[#1] Skaner
Czy dla Mosa jest jakiś program do obsługi skanerów USB np Plustek ?

[#2] Re: Skaner

@Pero, post #1

do plusteków nic nie ma, mam rozgrzebany sterownik do s12/s24 ale nie mam czasu na dokonczenie, poza tym malo co jest zrobione w nim na razie :)

[#3] Re: Skaner

@rzookol, post #2

Ja po nieudanych bojach ze skanerem Colorado 9600 Pro i PARalyzerem na Amigę pod Amiga OS (classic hardware), olałem wreszcie temat podłączania jakiegokolwiek skanera do Amigi w ogóle i przestałem w nią inwestować.
Nareszcie. Kupiłem laptopa-peceta, bo ceny makówek są obłędne, a do tego dobry skaner A3. I to był strzał w dziesiątkę, ScanExpress A3 USB 1200 Pro jest idealny do pracy. Oczywiście nie powinienem się wypowiadać na ten temat, możliwe, że są równie dobre rozwiązania dla Amigi pod MorphOs czy każdy inny system w tej materii, jednak mnie to zmęczyło i finansowo i czasowo. Zresztą amigowy dysk pewien czas temu mi się sypnął, i to chyba nie był powód taśmy sygnałowej a kabli zasilających, do tego to paskudne Apollo 040/40. Udało mi się wszystko odratować, ucieszyło mnie to bardzo, bo wszelkie grafiki nadal wykonuję na Amidze, jednak kosztowało mnie to dużo czasu, którego ostatnio potrzebowałem a byłem zupełnie zablokowany z możliwością pracowania na niej.

Okej, idę włączyć wiertarkę bo trzeba masę zrobić.

Ostatnia modyfikacja: 24.12.2008 15:16:46
[#4] Re: Skaner

@BagoZonde, post #3

cyt : "Ja po nieudanych bojach ze skanerem Colorado 9600 Pro i PARalyzerem na Amigę pod Amiga OS (classic hardware), olałem wreszcie temat podłączania jakiegokolwiek skanera do Amigi w ogóle i przestałem w nią inwestować."

Tu akurat mam pozytywne wspomnienia - ten tandem pracował doskonale nawet na Apollo 40/40, a jeszcze lepiej na Blizzardzie 60/50. Niestety teraz mam pegaza 1 i potrzebuję wykorzystać posiadany skaner. Coraz częściej zastanawiam się nad sensem posiadania Pega, gdyż mimo kilku lat istnienia tego (świetnego zresztą) systemu za dużo sprzętu nie da się do niego podłączyć. Wiem, że to sprzęt hobby ale posiadać kilka komputerów mając jeden dobry....

Temat nie na święta? Ależ tak! Życzę wszystkim nam aby każdy sprzęt wetknięty do portów naszych maszyn działał, aby były sterowniki i programy do obróbki danych. Naprawdę - cholernie brak mi działającego skanera pod Pegazem...
Pozdrawiam!

[#5] Re: Skaner

@Pero, post #4

to kup za 10 zł symbiosa na allegro a za 15 zł skaner scsi, przeciez to nie jest az tak skomplikowane a scsi o niebo lepiej przesyła dane niz port równoległy

[#6] Re: Skaner

@Pero, post #4

No oczywiście, w Twoim przypadku tak było i w wielu zapewne też, sam także specjalnie wcześniej się zorientowałem w tej kwestii. Mi jednak owy skaner nie chciał pracować poprawnie, sprawdzałem go na dwóch płytach głównych. Skanował co prawda, ale z przekłamanymi na fulla kolorami (turkusy w miejsce białych plus pionowe paski) zaś u kolegi na pececie działał znakomicie. Dlatego może po prostu spasowałem z podłączaniem czegokolwiek do Amigi. Nadal używam jej ale wyłącznie do grafiki i czasem do programowania, myślę, że czasem jednak trzeba pójść na kompromis. I tego życzę także Wam, byście znaleźli złoty środek na przyjemną pracę - w jak najmniej uszczuplającej Wasze portfele - opcji a to wszystko w przełożeniu na jak najlepszą jakość końcową tego, co robicie :}.

Temat bardzo interesujący jednak, czy ktoś inny miał w tej materii doświadczenie jeszcze, jak to z tymi skanerami i innymi peryferiami?

[#7] Re: Skaner

@rzookol, post #5

Dlatego nie biorę pod uwagę portu równoległego. Jak pisałem skaner mam pod usb. Poza tym - kolejny "mebel"? Nie o to chyba chodzi.

[#8] Re: Skaner

@Pero, post #7

Trzeba było kupić skaner podłączany do SCSI, to nie miałbyś teraz problemów. Przecież od wieków wiadomo, że Amiga bezproblemowo obsługuje urządzenia SCSI. Nawet te podłączane przez przejściówkę USB-SCSI.
[#9] Re: Skaner

@kmilota, post #8

Skaner był "wyposażeniem" peceta. Poza tym Amiga standard. Nie wiem jak to się ma do Pegaza. wszak wiadomo wszystkim, że Pegaz to nie Amiga

[#10] Re: Skaner

@Pero, post #1

proponuję zwrócić uwagę, że kolega Pero pyta o skaner USB.
Ja od lat uzywam pod MOSem skanera USB EPSON, model Perfection 1240U Photo.
Działa świetnie pod kontrolą standardowego MOSowego stosu USB Poseidon (z MOS 1.4.5) i oprogramowania fxScan v 4.06 na słynnych z Aminetu sterownikach BetaScan. Bez żadnych wypasów. Podstawowe funkcje tylko, ale jestem zadowolony i jeszcze "oprócz błękitnego nieba, nic mi więcej nie potrzeba" ;) :P :)
Wesołych Świąt! :)

Ostatnia modyfikacja: 26.12.2008 17:04:12
[#11] Re: Skaner

@R-Tea, post #10

Hej Pero. Podesłałem mejla na priv.
Chciałem jeszcze dodać, że poprzedniego posta pisałem na szybciora i wprowadziłem Cię w bład. Śpieszę wyjaśnić.
Otóz, w przypadku skanera USB, jest co prawda w ustawieniach taki przełącznik pod tytułem: Driversystem: BetaScan (i tak mam to ustawione), ale jako sterownik mojego skanera służy sterownik EpsonUSB.device który z pakietem betaScan nie ma nic wspólnego. EpsonUSB.device pochodzi z pakietu IOUSBScanner, który to z kolei wchodzi w skład fxScan4.0
Nie wiem jak to jest w twojej wersji Lite.
I sorki za wprowadzenie w błąd.

[#12] Re: Skaner

@R-Tea, post #11

Dzięki za maila, lecz niestety przyszedł uszkodzony. Taki otrzymuję komunikat. jeżeli nie stanowiło by to dla Ciebie problemu, proszę o ponowne wysłanie tego pliku. Odczyt był na pececie pod Adobe Reader.

[#13] Re: Skaner

@Pero, post #12

Poszło! :)
[#14] Re: Skaner

@R-Tea, post #13

A jak się on sprawuje z innymi modelami firmy EPSON?

[#15] Re: Skaner

@ZED^lM, post #14

FxScan4?
Działa tylko i wyłącznie z tymi wymienionymi w manualu do programu.
[#16] Re: Skaner

@R-Tea, post #15

A może wiesz, gdzie można nabyć fxscan i fxpaint, gdyż na stronie producenta są tylko produkcje do apple?

[#17] Re: Skaner

@AS, post #16

na warezach

[#18] Re: Skaner

@AS, post #16

może spróbuj napisać do producenta?
[#19] Re: Skaner

@R-Tea, post #18

Hmmm, myślałem, że ktoś dalej jest dystrybutorem ich oprogramowania na Amigę. No cóż, trzeba będzie chyba do nich napisać.

[#20] Re: Skaner

@AS, post #19

Tak, napisz, ale oprócz tego pogoogluj jeszcze ostro, bo może jest szansa, że znajdziesz jeszcze jakąś firmę zombie, handlującą dawniej softem dla Ami, która sprzeda ci zakurzoną płytkę.
[#21] Re: Skaner

@R-Tea, post #15

Czy możesz wysłać mi sterowniki i program do skanera Epson jakie używasz?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem