[#1] Instalacja 2.3 na Efice
Witajcie, mam poważny problem z instalacją MOS-a na mojej Efci. Bootuję sprzęt z pena - wszystko cacy idzie, niestety w pewnym momencie wyłączają mi się urządzenia USB (mysz, klawa) i po zabawie. Najciekawsze jest to że, dzieję się to w różnych momentach instalacji (tzn. z reguły na ekranie startowym IWizarda). Kurcze, może to problem zasilania, może powinienem zastosować aktywnego huba USB - w tej chwili mam klawiaturkę z wbudowanym hubikiem 2 portowym).
Spotkaliście się może z takimi objawami ? Pozdrawiam

[#2] Re: Instalacja 2.3 na Efice

@biax, post #1

Problemy z USB, to przecież takie amigowe . Tak na poważnie to może spróbuj z aktywnym hubem USB.

[#3] Re: Instalacja 2.3 na Efice

@Malin, post #2

Będę musiał chyba tak zrobić. Jedno mnie tylko zastanawia... poprzednia instalka poszła bez problemów (MOS 2.0 - jakieś kilka miesięcy temu).
Oby to nie usterka hardwarowa Efiki :(

[#4] Re: Instalacja 2.3 na Efice

@biax, post #1

w pewnym momencie wyłączają mi się urządzenia USB (mysz, klawa) i po zabawie

Jaki masz zasilacz? Jaka klawiatura?

[#5] Re: Instalacja 2.3 na Efice

@Grzegorz Kraszewski, post #4

zasilacz pico PSU + zewnętrzny z notebooka INPUT: 1,5A, OUTPUT:3,30A. Klawiatura MINT z wbudowanym hubem usb 2 porty.

[#6] Re: Instalacja 2.3 na Efice

@biax, post #1

Ja też mam podobny problem odnośnie USB. Gdy podpinam do huba USB więcej niż 1 urządzenie to wyskakuje konflikt. Wcześniej mogłem używać bez problemu 2 urządzeń przez huba i 1 w drugim USB w efice. Teraz nawet DVD podpięte pod USB bezpośrednio do efiki mi nie działa i nie mogę zainstaować Hollywooda. Dodam, że używam od samego początku jak pojawił się MorphOS2.0 tych samych urządzeń pod USB.

Odnośnie instalacji MorphOSa2.3 nie miałem z nią żadnych problemów. Przegrałem do systemu nowy plik efikainstall.img, zrobiłem reset, zabootowałem z nowego img, po wczytaniu systemu z img włożyłem tylko mysz i pendrive. Potem tylko format partycji i włączam IWizarda wybieram myszką 2plik i gotowe.

Ps. Jeżeli masz możliwość to używaj myszki bezprzewodowej (ma własne zasilanie) to samo się tyczy klawiatury.

[#7] Re: Instalacja 2.3 na Efice

@Leon, post #6

Mam nadzieję, że to problem tylko z brakiem zasilania gniazd USB. Poprzednio na tym samym sprzęcie - klawa i myszka zainstalowałem 2.0.bez problemów Niestety coś namieszałem w systemie i zmuszony byłem zainstalować 2.3 bootując się z pena i obrazu 2.3 (wersja 2.0 na dysku nie bootuje się).
I tak to zostałem bez MOS-a ... :(

[#8] Re: Instalacja 2.3 na Efice

@biax, post #7

Spróbuj zainstalować system mając nie wiecej niż 2 urządzenia podpięte pod USB w tym samym czasie.
Jak masz podpięte do 2 gniazd w Efice klawiaturę i pendriva to też nie możesz zabootować?
Spróbuj nie podpinać do klawiatury pendriva tylko włóż pendrive do 2 gniazda w efice.
Jak będziesz potrzebować mysz przy instalacji to podłącz ją zamiast klawiatury.
Zapomniałem dodać, że jak dalej nie będziesz mógł zabootować mając podpiętą tylko klawiaturę i pendrive to zamień je miejscami może wtedy ruszy. Wcześniej DVD działało mi tylko w 1 z gniazd nie pamiętam już czy w dolnym czy górnym. Najdziwniejsze jest to, że DVD 3,5'' ma własne zasilanie i niechce mi teraz pod MorphOSem2.3 wogóle działać.

Ostatnia modyfikacja: 23.08.2009 13:02:17
[#9] Re: Instalacja 2.3 na Efice

@Leon, post #8

Hmmm, tak nie próbowałem. Podłączałem zawsze full urządzeń na raz (klawa i pen do gniazd w Efi, myszka do huba w klawiaturze). Bootowanie nie sprawia problemów, dopiero w IWizardzie pojawia się requester "bye, bye" i sprzęt usb przestaje być widoczny.

[#10] Re: Instalacja 2.3 na Efice

@biax, post #5

Spróbuj jeszcze z inną "kostką". Mój daje 12V i 5A i takie sytuacje praktycznie nie występują (a mam jeszcze huba bez własnego zasilania, z którego prąd ciągną dodatkowo zasilane przez USB głośniczki).

[#11] Re: Instalacja 2.3 na Efice

@recedent, post #10

Dzięki, jutro poszukam mocniejszego zasilacza, może to rzeczywiście kwestia braku "odpowiedniego prądu". Zobaczymy, nie omieszkam poinformować o rezultatach ;)

[#12] Re: Instalacja 2.3 na Efice

@biax, post #11

Ja kupiłem zasilacz od monitora LCD (szukałem dokładnie takich parametrów jak podałem, bo taki właśnie standardowo dołączany był do PicoPSU w zestawie Open Client od Genesi). A aktywny hub też jak najbardziej się przyda - w końcu to i tak grosze są, a stabilność USB bywa czasem bezcenna :)

[#13] Re: Instalacja 2.3 na Efice

@recedent, post #12

Poszperałem troszke na Alledrogo i znalazłem:
http://allegro.pl/item714391057_nowy_uniwersalny_zasilacz_lcd_12v_5a_obnizka.html

12v, 5A powinien być OK.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem