam sobie odpowiadam, ale cóż. Może ktoś kto będzie miał więcej cierpliwości ode mnie kiedyś ten wątek odkopie i mu się coś z niego przyda...

Spostrzeżenie: Właśnie ściągnąłem i odpaliłem na kompie żony Bochsa w wersji pod Win. Śmiga aż miło na tych samych plikach co u mnie i z identyczną ścieżką do ISO. Z czego wynika wniosek prosty - MorphOSowa wersja Bochsa (a przynajmniej ta z Aminetu, no ale przecież 2.3.5 nie raczy działać w ogóle) najzwyczajniej w świecie nie obsługuje pliku .iso jako napędu CD-ROM! Żeby korzystać z napędu trzeba mieć fizyczną stację CD/DVD w kompie. Jako, że nie chce mi się podpinać takiego napędu do mojej Efi dla jednego niedorobionego programu, na tym sprawa mogłaby się zakończyć.

Mogłaby, gdyby nie pewna drobnostka: Z pewnością jest sposób, żeby zamontować pod systemem MorphOS plik .iso jako normalny napęd. Wtedy bochs przestałby zrzędzić i panikować, tylko zczytałby dane jak trzeba.

Mam rację?

[#13] Re: Co dalej z tym Bochsem?

@recedent, post #12

Domyślnie w ustawieniach akcji MIME dla ISO w menu kontekstowym jest akcja "zamontuj". Upewnij się czy plik MOSSYS:Ambient/scripts/mountisoimage ma ustawioną flagę S.

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2008 00:18:47
[#14] Re: Co dalej z tym Bochsem?

@Korni, post #13

Dzięki za podpowiedź, już zastanawiałem się czemu mi ta opcja nie działa.

No dobra, zamontowałem sobie moje iso w systemie, dysk zwie się "Windows 95:" . Ustawiam mu to jako parametr w .bochsrc i... Oczywiście znów kiszka. Mówi, że nie może otworzyć device Windows unit 95. Myślę: "może to przez tą spację"? Ale nazwy zamontowanego iso nie zmienię. No to montuję iso reactOSa, ten przynajmniej zwie się REACTOS: . Nic z tego, bochs krzyczy, że nie może otworzyć device REACTOS unit 0.

Próbowałem podmontować plik iso przy pomocy diskimage.device, ale wtedy bochs komunikuje, że "couldn't get media capacity". Inna sprawa, że nie wiem, czy diskimage.device działa, bo nie widzę wtedy na pulpicie ani w "Mój MorphOS" żadnego nowego urządzenia.
[#15] Re: Co dalej z tym Bochsem?

@recedent, post #14

No dobra, ostateczne rozwiązanie kwestii Bochsowskiej: Jeśli chcecie zainstalować Win95 na Bochsie pod Efiką, to...

...zapomnijcie!

Należy to zrobić na PC żony. Ściągacie najnowszego Bochsa z Sourceforge, a następnie tworzycie mu plikopartycję, powiedzmy, twardy.img - w moim przypadku 200 MB. Następnie ustawiacie w opcjach płytę Win95 (w moim wypadku plik .iso) jako CD-ROM i... Bez problemu instalujecie Win95. Następnie pakujecie twardy.img na pendriva i przenosicie na Efikę. Ot i cała filozofia. Prawda, że proste?

Teraz już pora na reklamę, ale nie zmieniajcie działu w forum! W następnym odcinku napiszę (jeśli tylko mi się uda to odkryć), co zrobić, żeby Win uruchamiał się z grywalną prędkością :) - na razie WordPad uruchamia się w jakieś 48 sekund (od momentu kliknięcia w menu pozycję z menu Start do pojawienia się litery po wciśnięciu klawisza).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem