[#1] Pegasos i bateria
Hi

Po raz drugi padła mi bateria w Pegasosie. Czas mi sie aktualizował w kilka sekund po starcie MOS-a, bo mam w user-startup odpalany program, który to robi. No ale i tak wymieniłem baterię na nową (CR2032). Niestety za bardzo to nie pomogło. Czas i tak jest po starcie skopany. Co się dzieje? Czy powinienem jeszcze coś zrobić?

Kiedyś już mi padła bateria, wymieniłem i było ok długi czas.

[#2] Re: Pegasos i bateria

@MDW, post #1

Zobacz czy styki nie zaśniedziały i czy nie ma zimnych lutów .

[#3] Re: Pegasos i bateria

@Drako^lM, post #2

Tylko, że czasem czas jest ok po włączeniu.

Jak rozpoznać zimne luty? :)

[#4] Re: Pegasos i bateria

@Drako^lM, post #2

Styki przeczyściłem i nadal to samo. Czas po zabootowaniu jest 00:00 i dopiero po 3-4 sekundach się aktualizuje z sieci.

Jak sprawdzić czy bateria jest sprawna? :) Niby była nowa, zapakowana ale wiadomo jak to jest...

[#5] Re: Pegasos i bateria

@MDW, post #4

Podłączyć niebieską diodę LED. Powinna jasno zaświecić.

[#6] Re: Pegasos i bateria

@Grzegorz Kraszewski, post #5

No to lipa, bo nie mam takiej diody. :(

[#7] Re: Pegasos i bateria

@MDW, post #6

Rozumiem ze mozna nie miec diody swiecacej, ale brak miernika elektrycznego... :)
[#8] Re: Pegasos i bateria

@Norbert, post #7

Miernik elektryczny? Odkąd się przeprowadziłem to mam jeden śrubokręt i nie mam nawet kombinerek i młotka. :)

[#9] Re: Pegasos i bateria

@MDW, post #8

Co to za amigowiec bez miernika .

[#10] Re: Pegasos i bateria

@Malin, post #9

Przecież to MorphOSowiec i Pegazowca. Po nich można się wszystkiego spodziewać!

[#11] Re: Pegasos i bateria

@Malin, post #9

Mozna sprawdzic na jezyk. Nie takie baterie sie sprawdzalo (9V). :P

[#12] Re: Pegasos i bateria

@Andrzej Drozd, post #11

Na język to można sprawdzić, czy zupa nie była za słona...

[#13] Re: Pegasos i bateria

@MDW, post #8

spróbuj na " zwarcie " , jak zaiskrzy , to bateria ma w sobie prąd hi hi hi hi

[#14] Re: Pegasos i bateria

@Piotr Myszkowski, post #13

Szkoda że wielkość takiej "iskry" to może ostatecznie pod mikroskopem byś zaobserwował...

[#15] Re: Pegasos i bateria

@Malin, post #9

Nigdy w życiu nie dotykałem swoich Amig miernikiem. :) Nie było potrzeby.

[#16] Re: Pegasos i bateria

@MDW, post #15

Szczęściarz. Gdzie się taki uchował? :D PBANSP :)
[#17] Re: Pegasos i bateria

@MDW, post #8

Rany. Przeprowadzkę rozpoczynasz bez potrzebnych narzędzi? Co z ciebie za facet. A wiertarki udarowej też nie masz, aby powiadomić sąsiadów, że się wprowadziłeś?
[#18] Re: Pegasos i bateria

@MDW, post #15

I choćby dla twoich problemów z bateryjką, zegarkiem i możliwymi zimnymi lutami, powinieneś sobie kupić miernik. Zresztą jak mamy tu tobie pomóc, skoro nie potrafisz nam napisać, czy kupujesz sprawne baterie.
[#19] Re: Pegasos i bateria

@MDW, post #15

Najtańsza opcja. W poniedziałek weź 1 zł i idź kupić LED do sklepu elektronicznego :)
[#20] Re: Pegasos i bateria

@MDW, post #1

Kupiłem drugą baterię i ta działa już działa normalnie. Wyłączyłem aktualizację czasu z sieci przy starcie maszyny i czas jest po wyłączeniu aktualny. Czyli bateria była do kitu. Ech... 2 zł w błoto. ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem