[#1] Babol w MOS2.1
Proponuję w tym wątku wpisywać błędy dostrzeżone w MOS2.1
Ja znalazłem już błąd podczas zmiany czcionek w ambiencie: Ustawienia Ambienta->ikony->pulpit->mała czcionka. Oryginalnie jest ustawiona Bitstream Vera Sans. Próbowałem zmienić na Georgia, arial, euler i zawsze zaliczam zwechę na maxa tylko reset pomaga.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2008 15:40:50
[#2] Re: Babol w MOS2.1

@Arbuz, post #1

ja zmienialem i nie mialem problemow, ale dla pewnosci sprawdze jeszcze to jak wroce do chaty.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2008 15:57:59
[#3] Re: Babol w MOS2.1

@Arbuz, post #1

No to ja dodam babola związanego z ukrywaniem okien o którym już wspominałem.

Jak ukryję jedno okno i potem wywołuję (zdefiniowanym przez siebie skrótem klawiszowym) menu z którego wybieram okno, które chcę pokazać to wszystko jest ok. Ale jak ukryję więcej niż jedno okno to potem skrót klawiszowy nie pojawia menu z ukrytymi oknami. No i już tych okien pokazać nie mogę.

[#4] Re: Babol w MOS2.1

@Arbuz, post #1

Ten problem został już zgłoszony na MorphOS-ML.
[#5] Re: Babol w MOS2.1

@Arbuz, post #1

Rzeczywiście zmiana tego fonta powoduje zwis Ambienta. Możesz wpisać tam nazwę fonta zamiast wywoływać wybierajkę fontów i nacisnąć Enter. Fonty się zmienią. Jednak możesz to zrobić tylko raz, bo za drugim razem też będzie zwis. :)

[#6] Re: Babol w MOS2.1

@MDW, post #3

Jesteś pewien, że u Ciebie działa (nie działa) to w zależności od ilości ukrytych okien? U mnie ilość okien nie ma znaczenia. Menu pojawia się tylko za pierwszym razem, a każda następna próba wywołania menu nic nie daje.

> oknami. No i już tych okien pokazać nie mogę.

A shortcutu od "Ukryte okna: Pokaż wszystkie" próbowałeś? :)

[#7] Re: Babol w MOS2.1

@Arbuz, post #1

A ja proponuje, jak już ktoś się zbierze na opisanie problemu, to lepiej niech to wyśle do MOS Teamu.

Błędy zgłaszane na forach internetowych, czy kanałach IRC, najczęściej lądują w NIL, co mnie zresztą nie dziwi.

[#8] Re: Babol w MOS2.1

@GumBoy, post #7

Trzeba znać na tyle nie polski żeby wytłumaczyć
[#9] Re: Babol w MOS2.1

@Kamul, post #6

Faktycznie masz rację. :) Ja to tylko tak sprawdziłem raz i tyle. Nie ma to jak "dokładne" testy. Orientujesz się czy informacja o tym dotarła do źródeł i coś z tym będzie robione? To raczej bug MorphOSa a nie Ambienta więc update pewnie niezbyt szybko się pojawi. Szkoda. :(

[#10] Re: Babol w MOS2.1

@Arbuz, post #1

Zauważyłem coś co jest tyko na MorphOS 2.1. Na 2.0 było dobrze.

Normalnie używam Ambienta. Jego listery otwierają się po dwukliku lewym klawiszem myszy. Ale jeszcze czasem przydaje się Magellan i ciągle klik środkowym klawiszem myszy na desktopie otwiera mi listery starego Maglellana. Bywa, że miesiącami z tego nie korzystam ale możliwość tę zostawiłem sobie głównie do FTP. No i dzisiaj zuważyłem, że na MOS 2.1 nie da się Magellanem wejść na FTP. Łączy się, loguje i zatrzymuje na odczycie katalogu. Po jakimś czasie znów sam się łączy, loguje i znów czyta katalog kilka minut. I tak w kółko. Przy pomocy ATC na tego samego FTP wchodzę normalnie i bez problemów. Ktoś używa jeszcze czasem Magellana i spotkał się z takim objawem? Można coś z tym zrobić?

[#11] Re: Babol w MOS2.1

@MDW, post #10

Odwołuję to co napisałem o FTP z Magellana pod MorphOS 2.1. Nie wiem co się stało ale teraz działa bez problemu za każdym razem. Dziwny jest ten świat...

[#12] Re: Babol w MOS2.1

@Arbuz, post #1

Mam kolejny problem, który nie wiem czy jest bugiem z MOS-a 2.1 czy tylko u mnie coś jest nie tak. Otwieram dwa okna (np. Ambienta). Naciskam prawym klawiszem myszy na gadżęt w górnym prawym rogu okna. Pojawia się oczywiście menu z miniaturkami wszystkich okien. Wybieram któreś, menu się zamyka. Wszystko ok. Tylko, że jak próbuję to zrobić drugi raz to menu już się nie otwiera. Wtedy też nie pojawia się górna belka Ambienta (jeżeli była ukryta) albo nie chowa (jeżeli była pojawiona).

To problem mów czy wszystkich? Jeżeli wszystkich to czy Ambienta czy MOSa 2.1? Nie wiem czy na 2.0 to było. Na pewno nie było tego na 1.4.5.

[#13] Re: Babol w MOS2.1

@MDW, post #12

U mnie jest tak samo. Z belką jednak nic się nie dzieje (tak przy okazji... poza jednym, dziwnie działa systemowy "błysk ekranu") ale chyba dlatego, że mam ją widoczną cały czas.
[#14] Re: Babol w MOS2.1

@deez, post #13

Czyli czekamy na update. Tylko ciekawe czy wystarczy Ambienta czy musi być update MOS-a. Jak MOS-a to sobie pewnie poczekamy. :(

A tak przy okazji - jest gdzieś do ściągnięcia Ambient nowszy niż w MOS 2.1?

[#15] Re: Babol w MOS2.1

@MDW, post #14

Ambienta nowszego nie ma . Bedzie dopiero po wydaniu SDK-a

[#16] Re: Babol w MOS2.1

@Drako^lM, post #15

Cholera. :( No to zarządzanie oknami w MorphOS 2.1 siadło zupełnie. Ani ukrywanie ich nie działa ani wybieranie z menu. Tylko dodatkowy Altaber został albo klasyczna metoda przebijania się przez stosy okien. Grrrrr. Mam nadzieję, że to szybko będzie naprawione i poprawka w jakiś sposób dotrze do użytkowników.

[#17] Re: Babol w MOS2.1

@MDW, post #16

Może spróbuj z którąś z wersji Ambienta pod 1.4.5 - w razie problemów wrócisz do tego z 2.1

Ostatnia modyfikacja: 27.09.2008 13:59:54
[#18] Re: Babol w MOS2.1

@MDW, post #16

Głównie dlatego wróciłem do kernela 2.0.
[#19] Re: Babol w MOS2.1

@Arbuz, post #1

sugerowalbym podawanie hardwaru przy tych wszytskich opisach. nawet efiki roznia sie grafa i zasilaniem. od czasu jak zamienilem asilacz eika tez lepiej chodzi, poprzednio mialem 12V 2A (przez picopsu oczywiscie) i bywaly zwiechy przy wiekszym obciazeniu (co jest zrozumiale). teraz mam 65 w zasilacz od thinkapda czyli 20V i 3.5A i problemy przeszly jak reka odjal.
[#20] Re: Babol w MOS2.1

@Valwit, post #19

Właściwie racja. Wobec tego mój hardware to:

- Pegasos 2 G4 (7447) 1GHz,
- Radeon 9250 128MB 128bit,
- 256MB RAM (wstydzę się tego ale na razie styka),
- DVD-RW LG,
- HDD ATA 160GB,
- HDD ATA 80GB (na backup),
- monitor LCD 21 cali (1600x1200) Samsung SyncMaster 204B,
- mysz no-name,
- klawiatura Logitech (niska jak w laptopie ale standardowy układ klawiszy).

Ostatnia modyfikacja: 27.09.2008 18:10:07
[#21] Re: Babol w MOS2.1

@Valwit, post #19

Racja ja też się wstydzę to mój konfig:

Pegasos2 G4 1GHz
Radeon 9250 128MB
1GB RAM
DVD-RW DL NEC - 3520AW
HDD SeagateBarracuda - 320 GB
HDD SeagateBarracuda - 40 GB
LCD 19'' Iiyama Prolite X436S
[#22] Re: Babol w MOS2.1

@MDW, post #16

Problemy z oknami są już poprawione. W MorphOSie 2.2 będzie OK.
[#23] Re: Babol w MOS2.1

@Jacek Piszczek, post #22

A kiedy się ukaże? I czy to będzie też poprawka Poseidona? No i najważniejsze czy to będzie update płatny?
[#24] Re: Babol w MOS2.1

A nie ma możliwości udostępniania nightly builds Ambienta jak dawniej?
Bo czekanie na większy update (MOS2.2) może trochę zająć... A macie już jakiś termin wypuszczenia MOSa2.2?
[#25] Re: Babol w MOS2.1

@wali7, post #24

nightly builds Ambienta bedzie znowu dostępne po wydaniu SDK-a dla 2.x

[#26] Re: Babol w MOS2.1

@Arbuz, post #23

Z tego co się dowiedziałem na PowerDev to dopiero wersja 3.0 będzie płatna

[#27] Re: Babol w MOS2.1

@Drako^lM, post #26

Ciekawe czy użytkownicy którzy zapłacili za 2.0 i 2.1 będą mieli zniżkę. A nie wiesz ile się sprzedało MOSa ogólnie?

Ostatnia modyfikacja: 28.09.2008 15:12:57
[#28] Re: Babol w MOS2.1

Bardzo miło to słyszeć. :) Czyli nie kombinuję nic i cierpliwie czekam, a menu okien (zarówno to do okien ukrytych jak i widocznych) zacznie znów działać i cieszyć me i tak uradowane MOSem 2.1 serce. Dzięki za info! Czekam...

[#29] Re: Babol w MOS2.1

@Drako^lM, post #26

Może zamiast spekulować, poczekać lepiej na oficjalne zapowiedzi co do 3.0? :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem