[#1] Problem z instalacją programów pod MOS 2.3
Znalazłem trochę czasu i chęci, aby poustawiać MorphOSa 2.3 i oprogramować. Otóż nie mogę zainstalować programów: PageStream4, ImageFX4, ArtEffect4 itp. Kiedy uruchamiam installer nie dzieje się nic, albo wyskakuje jakiś błąd. Problem istnieje pod installerem klasycznym, jak i tym nowym dla MOSa. Pod MOSem 1.4.5 nie miałem problemów, installer poinstalował wszystko jak trzeba. A pod MOSem 2.3 (to samo miałem pod 2.2) nie działa. Gdzie może tkwić przyczyna, co mi brakuje w systemie ze starszych rzeczy, aby wszystko pinstalowało się dobrze? A może ten nowy installer coś pomieszał, ale odinstalowałem go (skryptem) i przy instalacji (stary installer) otwiera się puste okienko i system się wiesza?

Ostatnia modyfikacja: 22.08.2009 01:16:47
[#2] Re: Problem z instalacją programów pod MOS 2.3

@AS, post #1

Dziwne... Fakt, ten nowy, Geitowski installer jest (szczególnie przy starszych programach) do bani, ale u mnie sprawę rozwiązuje installer z 3.1. Tak pod 2.2, jak i pod 2.3.

[#3] Re: Problem z instalacją programów pod MOS 2.3

@recedent, post #2

Odinstalowałem ten Geitowski i przegrałem z OSa 3.9. I jak pisałem w poście 1 wiesza mi się system - otwiera się tylko puste okno.

[#4] Re: Problem z instalacją programów pod MOS 2.3

@AS, post #3

Zacząłbym od śledztwa przy pomocy Snoopium, a potem spróbowałbym zgrabić debuglog.

[#5] Re: Problem z instalacją programów pod MOS 2.3

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Znalazłem przyczynę w sumie przypadkiem. Otóż instalując Installer Geitowski, zainstalowało się z nim lokale polskie do installera. I to ono powodowało te problemy. Po skasowaniu i odinstalowaniu nowego installera, wszytsko instaluje się poprawnie.

[#6] Re: Problem z instalacją programów pod MOS 2.3

@AS, post #5

Installer od Geita jest już standardowo w MorphOSie 2.3. Radzę pozbyć się pozostałości po starej wersji.

[#7] Re: Problem z instalacją programów pod MOS 2.3

@Korni, post #6

Na standartowym od Geita wcale nie chcą się uruchomić stare programy instalujące.

[#8] Re: Problem z instalacją programów pod MOS 2.3

@AS, post #7

Ja zrobiłem inaczej - ten od Geita siedzi grzecznie w systemie, a jak znajdę niekompatybilny z nim skrypt instalacyjny, to klikam prawym, daję "Open with" a potem wskazuję ścieżkę do Installera z 3.1. I hula.

[#9] Re: Problem z instalacją programów pod MOS 2.3

@recedent, post #8

Zrobiłem tak:
wywaliłem stary installer Geita i przegrałem z płyty MOS 2.3 nowego. W sys:c siedzi installer z OSa 3.9. Zauważyłem, że niektóre programy instalują się przez starego, a niektóre przez nowego.
Problemy:
lokalizator polski powoduje problemy z instalacją starych programów zarówno pod starym intallerem, jak i nowym. Ponadto niektóre programy jak np. AmigaWriter potrafią się zawiesić w trakcie instalacji (pod starym installerem, pod nowym w ogóle nie działa), a instalowały się pod tym z OSa 3.9 bez problemu w MOSie 1.4.5.

[#10] Re: Problem z instalacją programów pod MOS 2.3

@AS, post #9

Mozesz mi dać jakiś przykład starego programu (który nie instaluje się z polskimi localami) do instalacji? Najlepiej z aminetu.

Ostatnia modyfikacja: 23.08.2009 23:02:11
[#11] Re: Problem z instalacją programów pod MOS 2.3

@Korni, post #10

Chodzi mi o locale do Installera - installer.catalog z MOSa 2.3 (nie locale całego systemu).
Z tych co ja instalowałem, to: AmigaWriter, ArtEffect, ImageFX4 (po wywaleniu installer.locale instaler zaczął poprawnie działać w powyższych przypadkach [tylko AmigaWriter zawieszał się w momencie wyświetlenia licencji]).
Mam jeszcze problem z PageStreamem, ale to chyba inny problem. Potestuje go i opiszę.

[#12] Re: Problem z instalacją programów pod MOS 2.3

@AS, post #11

Ok, sprawdziłem demo AmigaWritera ze strony h-p. Instaluje się (w ikonce trzeba zmienić ścieżkę na MOSSYS:C/Installer). Installer.catalog powinien być tylko w MOSSYS:Locale/Catalogs/polski, jak masz gdzieś indziej to kasuj, podobnie z samym Installerem. Możesz użyć Ambientowego szukaja. Po całej operacji wykonaj Reboot lub Avail FLUSH. Najczęściej jest tak, że katalog w wersji np. 1.33 nie zadziała z 1.32 ani z 1.34, wyłącznie z 1.33. Istnieje możliwość zrobienia locale kompatybilnego wstecz, jednak ze względu na pochłanianą pamięć nie jest to praktykowane ;).

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2009 00:43:23
[#13] Re: Problem z instalacją programów pod MOS 2.3

@Korni, post #12

Mam to locale w MOSSYS/Catalog/polski - oryginalnie tak jak na płycie MOS 2.3. Nigdzie indziej nie występuje.
AmigaWriter mam wersję oryginalną na płycie - wersja 2.20. Trochę ciężko zmienić parametr. Ale na próbę zgrałem całą płytę do ramu i po przestawieniu parametru w ikonce nadal jest to samo. Ponadto (już bez installer.locale - tak na wszelki wypadek) jak mam w sys:c installer z OSa 3.9 to uruchamia się, choć w pewnym miejscu wiesza. A na installer tym nowym nie uruchamia się wcale.

Hmmm, wesraja demo zainstalowała się poprawnie :) - installer z 3.9

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2009 07:16:29
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem