[#1] Open Firmware - reset ustawień
Problem: po zmianie ustawienia input-device i restarcie nie działa klawiatura. Pegasos (II) oprócz wyświetlenia informacji o karcie graficznej i loga bPlan niczego więcej nie robi.

Pytanie: jak przywrócić oryginalne ustawienia Open Firmware?

[#2] Re: Open Firmware - reset ustawień

@lord_spider, post #1

loguj się przez serial

[#3] Re: Open Firmware - reset ustawień

@rzookol, post #2

OK, jakim softem najlepiej?
Kabel musi być null-modem?
Karta graficzna ma być w tym czasie w Pegu czy ją wyjąć?

[#4] Re: Open Firmware - reset ustawień

@lord_spider, post #3

kabel null modem 7 żyłowy, 8n1 115200, program teraterm albo hyperterm, nie logowałem się zdalnie na pegasosie na OF (czyniłem to natomiast na SUNach) więc dokladnie nie wiem jak aktywować tryb interaktywny (normalnie leci debug z POSTa i pozostale informacje)

inną metodą jest stworzenie spreparowanego skryptu ktory by podmienił boot.img

[#5] Re: Open Firmware - reset ustawień

@lord_spider, post #1

Przeczytaj ten link
http://www.powerdeveloper.org/article.php?article=serialconsole

Resetting the system back to defaults

[#6] Re: Open Firmware - reset ustawień

@Norbert, post #5

Norbert napisał(a):

> Przeczytaj ten link
> http://www.powerdeveloper.org/article.php?article=serialconsole
>
> Resetting the system back to defaults

Ten sposób nie działa, bo nie ma komunikacji z klawiaturą.

Zadziałał kabel null modem w połączeniu z PUTTY na starszym PC (z portem szeregowym 9pin).
Ustawienia:
- szybkość 115200
- 8 bitów danych
- brak parzystości
- 1 bit stopu
- brak kontroli przepływu

Open Firmware ładnie zgłosił się w okienku terminala i bez protestu przyjął wszystkie polecenia :)

Przy okazji było dużo różnych informacji, które pojawiają się na porcie szeregowym zaraz po włączeniu / resecie, np. testowanie pamięci czy wykrywanie sprzętu.

Ostatnia modyfikacja: 07.09.2009 21:16:44
[#7] Re: Open Firmware - reset ustawień

@lord_spider, post #6

Nie zapalaly sie kontrolki klawiatury?
[#8] Re: Open Firmware - reset ustawień

@Norbert, post #7

Norbert napisał(a):

> Nie zapalaly sie kontrolki klawiatury?

Na klawiaturze PS/2 nie zapalały się, na klawiaturze USB migały ca kilka sekund nawet po wyświetleniu loga bplan.

Być może to wina mojego firmware (1.2 z 10.08.2004), bo mimo ustawienia usb-enable na true w OF klawiatura USB nie działa i OF zgłasza się wtedy na port szeregowy.

Mój problem polegał na zmianie wpisu input-device z keyboard na kbd, przez co również klawiatura na PS/2 przestała być widziana i OF lądował na COMie..

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem