[#31] Re: Efika - gry

@APC74, post #30

Kurczę, coś robimy nie tak. Nie wierzę, że bez VSYNCa nawet najmocniejsze maszyny z MorphOSem wyciągają ledwo 75 FPS w 640x480. Co robimy nie tak?! Fab osiągał spokojnie 180 FPS na swoim Pegu II!

[#32] Re: Efika - gry

@recedent, post #31

Kurczę, coś robimy nie tak. Nie wierzę, że bez VSYNCa nawet najmocniejsze maszyny z MorphOSem wyciągają ledwo 75 FPS w 640x480. Co robimy nie tak?! Fab osiągał spokojnie 180 FPS na swoim Pegu II!

Quake (2 i 3) ma to do siebie ze dostaje kopa na maszynach ktore maja wieksze transfery miedzy procesorem i pamiecia (taka specyfika silnika Quake). Efika w porownaniu do Pega II raczej biednie wypada pod tym wzgledem. Wniosek: znaczna roznica we framerate.
[#33] Re: Efika - gry

@recedent, post #31

Ja tam nie wiem, ja się nie znam (czy pisałem już, że ja tu tylko cyferki wklepuję?), ale wydaje mi się, że osoby biorące udział w testach miały słabe karty graficzne (w każdym bądź razie nikt nie miał, chyba najszybszej pod MOSem, ATI Radeon 9000 PRO).

[#34] Re: Efika - gry

@BuLa, post #32

Podsumujmy zatem:

Quake I, timedemo demo1, 640x480, ekran:

Efika, 400 MHz, Radeon 9200SE: 47,5 FPS
Pegasos II, 1000 MHz, Radeon 9250: 74,9 FPS
Pegasos II, 1197 MHz, Radeon 9250 (256 bit): 78 FPS
PowerMac G4, 500 MHz, Radeon 9000: 73,9 FPS
Mac Mini, 1500 MHz, Radeon 9200: 75,1 FPS

Fab:

Pegasos II, 1000 MHz, Radeon 9250 (64 bit!): 180 FPS (!!!)

Hmm...

[#35] Re: Efika - gry

@APC74, post #33

Najszybsza pod Mosem to jest ATI 8500 128MB (128 Bit). Fantastyczna karta. Jak miałem Pega II to ją miałem. Teraz z tego co orientuję się to mojego Pega ma Deftronic i jeśli nie wymienił karty gfx to ją ma :)

[#36] Re: Efika - gry

@recedent, post #34

Tu mnie masz... :)
Może w takim razie zwiększył ilość pamięci dla gry, może wyłączył dźwięk albo pojechał po jakości tekstur, zmniejszył detale. A może używał jakichś sterów dopalonych - stanowczo nie jestem w temacie, ale QUAKE na MOSie działa pod TinyGL? Jeżeli tak, to może można go jakoś dopalić (np. wyłączając emulację Warp3D czy coś - gdzieś kiedyś chyba czytałem o emulacji Warp3D przez TinyGL)...

[#37] Re: Efika - gry

@Sir_Lucas, post #35

Mam, niczego nie wymieniłem. Sprzęt był uruchomiony może z 4x. Leży sobie obok pod stołem i czeka - za bardzo nie wiem na co, ale kiedyś do niej usiądę. Jakiś czas temu jak miałem problem z Alienem to mi służyła przez tydzień do sieci. :)

A co? Chcecie test Quake 1 na tym sprzęcie/Radeonie?

Ostatnia modyfikacja: 06.03.2011 20:50:57

Ostatnia modyfikacja: 06.03.2011 20:53:46
[#38] Re: Efika - gry

@Deftronic/..., post #37

Jeśli byłbyś tak miły... Tylko nie zapomnij VSYNC wyłączyć :)

A przy okazji: VSYNC na pewno jest wyłączony, bo blanker miga. Ale w grze już żadnego migania nie uświadczyłem. Chyba napiszę do Faba w tej sprawie.

[#39] Re: Efika - gry

@recedent, post #38

OK, jutro wieczorem nad tym przysiądę.

[#40] Re: Efika - gry

@recedent, post #38

gl_videosync 0; scr_conspeed 100000; toggleconsole; timedemo demo1

Ostatnia modyfikacja: 06.03.2011 21:16:23
[#41] Re: Efika - gry

@Korni, post #40

Przy wpisaniu tych komend dostałem na Miniaczu wynik 216,4 FPS. Powtórzenie "zwykłego" testu z wyłączonym gl_videosync dało 175,9 FPS. Pytanie brzmi jednak: Jakim cudem Fabowi udało się uzyskać zbliżony wynik nie uciekając sie do dodatkowego wyłączania VSYNC z poziomu Quake?

[#42] Re: Efika - gry

@recedent, post #41

Stawiam na to, że monitor Faba potrafi wyświetlić obraz w 180Hz.

Ostatnia modyfikacja: 06.03.2011 21:48:22
[#43] Re: Efika - gry

@recedent, post #34

Hmm...Dziwne, bo u mnie na eMacu 1.25GHz w Quake I, timedemo demo1, ekran mam 106.2fps. I to w rozdziałce 800x600 bo tryb 640x480 pokazuję niezłą kaszane (muszę nad tym popracować)

[#44] Re: Efika - gry

@recedent, post #38

OK panowie, zatem podłączyłem dzisiaj Pega no i jest tam system dokładnie w stanie w jakim go otrzymałem od Sir.Lucasa. :) Jest tam też katalog gry - Quake 1 (nie uruchamia się), Quake 2 (działa) i Quake 3 (też się nie uruchamia).

Teraz tak - poproszę o info co muszę mieć aby odpalić Q1. W jakich ustawieniach? W jakich wersjach? Muszę miećpełną wersję Q1 czy wystarczy jakaś demo?

Znalazłem przy okazji oryginał Q2 wydany przez Hyperion, ale to pewnie pod AOS4.

[#45] Re: Efika - gry

@Deftronic/..., post #44

Żeby odpalić Q1 potrzebujesz: GLQuake oraz katalogu id1 z pecetycznej wersji (może być ewentualnie z amigowej).

Ustawienia zostawiasz standardowe, zmieniasz tylko rozdzielczości modyfikując parametry -width i -height na starcie. Dokładny opis co i jak znajdziesz tutaj, w sekcji "Quake I".

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem