[#1] Pegasos2 wycena
Witam,
W związku z faktem, ze jestem prawie bardzo zadowolonym posiadaczem efiki z MorphOSem 2.1 oraz czterech innych komputerów różnej maści, zastanawiam się nad sprzedażą swojego Pegasosa2 z G4.
Ten kultowy już w pewnych kręgach komputer był swego czasu sprawcą niezłego zamieszania w amigowym światku. Wydaje mi się, że osoby zainteresowane wiedzą jaka moc drzemie w tym kawałku krzemu. Tak, czy inaczej, zwracam się do Was , moi Bracia w Rozumie o pomoc w wycenie tego cuda w następującej konfiguracji:
płyta Pegasos2, procesor PPC G4 1000 MHz, pamięć RAM 256 MB TwinMos(!), Nagrwarka LG DVD DL Lightscribe, Radeon 9200 128 MB VGA i DVI, SoundBlaster, TunerTV,
stacja dyskietek LS120, Dysk twardy 40 GB, obudowa MODECOM Gaia LCD MicroATX.
Zainstalowany MorphOS 1.4.5. Wykonany mod wyciszający. Sprzęt w dobrym stanie - wydajny i stabilny.
Ile można za to wziąć w dzisiejszych trudnych czasach, kiedy giełda wariuje, a banki upadają jeden po drugim?
Liczę na odzew w tym wątku oraz dowcipne i kąśliwe komentarze.
Pozdrawiam.

[#2] Re: Pegasos2 wycena

@il_capitano, post #1

Ja się zamienię za mojego Pega 1 :D

[#3] Re: Pegasos2 wycena

@il_capitano, post #1

Dlaczego zamieniasz coś mocarnego na coś średnio-mocnego?

[#4] Re: Pegasos2 wycena

@il_capitano, post #1

Ja bym za mniej niż 2000 nie sprzedał.

[#5] Re: Pegasos2 wycena

@il_capitano, post #1

Ja rozumiem, że można mieć Efikę jako dodatek. Ale żeby w 2008 roku zostawiać sobie jako podstawową ami-maszynę coś ze 128MB RAM? Jeszcze żeby to był ubogi AmigaOS3. No ale przy MorphOS, nowym MUI, Blenderze, MPlayerze, VLC i innych... Nie kumam takiego posunięcia. :) No ale na pewno znajdziesz kupca. Pegasosa ciężko teraz dostać, a to nadal jedyna sensowna maszyna potrafiąca wykorzystać możliwości MorphOS.

[#6] Re: Pegasos2 wycena

@MDW, post #5

Pewnie ma Pare PC-tów w domu .. A Efike zostawia sobie do zabawy :)

[#7] Re: Pegasos2 wycena

@MDW, post #5

Sprzedaje bo pewnie dostał cynk że niedługo Mos na Maćku Mini będzie i po co wtedy Pegaz? Jeszcze można teraz zarobić a potem cena spadnie.
[#8] Re: Pegasos2 wycena

@Arbuz, post #7

MorphOS na 64 mega pamieci graficznej, jaka ma macmini bedzie chyba ciezko chodzil.
[#9] Re: Pegasos2 wycena

@Drako^lM, post #6

Pewnie ma Pare PC-tów w domu .. A Efike zostawia sobie do zabawy :)

Kilka pecetów to każdy ma w domu. Wiele osób nawet bardzo wypasione sztuki. Ale nie o to mi chodzi. Nawet zabawkę wolałbym przynajmniej średnią, a nie stanowczo zbyt okrojoną. Tym bardziej, że się ją już ma.

[#10] Re: Pegasos2 wycena

@nelson, post #8

sie dolutuje :D
[#11] Re: Pegasos2 wycena

@Arbuz, post #10

Albo jakiś Elbox zrobi dodatkowe 128MB wsadzane w najbardziej niespodziewane miejsce na płycie za pośrednictwem 2 przejściówek. Kosztowało to będzie tyle co 5 Efik. Oczywiście nie licząc przejściówek, które będą kosztowały jeszcze więcej. ;)

[#12] Re: Pegasos2 wycena

@nelson, post #8

Layery3d z 64MB działają komfortowo IMO.

[#13] Re: Pegasos2 wycena

@MDW, post #9

@ MDW
Kilka pecetów to każdy ma w domu. Wiele osób nawet bardzo wypasione sztuki.

Ja nie mam :P

[#14] Re: Pegasos2 wycena

@MDW, post #5

>Pegasosa ciężko teraz dostać, a to nadal jedyna sensowna maszyna potrafiąca wykorzystać możliwości MorphOS.

ale nie programow, ktore by wykorzystaly mozliwosci takiego sprzetu np program do obrobki audio/video, normalnej przegladaki z flash czy skype lub gizmo, ba do dzis chyba nie ma sterownika do firewire na plycie.

[#15] Re: Pegasos2 wycena

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

Są programy : Np Mplayer czu Blender :)

[#16] Re: Pegasos2 wycena

@Drako^lM, post #15

Takich programów jest więcej, ale pomarudzić zawsze można ;).

[#17] Re: Pegasos2 wycena

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

128MB RAM to za mało do wielu programów. Po zabootowaniu z dowalonego graficznie (MUI4) MorphOS 2.1 zostaje za mało pamięci żeby porządnie pobawić się programami graficznymi, Blenderem czy czymś do obróbki dźwięku (np. SoundProbe, ProStationAudio). Procek do lepszej jakości filmów też przydałby się lepszy. Pewnie niektóre przeportowane gry też proszą o więcej RAMu. Sputnik czy nawet IBrowse potrafią wciąć tyle pamięci w kilka kliknięć. Jak ktoś programuje to często przydałoby mu się też trochę więcej RAMu. Po co mi multitasking skoro muszę wychodzić z programów żeby zwolnić pamięć. Może nie ma zbyt wiele softu ale na pewno wiele z tego co jest wymaga przynajmniej maszyny z 256MB RAM. W przypadku takiego Blendera, ImageFX, PageStreama to czasem i 1GB jest mało - to zależy od projektu.

[#18] Re: Pegasos2 wycena

@MDW, post #17

Naprawde nie jest tak zle . Ja ostatnio też bardziej używam Efiki z mosem zamiast pegaza :)
I do tego co robie 128 MB wystarcza spokojnie :). Nie każdy używa blendera czy programów od obróbki dzwieku
Ja spokojnie na efice odpalam sobie IB , yama , GG , ANR-a , Amirca :)

Ostatnia modyfikacja: 18.09.2008 21:26:18
[#19] Re: Pegasos2 wycena

@Drako^lM, post #18

A mi ledwo wystarcza 256MB w Pegasosie. Przecież jak otworzy się kilka większych galerii fotek w IBrowse czy Sputniku to już zaczyna brakować RAMu. :) Nie kupił dotąd więcej pamięci tylko dlatego, że zwyczajnie nie mam czasu. Kiedyś próbowałem jakieś dwie kostki po 512MB każda ale niezbyt to działało. Teraz mi się nie chce tłumaczyć w sklepie dlaczego chcę w razie czego oddać. :) Ale jak minie trochę ten pogrzany okres to będę musiał w końcu jakiś gigabajt kupić, bo przecież wstyd się tak męczyć. :)

[#20] Re: Pegasos2 wycena

@MDW, post #19

MDW napisał(a):

> Teraz mi
> się nie chce tłumaczyć w sklepie dlaczego chcę w razie czego
> oddać. :)

A to dziwne co piszesz, jak ja ostatnio kupowałem RAM do peceta to od razu mówili że jakby nie działała można zwrócić bez problemu. Z pamięciami jest akurat tak, że czasem nie działa i nikt nie wie dlaczego.
[#21] Re: Pegasos2 wycena

@il_capitano, post #1

Witam,
dziękuję wszystkim za uwagi, komentarze i podpowiedzi. Czuję się zobowiązany wyjaśnić motywy, które mną kierują.
Otóż od niedawna mam coraz mniej czasu na zabawy z komputerem, tak naprawdę sprowadza się to do przejrzenia kilku stron www, odebrania/pisania poczty, przejrzenia zdjęć z aparatu i słuchania radia. Efika doskonale się sprawdza przy tych zadaniach. Jest cicha i niemal transparentna dla otoczenia. Od kiedy pokazał się MorphOS 2.0 używam w zasadzie tylko tego maleństwa. Pegasos stoi i się kurzy. Szkoda go. Wiem, że są ludzie, którzy mogą go wykorzystać w pełni, może nawet stworzą na nim jakiś program/port, ku uciesze całego naszego środowiska. Nie chcę kisić w domu sprzętu tylko dlatego, ze jest unikatowy. Taki komputer powinien żyć, działać, powinno się z niego wyciskać siódme poty, a ja niestety będę miał coraz mniej okazji żeby to robić. Niech służy komuś innemu, a że przy okazji wpadnie mi parę złotych to już inna sprawa ;).

Sprzęt jest już w dziale giełda - zapraszam. Dla aktywnych developerów przewiduję spory upust.

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2008 12:33:07
[#22] Re: Pegasos2 wycena

@il_capitano, post #21

To ja się tylko pochwalę, że to ja tego Pegasosa kupiłem. :) I jestem bardzo zadowolony. Na razie jeszcze nie miałem czasu się z nim zaznajomić, bo byłem zajęty organizacją imprezy, ale konsekwentnie nadrabiam braki.

W porównaniu do peceta powala prędkość wyskakiwania wszelkich okien.

Dzięki wielkie, Il_capitano, za fajnego kompa! :) Ciekawe jest to jego wyciszenie, ładnie zrobione.

Taka ogólna refleksja: tylko niestety DigiBoosterPro nie chce mi chodzić, ani tek oryginalny 68k, ani ten w edycji specjalnej. Takze z live actu na imprezie niestety były nici, pomimo 3 godzin próbowania dojścia do ładu z DBPro na Pegu. No, ale przynajmniej mam jakąś "Amigę", która chodzi, bo A1200 trochę cyrki robi.
[#23] Re: Pegasos2 wycena

@CJ Warlock, post #22

Taka ogólna refleksja: tylko niestety DigiBoosterPro nie chce mi chodzić, ani tek oryginalny 68k, ani ten w edycji specjalnej. Takze z live actu na imprezie niestety były nici, pomimo 3 godzin próbowania dojścia do ładu z DBPro na Pegu.

DigiBoosterPro 2.x bardzo ładnie chodzi na Pegasosie, zarówno demo jak i full wersja. Tylko, że trzeba mu trochę pomóc DBProHelperem. No a przy okazji, DigiBooster 3 coraz bliżej...

[#24] Re: Pegasos2 wycena

@Grzegorz Kraszewski, post #23

Dziękuję za odpowiedź tutaj i na maila. Sprawdzę tego DBProHelpera. Pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem