[#1] Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?
Witam,
pytanie do członków MOS Teamu - jak w temacie - czy mac mini z 32 MB VRAM będzie się nadawał dla Morphosa?
Wiem, że zalecany jest komputer z 64 MB VRAM, ale taki mini jest obecnie dosyć trudny do upolowania w Polsce (a na eBay olbrzymia większość sprzedawców ma shipping US only), a 32 MB zdarzają się w całkiem znośnych cenach również na Allegro (ja wiem, że dawniej bywało tych 64 MB nawet po kilka jednocześnie... ale obecnie jest posucha w tym temacie).
Czy mozna się spodziewać jakiś istotnych problemów na takim komputerze pod Morphosem 2.x? Kilka lat temu większośc ludzi miała karty Voodoo, czasem nawet z 16 MB i jakoś to wszystko chodziło.
Planuję używać rozdzielczości 1280x1024 (jeśli to coś pomoże, to może być 16 bit). Proszę o w miarę wyczerpującą odpowiedź
[#2] Re: Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?

@wali7, post #1

Najbardziej wyczerpująco odpowiedzieć może Jaca. Ja mogę tylko postawić hipotezę, że będzie się dało używać, ale pewnie trzeba będzie wyłączyć akcelerację 3D grafiki, czyli cienie pod oknami, przezroczystości itp. Chociaż 1280 x 1024 to jeszcze nie jest bardzo duża rozdzielczość. Tym bardziej, że ostatnio MorphOS sobie zaczął lepiej radzić z brakiem VRAM, z tym, że przy intensywnym przerzucaniu danych między kartą a pamięcią systemową może się trochę przycinać. Pewnie też trzeba będzie nabrać odruchu zamykania niepotrzebnych okien/ekranów, oczywiście nie chodzi o to, żeby mieć maks 2 okna... Ale w ferworze pracy zdarzało mi się otworzyć 50 i więcej sporych okien i mieć 4 razy odpalonego CED-a, każdego na swoim ekranie... Przy 32 MB VRAM mógłby być mały problem.

Oczywiście 32 MB VRAM może być przykre w przypadku gier 3D, chociaż przy tym oszałamiającym wyborze takich gier dla MorphOS-a pewnie tylko Quake III może mieć jakieś ale.

[#3] Re: Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?

@wali7, post #1

Tu troszkę na temat: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=10941&t=10941

[#4] Re: Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?

@Kokos, post #3

Dzieki za linka (byłem na wakacjach i wątek mi uciekł, a teraz jakoś nie przyszło mi do głowy aby sprawdzać czy był juz ten temat).
Czyli wyglada na to, ze Morphos potrafi sobie poradzić z za małą ilością VRAM po prostu przerzucając część danych do RAMu. Zapewne więc programy będą sie uruchamiać, co najwyzej mogą sie przytykać na chwilę (pewnie będzie się to działo podczas uruchamiania nowego softu pozerającego VRAM, a potem pewnie dopiero przy zmianie ekranu... czyli da sie żyć z tym :) ).
Ale pomysł z pisaniem do ludzi na eBay z pytaniem o wysyłke do Pl wypróbuje... może cos z 64 MB się trafi, bo na Allegro nędza. A jak nie uda się, to zdecyduje sie na 32 MB.
[#5] Re: Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?

@wali7, post #4

Wali: ja właśnie tak swojego mianiaka upolowałem w stejstach. Była wysyłka US Only ale na pytanie czy wyśle do Irlandii odpowiedziano mi, że jeżeli pokryję koszty przesyłki to nie ma problemu. Pytać zawsze warto.

[#6] Re: Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?

@wali7, post #1

Z tak niską rozdziałką w 16 bitach możesz sobie nawet 3dlayers spokojnie poużywać na 32MB.
[#7] Re: Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?

@Jacek Piszczek, post #6

Aha... no to bardzo dobra wiadomość :)
Wyższej rozdziałki nie planuję, bo mam monitor LCD z taką właśnie rozdzielczością matrycy, z Pegiem pod MOSem działa super i nie mam żadnej potrzeby kupowania czegoś wiekszego.
[#8] Re: Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?

@Jacek Piszczek, post #6

No ja właśnie zmieniłem monitor na taki z właśnie taką rozdzielczością. No i u mnie z 3d layers zamula. szczególnie zmiana rozmiaru okien. Z OWB bywa dramatycznie. Po wyłączeniu działa wszystko płynnie.

[#9] Re: Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?

@Kokos, post #8

Ustaw sobie Ambienta w 1280x1024 w 16 bitach z Layers3D i buforowaniem włączonym, a OWB ustaw na osobnym ekranie bez Layers3D i buforowania (ja mam też 16 bit, ale myslę, że 32 też może być). U mnie w takiej konfiguracji na mini 32 MB VRAM wszystko śmiga (nie gorzej niz na moim byłym Pegu II z Radkiem 8500, a w wielu przypadkach nawet lepiej).
Każdy program otwierający wielkie okno z mnóstwem rzeczy w środku jak OWB (i umnie TYLKO OWB) możesz dać na osobny ekran, co by nie kolidował z wybajerzonym Ambientem w przypadku używania tego samego ekranu. (a w sumie idea wieloekranowości jest o wiele bardziej amigowa ;) )
[#10] Re: Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?

@wali7, post #9

Spróbuję.

Jedno mnie trapi. Ten cały 3d layers na tę chwilę u mnie nie powoduje żadnych upiększeń na blacie. Z tego co wiem jego rolą jest wykorzystywanie zasobów sprzętowych do generowania elementów na obszarze widocznym. Jeśli to jedyny cel 3d layers to po co w ogóle wydzielać osobne ekrany na różne aplikacje skoro bez 3d layers będzie wyglądać wszystko dokładnie tak samo i będzie dużo płynniej.

Ja jakoś jeszcze nie zobserwowałem tego typu dodatkowych ficzerów jak cienie, przeźroczystości i inne szkiełka. ;) może ustawić nie potrafię, albo ślepy jestem.. ;)

[#11] Re: Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?

@Kokos, post #10

cienie są tylko na skinie ferox :) . Oczywiscie można to sobie zmienić...
A co do przezroczystości to trzeba użyć programiku Lucy :)
http://www.amigazeux.org/index.php?name=News&file=article&sid=74

[#12] Re: Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?

@Kokos, post #10

Wszystko zależy od uzytej skórki. Ja mam stosunkowo prostą E-Skin, jedynym bajerem który ma jest półprzeźroczyste menu. Co ciekawe, na ekranie z Layers3D (u mnie Ambient) przeźroczystośc ta jest sprzętowa - dowolny program otwarty na oknie pod menu ze zmienną zawartością (np. zegarek, albo wykres zajetości CPU), widać jak zawartość ta zmienia się, podczas gdy bez Layersów3D (u mnie na ekranie OWB) menu wygladaja identycznie, podobnie półprzeźroczyste, ale to co widać pod takim menu nie zmienia sie, czyli jest to tylko "udawane".
Eksperymentuj (jest też sporo innych skórek dostepnych w sieci). Pobaw sie też Lucy.
[#13] Re: Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?

@wali7, post #1

Już wcześniej pisalem i sorry, że powtarzam się...

Zawsze możesz zapytać sie o Serial Number MiniMaca i napisać do Apple Support o konkretna konfiguracje. Możesz tez zapytać się żeby właściciel wszedł w ustawienia MacOSa i sprawdził czy nie jest to przypadkiem wersja 1.5GHz a wtedy na banki VRam ma 64MB. Dlaczego to wszystko ?
Z doświadczenia wiem, że właściciele MiniMac sami nie wiedza co maja i podają dane z pudelka a tu zawsze mocniejsza wersja na pudelku ma napisane 1.42GHz i 32MB VRam.

Ja tak upolowałem na eBay.com swojego MiniMaca. Sprzedawca do konca sadził, że sprzedaje wersje 1.42GHz i 32MB VRam...
[#14] Re: Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?

@wali7, post #12

> Ja mam stosunkowo prostą E-Skin, jedynym bajerem który ma jest półprzeźroczyste menu.

ten bajer znany z magic menu jest tez pod mosem na A1200

[#15] Re: Mac mini 32 MB Video RAM i Morphos?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

Oczywiście, gdyż E-Skin występuje również w Morphosie 1.4.x (jest to dosyć uboga w skórka... i chyba za to ja lubię :) . Jedyna różnica to taka, że w MOSie 2.x pod Layers3D przeźroczyste menu jest to efekt sprzętowy, a na klasyku z 1.4.x nie (pewnie przeźroczyste MagicMenu też nie). Otwórz systemowy Task Manager i wstaw go tuż pod belką tak, aby otwierane pull-down menu Ambienta zakryło część wykresu to przekonasz sie naocznie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem