[#1] Wieszanie przy operacjach sieciowych
Od dłuższego czasu mnie to trapi...
Przy przeglądarkach (Sputnik, MOS) często występowały zwiechy, "zamrażanie systemu". Powiecie "normalka", ale np. porafi się OWB zawiesić od razu po uruchomieniu przy wczytywaniu strony, a po resecie wchodzę znów na tę stronę i jest wszystko w porządku, OWB działa ładnie przez dłuższy czas.
Przy wysyłaniu większych plików na ftp potrafi się zawiesić. Dziś przerzucałem przez ftp (RC-FTPd na MOS-ie, Total Commander na windzie) plik ponad 100 mega. Dwa razy próbowałem i się zniechęciłem, bo się wieszało, freez MOS-a.

[#2] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Leander, post #1

Freez całego MorphOS-a czy tylko sterownika sieciowego?

[#3] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Leander, post #1

Muszę przyznać że nowego OWB nie udało mi się jeszcze zawiesić. Ftp nie uzywam więc o tym napisac nic nie mogę. Ale faktem jest, że OWB potrafi się denerwująco długo zamyślać i wygląda to jak zwis :) Inną sprawą jest działanie połączenia sieciowego. Czasem po prostu z nieznanych przyczyn tracę połączenie z netem a po resecie pega już jest wszystko ok. Wygląda to tak że AcessPoint podpięty do sieciówki jest widoczny a już ruter WiFi nie. Jeśli przejdę z MOSa na linucha to już taka sytuacja nigdy mi się nie zdarzyła.

[#4] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Jest to całkowity zwis systemu. Nic się nie rusza, nie działa klawiatura, mysz, zegar, przełączanie ekranów z klawiszy...
Miałem tak i z poprzednimi wersjami MOS-a i ze Sputnikiem.

Co do uwagi Arbuza - sieć mi przy większych transferach potrafi zniknąć. Np. wysyłając dużo plików na serwer doświadczam czasem zatrzymania transferu. Jakby ktoś kabel wyjął :). Wystrczy jednak offline eth0 i online eth0 i działa znowu.

[#5] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Leander, post #1

Który MorphOS? 1.4.5, czy 2.x? A jak 1.4.5 to jaki stos TCP/IP? Bo niestety 1.4.5 miał błędy ujawniające się głównie przy intensywnym obciążeniu sieci i Miami(Dx)...

[#6] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Marek Szyprowski, post #5

2.0, 2.1, 2.2... A stos wbudowany.

[#7] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Leander, post #4

a u mnie offline i online eth0 nie działa

[#8] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Arbuz, post #7

Ale wpisywane w cli? U mnie działa, nic specjalnego się nie dzieje (tzn. brak komunikatów), ale jest ruch sieci.

[#9] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Leander, post #4

Miałem kiedyś coś takiego... Pomogła niestety wymiana kości pamięci na nieco lepszą. Co ciekawe problem nie ujawniał się na MOSie 1.4.5, a głównie pod Linuksem. Jak masz możliwość pożyczyć od kogoś inną kość to warto by było spróbować.

[#10] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Marek Szyprowski, post #9

Coż... może się uda. Sprawdzę. Dodam, że to PegI, tak na marginesie.

[#11] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Marek Szyprowski, post #9

Dobrze, ale dlaczego - jeśli to pamięć - wiesza się tylko przeglądarka i ftp, a inne programy chodzą raczej dobrze?

[#12] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Leander, post #11

Odświeżę, bo nieco na temat...

Sprawa dotyczy Pegaza I niezaprilowanego. Może stąd problemy przy operacjach sieciowych i to losowo właściwie.
Jako klucz sprzętowy potrzebny do rejestracji systemu (Peg I ma we wszystkich modelach ten sam adres karty sieciowej) siedzi u mnie druga sieciówka - Realtek. Jest normalnie widziana w systemie, przypięty do niej sterownik itd. Pomyślałem zatem, że sprawdzę, czy coś zmieni przepięcie sieci do tej właśnie karty (teraz mam na wbudowanej). No i nie wiem, bo na realteku nie mam połączenia. Skoro w ustawieniach sieci jest widziana, wszystko ma skonfigurowane (adresy, DHCP zaptaszkowane), to powinna zadziałać. Tymczasem nie. Pytanie - dlaczego? I pytanie drugie i zasadnicze - czy samo myślenie jest dobre. Czy przepięcie na drugą kartę może uwolnić mnie od zwisów?

[#13] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Leander, post #12

O tym, że to Pegasos 1 bez Aprila trzeba było napisać na początku ;) Ogólnie te problemy to niestety cecha ArticiaS i niespecjalnie da się coś tutaj poradzić. Sterowniki nie lubią losowych memtrashy :)
[#14] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Jacek Piszczek, post #13

No trzeba było :).
Czyli - mówiąc krótko - mam z tym żyć? Mówię o zwisach całego kompa.

[#15] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Leander, post #14

A po co z tym żyć. Pega do punktu zbiórki elektrośmieci i kupujesz miniacza.

Ostatnia modyfikacja: 22.12.2009 21:09:22
[#16] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Leander, post #14

Była akcja wymiany bezaprilowych maszyn, wraz z informacją, jakie bezaprilowe Pegasosy mają problemy. Trzeba niestety z tym żyć, albo zrobić, co radzi Krashan :)
[#17] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@Jacek Piszczek, post #16

Trzeba niestety z tym żyć, albo zrobić, co radzi Krashan

To ja chętnie przytulę tego "elektrośmiecia" :D

[#18] Re: Wieszanie przy operacjach sieciowych

@waldiamiga, post #17

No tak, była taka akcja, ale ja wtedy byłem poza tym światem :). Mógłbym sprzedać Pega, ale maćka bym nie kupił wtedy... Na razie będę z tym żył i pomyślę co dalej.

Ostatnia modyfikacja: 23.12.2009 11:25:19
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem