[#1] OpenTTD i polskie znaki
Witam,
Co zrobić żeby OpenTTD po polsku wyświetlało prawidłowo polskie znaki zamiast znaków zapytania?
[#2] Re: OpenTTD i polskie znaki

@R-Tea, post #1

Dobre pytanie. Modyfikacja wartości "font_cośtam" w pliku konfiguracyjnym (czyli metoda zalecana w readme) nie działa. Obszedł to ktoś?
[#3] Re: OpenTTD i polskie znaki

@recedent, post #2

chyba rozwiązaniem będzie przeróbka pliczku polish.lng z katalogu lang, ale on jest w utf8 i nie wiem jak go przerobić. Ręcznie mi się nie chce, a na Aminecie i PPA nie znalazłem żadnego zdającego egzamin narzędzia.
[#4] Re: OpenTTD i polskie znaki

@R-Tea, post #3

Za daleko szukałeś - narzędzie jest na PPA. :)

Plik polish.lng w wersji ISO 8859-2
[#5] Re: OpenTTD i polskie znaki

@recedent, post #2

A to ciekawe, bo ja pzygotowując się do prezentacji na PowerDev Meeting #5 podstawiłem tylko czcionkę Tahoma (TrueType oczywiście) i polskie znaki były...

[#6] Re: OpenTTD i polskie znaki

@Grzegorz Kraszewski, post #5

hmmmm.... czyli rozwiązania są dwa :)
[#7] Re: OpenTTD i polskie znaki

@R-Tea, post #6

A działa Wam rozwiązanie numer 1, czyli ten plik z PPA? U mnie jak go zgram, to wogóle znika język polski w miejscu, gdzie można go wybrać...
[#8] Re: OpenTTD i polskie znaki

@Adam_K, post #7

Polecam rozwiązanie numer 2. Plik z PPA proponuję sobie odpuścić, mnie nie pomógł. Działa natomiast "metoda Krashana", ale! W pliku openttd.cfg należy wpisać pełną ścieżkę do czcionki, tzn. System:Fonts/Czciona.ttf - inaczej Freetype wywala error.
[#9] Re: OpenTTD i polskie znaki

@Adam_K, post #7

Nie wiem jak pierwszy sposób, ale u mnie zadziałał od razu sposób Krashana. Wszędzie dałem:
fonts:_ttf/Verdana.ttf i nie dość że są polskie znaczki to czcionka jest o niebo ładniejsza. Tamto to chyba był domyślny Topaz.

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2008 00:05:44
[#10] Re: OpenTTD i polskie znaki

@R-Tea, post #9

Faktycznie, lepiej podać ścieżkę i wszystko działa OK. Dzięki Wam! :)
[#11] Re: OpenTTD i polskie znaki

@APC74, post #4

Czy możesz jeszcze raz "zapodać" ten plik

[#12] Re: OpenTTD i polskie znaki

@MaveRick, post #11

Nikt nie napisał, że ścieżkę dostępu do polskich czcionek trzeba podać w "następnych" linijkach pliku config. Kombinowałem i nie uruchamiało czcionek... :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem