[#1] Mulenie OWB - problem rozwiązany
Witam,
donoszę, że udało mi się rozwiązać sprawę "kilkuminutowych zamyśleń" Morphosowego OWB. Pomogło ustawienie DNS w Morphosowym stosie na inne, niż te ustawiane przez DHCP (czyli zapewne dostarczane przez mojego providera). Po ustawieniu głównego DNS na jeden z tepsowych, zamyślenia skróciły się do max kilka sekund.

Z ciekawości porównałem zachowanie Opery pod Linuxem na tych samych lokacjach - sam program nie zamyślał się, ale również nic nie pokazywał przez dobrych kilka minut. Głównym winowajcą okazał się więc mój provider, a właściwie jego DNS. Winny jest także OWB, ale tylko dlatego, że w momencie przymulania DNS, zamiast czekać sobie na jego odpowiedź spokojnie i realizować w tym czasie choćby wywołania pochodzące z innych kart przeglądarki, on blokuje wszystkie swoje operacje (włącznie z reakcją na klikanie w dowolny gadżet GUI programu).
[#2] Re: Mulenie OWB - problem rozwiązany

@wali7, post #1

OWB jest napisany jednowątkowo - stąd takie zjawisko.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem