[#1] Pegaz widziany przez peceta
Czy ktoś korzysta z takiego rozwiązania, jak w temacie? Mając router i dwa komputery - Pegasosa i peceta z Vistą, zrobić tak, żeby Pegaz był widziany w windowsie jako komputer tej samej sieci?
Na mosowej liście coś się przewinęło na ten temat... Jeśli pod MOS-em chcę widzieć peceta, to konieczna Samba, a w drugą stronę? Czy żeby na pececie zobaczyć Pega (a głównie o to mi chodzi) muszę coś zainstalować (żeby, mówiąc po pecetowemu) było to udostępnione windowsowi?

[#2] Re: Pegaz widziany przez peceta

@Leander, post #1

Nalezy po stronie Pegasosa udostepnic katalogi/dyski
[#3] Re: Pegaz widziany przez peceta

@Leander, post #1

Na Pegasosie mam odpalonego FTP (RC-FTPd) z udostępnionymi wszystkimi partycjami i po stronie dwóch pecetów z WinXP mam pełen dostęp do wszystkiego co jest na dyskach Pegasosa. W odwrotną stronę też działa, bo na pececie uruchamiam FTP z udostępnionymi dyskami i na Pegasosie mam pełen dostęp do dysków peceta. Przez "pełen dostęp" rozumiem odczyt, zapis, tworzenie i kasowanie plików i katalogów. Jedyną wadą może być tylko konieczność uruchamiania serewerów FTP. Chociaż dla mnie to żaden problem. Po prostu jedno kliknięcie na ikonie na panelu. Adresy komputerów z którymi chcę się połączyć też mam zapisane w Magellanie i ATC więc to też jeden klik. Router jest ustawiony tak żeby określonym komputerom przydzielał zawsze te same IP.

Dla mnie taka sieć jest 100 razy wygodniejsza niż windowsowe otoczenie sieciowe i ta pogrzana Samba. Działam tak od lat.

[#4] Re: Pegaz widziany przez peceta

@Norbert, post #2

W jaki sposób?
A to, co podał MDW jest niezłym pomysłem...

[#5] Re: Pegaz widziany przez peceta

@MDW, post #3

A jak się ustawia w routerze taką funkcję? :) Oglądam sobie konfigurację przez sieć dla routera (d-link) i nie widzę... I czy można to robić w każdych warunkach (mówię tu o sposobie dostarczania internetu)?

[#6] Re: Pegaz widziany przez peceta

@Leander, post #5

OK, wszystko chyba działa. Temat closed :). Dziękuję za podpowiedź

[#7] Re: Pegaz widziany przez peceta

@MDW, post #3

Windowsowe otoczenie sieciowe jest wygodniejsze chociażby z tego powodu, że można korzystać z udostępnionych zasobów jak z danych na własnym dysku, bez konieczności kopiowania. W przypadku ftp trzeba coś najpierw skopiować na dysk lokalny, by móc z tego skorzystać.

[#8] Re: Pegaz widziany przez peceta

@MinisterQ, post #7

To prawda. Otoczenie sieciowe ma dużo większe możliwości. Ale w sytuacji gdy chce się po prostu szybko i wygodnie wymieniać pliki między znanymi sobie komputerami walenie się z Sambą jest bez sensu. Ja miałem po prostu dosyć tej całej Samby i windzianego otoczenia sieciowego. W związku z tym, że i tak tylko wymieniałem pliki, FTP spadł mi z nieba. Może jak kiedyś będę miał więcej wolnego czasu (na emeryturze) oprócz mojej FTP-owej sieci spróbuję się pobawić w Sambę. Ale teraz robi mi się niedobrze na samą myśl o tym. :)

[#9] Re: Pegaz widziany przez peceta

@MDW, post #8

Cała tajemnica działania otoczenia sieciowego, to montowanie (mapowanie) dysków sieciowych na statycznych (wewnętrznych) adresach IP, bez korzystania z tego niedorobionego rozgłaszania nazw udostępnionych zasobów sieciowych.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem