[#1] z.library/MorphOS1.45 (Classic)
Autor Sputnika radzi wywalenie z.library z system. Po wywaleniu tego MOS 1.45 jest z leksza brzydszy, ale nie o to chodzi, za co ta biblioteka odpowiada? Generalnie ja nie widzę poprawy stabilności, znaczy system wiesza się równie często co z tą biblioteką.
[#2] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@radzik, post #1

chodzilo o z.library ktora pojawila sie w pewnym momencie na aminecie. jezeli masz z.library ktora byla w update dla mosa 1.4.x to jest ona jak najbardziej ok.

nie wiem dlaczego mialaby ona spowodowac, ze system bedzie brzydszy (bardzo watpie zeby to powodowala)

[#3] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@radzik, post #1

A co to znaczy brzydszy? Konkretnie. :) Przyciski są brzydsze? Kolor ramki okna zmienia się na brzydki? Przecież wygląd MorphOS-a (jak i innych ami-systemów) jest w 99% konfigurowalny.

[#4] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@MDW, post #3

No jak usunę bibliotekę tak jakby "skórka" MOS znikneła. Generalnie okienka przypominają bardzie AOS3.x. Ale to nie ważne, wolałbym mieć większą stabilność bo MOS wiesza się zawsze i wszędzie (mimo updatów abienta, mui etc.). A najbardziej mnie dobija, że jak przełączam widok na listę plików to zwis murowany, ewentuel czkawka tak, że sam muszę wykonać reset. O dziwo AOS3.9 chodzi jak złoto na tym sprzęcie.
[#5] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@radzik, post #4

"No jak usunę bibliotekę tak jakby "skórka" MOS znikneła"

ta biblioteka nie jest uzywana przez morphosa 1.4.x wiec nie moze niczego zepsuc. nie wiem jaka biblioteke skasowales. czy ta z aminetu czy ta z update. nie masz zainstalowanych innnych datatypes niz te systemowe? jezeli miales zainstalowana ta z aminetu to mogla jedynie napsuc w MUI (nowszym niz to dolaczone do systemu)

[#6] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@kiero, post #5

Bibliotekę mam z updatu. Generalnie jak ją wykasuje/zmienię nazwę to po prostu jakbym nie miał skórki. No ale skoro obecnie może on być i koegzystować z nowszym mui (2007.04.25) to ją zostawię w spokoju. Datatypów nie dodawałem żadnych, zainstalowałem tylko reggae.
[#7] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@radzik, post #6

To zainstaluj mui z 23.12.2007 działa na pewno z Morphosem 1.45 bo coś mi się widzi że to wina MUI
ale nie wiem czy działa z klasykiem

Ostatnia modyfikacja: 24.02.2009 16:27:15
[#8] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@radzik, post #4

Takich zwisów na pewno nikt tutaj nie ma, bo z takim systemem trudno byłoby "rulezować". :)

Tak jak napisałem Arbuz - nowy MUI. No i potem porządek w klasach. Proponuję zrobić kopię partycji systemowej (na wszelki wypadek) i sobie zrobić porządek. W MOSSYS:Classes/MUI mają być tylko klasy, które należą do MorphOS-a. W SYS:Classes/MUI wszystkie inne klasy MUI. No i koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to czy żadna z klas się nie powtarza. Czasem beztrosko "instalując" jakiś stary program pozwalamy na skopiowanie starych klas, które się dublują czy zastępują nowe. Jak jest porządek to gwarantuję, że niewiadome zwisy MOS-a praktycznie się nie zdarzają. Z tym, że w MorphOS 1.4.5 trochę trudniej utrzymać porządek takim zwykłym użytkownikom jak my. Jednak była to wersja dosyć mocno połatana przez lata i kupe różnych rzeczy trzeba doinstalowywać żeby to się kupy trzymało (sytuacja trochę podobna do AmigaOS 3.x). MorphOS 2.x zrobił naprawdę duży krok w przód w kierunku porządku, kompletności i stabilności. Tylko ten porządek trzeba utrzymywać cały czas. To zresztą się tyczy nie tylko MorphOS ale wszystkich systemów z Windows włącznie. :)

[#9] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@MDW, post #8

> To zresztą się tyczy nie tylko MorphOS ale wszystkich systemów z Windows włącznie.

jak macie takie problemy to polecam Mac OS X

[#10] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Debian FTW

[#11] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@MDW, post #8

To po pierwsze może mi ktoś podesłać to mui z 23.12.2007? Bo przecież na sieci tego nigdzie nie ma.

Popatrzam po klasach mui, ale nic prócz Sputnika, MOSNet nie instalowałem. Inna kwestia, jest jakis faq dla totalnie zielonych userów jak żyć z MOS 1.45, przekopałem już google w różne strony i kiepsko wg. mnie ta sprawa wygląda aby znaleść jakiś poradniczek.
W ogóle byłby dobry pomysł jakby ktoś kiedyś :) zrobił taki pack na wzór AmigaSYS (czy inny ClassicWB) na bazie MOSa dla klasycznych Amigi.
[#12] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@radzik, post #11

Poszło

[#13] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@radzik, post #11

W ogóle byłby dobry pomysł jakby ktoś kiedyś zrobił taki pack na wzór AmigaSYS (czy inny ClassicWB) na bazie MOSa dla klasycznych Amigi.

Ale przecież taki pack jest. Nazywa się MorphOS 2.2. :)

MOSNet

A to w MOS 1.4.5 nie było jeszcze stosu TCP/IP? Rety, zupełnie zapomniałem...

[#14] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@MDW, post #13

A jest MOS 2.2 na klasyczny sprzęt?

[#15] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@MDW, post #13

bez PPPoE tego w MOS 2.2 tez do konca nie mozna dzis nazwac stosem ;)

[#16] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@MDW, post #13

No ale MOS 2.2 nie chodzi jednak na klasykach, a akurat to mnie interesuje.
[#17] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@Arbuz, post #12

Nic nie doszło...
[#18] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@radzik, post #16

grxmrx, radzik:

No tak... Nie wziąłem pod uwagę, że można MorphOS-a używać na Amidze Classic. I to już który raz!?!? Ciągle mi się to przytrafia. :) Ja po prostu nie dopuszczam do siebie możliwości używania starego sprzętu z systemami nowszej generacji (AmigaOS4, MorphOS 2). Chyba nigdy do tego nie przywyknę. Zbyt wiele czekałem na nowy system żeby teraz profanować go starym sprzętem. Zwłaszcza w czasach kiedy sprzęt nic nie znaczy przy oprogramowaniu.

radzik:

Teraz jak już wiem, że chodziło o MorphOS dla AmigiClassic to odwołuje prawie wszystko co radziłem. Moja nowa odpowiedź brzmi:
Dla Amigi Classic jest AmigaOS 3.x. Razem świetnie do siebie pasują. :)

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2009 10:31:43
[#19] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

Popieram... tymbardziej że na PPPoE zostanę skazany, jak mi światłowody założą.

[#20] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@MDW, post #18

Bez przesady. Jednak system działający na PPC działa szybciej niż na 68k.

A swoją drogą trzeba się oswajać z faktem, że zaczną wychodzić programy "MorphOS +2.x only" (to oczywiście dla ClassicOwiec).

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2009 10:37:42
[#21] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@MDW, post #18

Zgadzam się, że AOS 3.x jest optymalnym rozwiązaniem. Jednak nie zmienia faktu, że chciałbym mieć na Classicu działającego MOS jak powiedzmy dodatek. Takie hobby po prostu. ;)

No i zgadzam się, że nowe systemy powinny być używane na nowym sprzęcie. Jednak byłoby miło pobawić się MOSem na klasycznej Ami.
[#22] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@Arbuz, post #7

Zainstalowałem Ambienta nightly build z 26.08.2008 oraz MUI 23.12.2007 i jest wydaje mi się trochę szybciej oraz w końcu mogę wyświetlić listę plików. Aczkolwiek MOS się podwiesza dalej... czy mi się wydaje, czy w związku z tym, że MOS mocniej ciśnie zestaw BPPC+BV wypadałoby chociaż na BV przykleić radiator?

PS. Arbuz dzięki za pliki.
[#23] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@radzik, post #22

Zdecydowanie to dobry pomysł . Nawet powiedział bym że zalecany :)

Ostatnia modyfikacja: 26.02.2009 09:54:55
[#24] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@radzik, post #22

> MOS mocniej ciśnie zestaw BPPC+BV wypadałoby chociaż na BV przykleić radiator?

jak porownywalem temperature z AOS3 i AOS4 to pod MOS karta BPPC wydziela mniej ciepla. na BVizji to nie tylko mam radiator ale i maly wentylator z karty Apollo.

[#25] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #24

Naprawdę jesteś stronniczy porównywałes AOS3 i AOS4 a wyszedł Ci przez przypadek MOS. Jak możesz takie rzeczy pisać?

[#26] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@Arbuz, post #25

AOS3 i AOS4 i MOS OK

ps. AOS4 wypadl najgorzej.

[#27] Re: z.library/MorphOS1.45 (Classic)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

Masz efikę więc nie jestes obiektywny

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem