[#1] rozmowa
Mam takie pytania, ktore wyplynely podczas dyskusji na temat praw autorskich:
1. Na jakich zasadach jest udostepniana dokumentacja do plyty glownej np. Pegasosa czy Efiki?
2. Czy producenci plyt do PC np. Asus udostepnia pelna dokumentacje swoich produktow?
3. Czy MOSTeam jest zobligowany jakas umowa do wykorzystywania rozwiazan tylko wskazanych przez Genesi?
Oczywiscie dyskusja toczyla sie na temat mozliwosci uzywania MOSa na innym hardwarze, ale poniewaz wydaje mi sie, ze po tej rozmowie wiem mniej niz przed, wiec pytam....

[#2] Re: rozmowa

@Zbysiuk, post #1

raczej nie sa powiazani, a chyba dzieki projektowi moana loader, ktory wyciekl mos moze kiedys badzie dostepny dla wszystkich na poczatek na maca mini.

[#3] Re: rozmowa

@Zbysiuk, post #1

dokumentacja do pega sprzetowa jest gdzies dostepna na stronach genesi

[#4] Re: rozmowa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Jeżeli MOS będzie dostępny dla Maca Mini, to raczej nie dzięki Moana loader...

[#5] Re: rozmowa

@Grzegorz Kraszewski, post #4

watpie ze bez tego boot loadera udaloby sie im odpalic mosa na mac mini.

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2008 21:51:37
[#6] Re: rozmowa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

MorphOS działał już wcześniej przez wyciekiem loadera na MacMini ...

[#7] Re: rozmowa

@Drako^lM, post #6

a sa jakies dowody poza filmikami, ktore wcale nie musza byc prawdziwe?

[#8] Re: rozmowa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Twoje hipotezy na temat Moana loadera też nie muszą być prawdziwe. I nie są.

[#9] Re: rozmowa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

A co ma OS4 na maca mini do MOS na maca mini? Idac tym tokiem rozumowania to dzieki temu ze MOS dziala na efice to OS4 tez mozna na niej uruchomic?

[#10] Re: rozmowa

@marcik, post #9

a nie można ?
bbrv pisał że bedzie na os4 więc pewnie już jest

[#11] Re: rozmowa

@Grzegorz Kraszewski, post #8

a tego to nie wiadomo, ja tylko przypuszczam, bo film z odpalajacym sie mosem na mac mini byl pozniej, a i tak nie musial byc prawdziwy.

[#12] Re: rozmowa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

No i jak zwykle dowiedzialem sie kilku nowych rzeczy w trakcie lektury kolejnego watku, ale jak to jest w swiecie PC czy dokumentacja jest dostarczana free, czy trzeba za nia zaplacic.Wiodacy producent oprogramowania raczej sam narzuca standardy, ale co z pozostalymi ktorzy chca napisac sobie np. OS pod jakas konfiguracje sprzetowa?
Ja rozumiem opory srodowiska, jesli chodzi o przepisanie MOSa na PC, ale jak to sie ma od strony praktycznej (dostepnosc dokumentacji) a co za tym idzie technicznej (wzgledna latwosc adaptacji na taki sprzet)?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem