[#1] MorphOS 2.1 kłopoty z czytnikiem
Witajta!

Tym razem mam kłopot z czytnikiem kart Pretec All in one card reader travel bla bla. Za czasów 2.0 spokojnie korzystałem z kart SD/micro SD zamiast Pendrive'a do przenoszenia danych między Efi a PC żony. Ostatnio próbowałem zrobić to samo i... przysłowiowa kupa.

O ile system nie zamrozi się podczas podłączenia karty, to mogę sobie poczytać w Poseidonie o jakichś nak timeout i tym podobnych, a czasem to i systemowy requester, że coś z urządzeniem FAT nie tak jest.

Zdaje się, że kłopoty pojawiły się po zmianie wersji systemu na 2.1. Miał ktoś podobne kłopoty?

P.S. Używałem różnych kart - 1 GB, 512 MB, a także 16 MB :) Wszystkie dają te same objawy i wszystkie wcześniej działały.

Jakieś sugestie?
[#2] Re: MorphOS 2.1 kłopoty z czytnikiem

@recedent, post #1

Ja na MorphOS 2.0 i 2.1 praktycznie zapomniałem o tym, że Pegasos ma coś takiego jak USB. Ta wersja Poseidona to po prostu skandal. W tej chwili to już mi właściwie wszystko nie działa. Na MorphOS 1.4.5 działała kupa rzeczy. :(

A co do przenoszenia danych między Pegasos/Efika a PC to chyba i tak nie ma nic lepszego niż zwykła normalna sieć. Ja na Pegasosie widzę wszystkie partycje obu pecetów i na obu pecetach widzę wszystkie partycje Pegasosa. Mogę zapisywać, odczytywać, tworzyć katalogi, kasować. Trudno o szybszy i lepszy sposób. Mordowanie się jakimiś płytami CD-RW czy penami to awaryjna sytuacja. Ale oczywiście też powinno być możliwe.

[#3] Re: MorphOS 2.1 kłopoty z czytnikiem

@recedent, post #1

Ja mam podobny problem z odczytem z SE k800i. Jak mi się zwiesi system to resetuję go i po ponownym odpaleniu (bez odłączania telefonu) pieknie mi odczytuje wszystko. Z tym że to działa na Pegu.
[#4] Re: MorphOS 2.1 kłopoty z czytnikiem

@MDW, post #2

U mnie pod MOSem 2.1 chodzi i pen (jakis tani Kington 1 GB) i 20 GB dysk USB. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale podpinam je do karty USB 2.0 NEC.
[#5] Re: MorphOS 2.1 kłopoty z czytnikiem

@wali7, post #4

U mnie przez USB 2.0 NECa też urządzenia USB ładnie chodzą, przez wbudowane USB 1.1 te same urządzenia są wykrywane przez Poseidona, ale na blacie ani w np. DOpusie ich nie widać.

Nie ma natomiast problemu z czytnikiem CF/SD/MMC/etc. (element składowy obudowy Antec ARIA), podłączonym do złącza USB 1.1 na płycie głównej.

[#6] Re: MorphOS 2.1 kłopoty z czytnikiem

@Arbuz, post #3

A ja właśnie ten problem mam z Nec 2.0 na PCI choć to nie duży problem. A czasem pendrive Kingstona odmawia posłuszeństwa przy kopiowaniu dużych plików ale po resecie jest ok
[#7] Re: MorphOS 2.1 kłopoty z czytnikiem

@recedent, post #1

Ja oprócz joypada nie trafiłem na żadne urządzenie, które źle/nie działa. Peg2, USB 1.1. Możesz podmienić boot.img na ten z 2.0, ew. pobawić się prefsami poseidona. Warto zapytać na liście dyskusyjnej.

[#8] Re: MorphOS 2.1 kłopoty z czytnikiem

@Korni, post #7

A jak się bawi prefsami Poseidona? :)

[#9] Re: MorphOS 2.1 kłopoty z czytnikiem

@MDW, post #8

Ano weź otwórz prefsy poseidona przy włożonym urządzeniu potem devices, zaznacz urządzenie i settings a potem hulaj dusza. Mi pomogło przestawienie max transfer na 512.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem