[#1] Problemy początkującego użytkownika MOS 2.1
Pobawiłem się trochę MOSem i mam kilka pytań :

1. Czy da się jakoś w systemie włączyć TV-out karty graficznej bo w OF jest normalny obraz a rozpoczęcie uruchamiania systemu powoduje brak sygnały?
2. Co daje ustawienie w poleceniu boot opcji ramdebug (wiem że jest to opisane na stronie MOS-teamu ale moja znajomość angielskiego jest raczej średnia i nie do końca rozumiem jej opis)?
3. Czy polecenie setenv boot-file boot.img 3d ustawi automatyczne uruchomienie systemu z desktopem obsługiwanym przez kartę graficzną?
4. Gdzie skopiować klasy MUI których wymagają różne programy do uruchomienia?
5. Moja efika jest podłączona do TV LCD i jest problem z ustawieniami ekranu. Nie mogę zmienić w preferencjach systemu rozdzielczości ekranu (wybór z listy rozdzielczości powoduje że opcja use jest nieaktywna a save powoduje kaszane na ekranie). O ile programy otwierające się w oknie działają to np. gdy chcę uruchomić jakąś grę mam na ekranie napis brak sygnału. Jakie parametry i gdzie trzeba ustawić aby te opcje działały?
6. Ostatnie pytanie raczej z ciekawości utilek GraphicBoards pokazuje że karta graficzna posiada 128 MB pamięci a moja ma 256 MB. Czy w nowszych wersjach MOSa planowane jest zlikwidowanie tego ograniczenia?
[#2] Re: Problemy początkującego użytkownika MOS 2.1

@Bigo, post #1

1. Należy dostosować ustawienia monitora, tak by jego minimalne parametry wyświetlania odpowiadały monitorowi PAL i wtedy pojawią się wśród trybów do wybrania presety PAL/NTSC, które będą działać na TV-Out.

2. Powoduje, że logi o błędach zapisywane będą w RAMie, zamiast wrzucane na port szeregowy. Jęśli logi Cię nie interesują, włącz tą opcję - będzie szybciej.

3. Tak.

4. SYS:Classes/MUI/

5. Najwyraźniej TV nie obsługuje autokonfiguracji. Będziesz musiał każdy tryb dodawać i testować ręcznie. Use nie działa, bo nie można zmieniać trybów bez resetu.

6. Najwyraźniej firmware karty/nasz sterownik jest z niej w stanie wykorzystać tylko 128MB. Nie mam pojęcia, czy to się zmieni. Czy możesz podać tutaj dane karty z graphiboards?
[#3] Re: Problemy początkującego użytkownika MOS 2.1

@Jacek Piszczek, post #2

Ad.2 A czy ustawienie RamDebugSize na 0 spowoduje spowolnienie? Włączenie RamDebug powoduje zajęcie pamięci a w Efice każdy megabajt jest potrzebny.

Ad.5 Czyli muszę pobawić się ustawieniami w opcji edit w prawym górnym rogu? Jakie parametry muszę tam ustawić ?

Ad.6 Moja karta to Club 3d Radeon 9250 256MB ram 128bit model CGA-9256TVD.
W Graphicboards Device jest opisany tak : Rv280 (radeon 9200PRO) (0x5960)
[#4] Re: Problemy początkującego użytkownika MOS 2.1

@Bigo, post #3

A czy ustawienie RamDebugSize na 0 spowoduje spowolnienie?

Nie, nie spowoduje.

[#5] Re: Problemy początkującego użytkownika MOS 2.1

@Bigo, post #3

ad.5. Nie ruszaj opcji Edit w "Monitor Specification".
Najlepiej sklonuj kilka najpopularniejszych trybów/rozdzielczości na liście "Mode list" i pomanipuluj w nich parametrem "Pixel Clock" aż ci obraz "zaskoczy" :)
A jeśli masz dokumentację tego swojego telewizora to wyczytaj w niej jego tryby i takie spróbuj stworzyć.

Ostatnia modyfikacja: 23.11.2008 12:54:16
[#6] Re: Problemy początkującego użytkownika MOS 2.1

@R-Tea, post #5

ad.5. Nie ruszaj opcji Edit w "Monitor Specification".

Dlaczego nie?

[#7] Re: Problemy początkującego użytkownika MOS 2.1

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Szczerze mówiąc nie mam merytorycznych powodów :D
Zaproponowałem użytkownikowi Bigo sposób, w jaki ja poradziłem sobie ze swoim monitorem. Dobyślne parametry nie były dopasowane. Mojego monitora nie ma na liście w preferencjach Mode Edit, więc stworzyłem sobie własne tryby wg parametrów monitora.

[#8] Re: Problemy początkującego użytkownika MOS 2.1

@R-Tea, post #7

Jutro mam chwile czasu to spróbuję twojego sposobu. Dzięki za podpowiedź.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem