[#1] MAME i Efika
Witam,

mam pytanie...

Czy na Efice możliwe jest takie ustawienie MAME, żeby płynnie grać? Używam wersji 0.113 Fabiena Coeurjoly z 26/03/2007 w trybie Overlay. Nawet najprostsze gry typu Aliens czy Shadow Dancer, przy ustawieniu dźwięku na 22kHz, frameskip na 6 albo i więcej, są zupełnie niegrywalne (osiągają jakieś 60% prędkości przy frameskip większym niż 6...).

Nie rozumiem, jak procesor 400MHz z w miarę szybką kartą graficzną nie potrafi poradzić sobie z emulacją nawet prostych ROMów. Dodam jeszcze, że mój GP2X, który jest konsolą przenośną, przy 200-240 MHz potrafi trzymać 60 FPS nawet przy bardziej skomplikowanych grach (typu Street Fighter Alpha 3, Cadillacs And Dinosaurs i inne gry systemu CPS-1 i CPS-2).

Czy to możliwe, że dwa razy szybszy procesor z kartą Radeon 9250 nie daje rady?

[#2] Re: MAME i Efika

@skipp, post #1

Tak, to mozliwe. Karta graficzna nie ma zadnego znaczenia. A mame po prostu z wersji na wersje jest coraz wolniejsze (bo coraz dokladniejsze). Jest tez okrojona wersja mame emulujaca tylko niektore automaty, tylko nie pamietam nazwy. Powinna byc na stronie Faba.

[#3] Re: MAME i Efika

@skipp, post #1

To co napisałeś to rzeczywiście okrutne bo ja pamiętam że na moim PPC Blizard 240 dało się sporo wycisnąć, raczej bez dzwięku i z frame skipem nie pamiętam na jakim poziomie ale było w miarę płynnie- świetnie wspominam Art Of Figting 3 OK !!! Zawsze możesz spóbować starych wersji MAME (może pod WOSa- nie będziesz miał Overlay'a i może być problem z obrazem tam były jakieś triki w związku z context switching).

Ostatnia modyfikacja: 18.11.2008 18:37:15
[#4] Re: MAME i Efika

@BULI, post #3

Ściągnąłem wersję 0.36.8 (PowerUP) z Aminetu i chodzi (w miarę) płynnie... co za bzdura, wychodzi wersja natywna i nie da się jej używać...

[#5] Re: MAME i Efika

@skipp, post #4

Sprawdzałeś też (natywne) MAME 0.98 i starsze? W porównaniu do 0.1xx działa miło. Do gier NEOGEO jest gngeo (również od Faba).

[#6] Re: MAME i Efika

@skipp, post #4

co z tego ze natywna, skoro sam emulator jest kilka razy wolniejszy niz byl w starych wersjach? to samo tyczy sie wersji na gp2x/psp. uzywana jest stara wersja emulatora.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem