[#1] Efika sama się włącza
Czy to jest normalne że jak tylko włożę wtyczkę zasilacza do gniazdka to efika od razu sama się włącza bez naciśnięcia przycisku power? Zasilanie jest po przez picopsu.
[#2] Re: Efika sama się włącza

@Bigo, post #1

Ja tak mam tez :)

[#3] Re: Efika sama się włącza

@Bigo, post #1

U mnie też. Ale zastanawia mnie co macie na zworce POWER. A przy okazji: Zawsze można Efi włączać wygodnie za pomocą listwy zasilającej :)
[#4] Re: Efika sama się włącza

@recedent, post #3

Do zworki power podłączony jest przycisk który zwiera ją tylko w momencie przyciśnięcia. Czy da się coś zrobić żeby to działało bo nie mam listwy zasilającej?
[#5] Re: Efika sama się włącza

@Bigo, post #4

Ludzie, jest zmienna w SmartFirmware od tego ...

[#6] Re: Efika sama się włącza

@Hareton, post #5

A dokładniej w OpenFirmware klepiemy:

setenv ac-back-behaviour off

I już się sama nie włącza.

[#7] Re: Efika sama się włącza

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Dzięki za rozwiązanie. Mam jeszcze pytanie gdzie można znaleźć opis wszystkich poleceń OpenFirmware? Może mógłbyś podać jakiego linka?
[#8] Re: Efika sama się włącza

@Bigo, post #7

hmmm, jezyk forth jest dosc niezle opisany, problem stanowia chyba rozszerzenia firmware od genesi

[#9] Re: Efika sama się włącza

@rzookol, post #8

rzookol napisał(a):

> hmmm, jezyk forth jest dosc niezle opisany, problem stanowia
> chyba rozszerzenia firmware od genesi

forth != openfirmware. Rozszerzenia genesi nie maja nic do rzeczy (sa jakies rozszerzenia w ogole)

http://playground.sun.com/pub/p1275/home.html

[#10] Re: Efika sama się włącza

@szuler, post #9

Jestem tylko początkującym użytkownikiem efiki więc mogę się mylić ale w księdze efiki napisane jest że BIOS jest implementacją OpenFirmware z kilkoma różnicami więc może genesi coś tam pozmieniało.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem