[#1] wielkosc bloku partycji bootujacej
Czy da sie zrobic tak aby partycja bootujaca (SFS) miala blok wiekszy niz 512?
[#2] Re: wielkosc bloku partycji bootujacej

@Valwit, post #1

Pomijając kwestię użyteczności (szczególnie na partycji systemowej) ustawiania rozmiaru bloku większego niż 512, to tak, da się.

[#3] Re: wielkosc bloku partycji bootujacej

@Valwit, post #1

O jaki HW chodzi ? Co rozumiesz przez pojęcie patrycji bootującej ? Ta z boot.img czy ta z systemem ? Ogólnie to niespecjalnie ma sens używanie większego bloku, limitu 128GB rozmiaru partycji i tak nie przeskoczysz.
[#4] Re: wielkosc bloku partycji bootujacej

@Jacek Piszczek, post #3

Przy większym bloku odczyt/zapis nie jest szybszy? Nie stwierdzam tylko pytam (sam mam 512 bajtów).

Kurcze, ja nadal mam tę micro partycję (chyba 25 MB) w FFS z pliczkiem boot.img. Tak mi zostało jeszcze z czasów Pegasosa 1 i MorphOS 1.4 i ciągle nie chce mi się tego zmienić. :) Trochę to bez sensu, bo przecież teraz boot.img może już dawo być na partycji systemowej w SFS.

[#5] Re: wielkosc bloku partycji bootujacej

@Jacek Piszczek, post #3

Jacek Piszczek napisał(a):

> O jaki HW chodzi ? Co rozumiesz przez pojęcie patrycji
> bootującej ?

to co w Ami mam jako SYS:

> Ta z boot.img czy ta z systemem ?

czyli z systemem

> niespecjalnie ma sens używanie większego bloku, limitu 128GB
> rozmiaru partycji i tak nie przeskoczysz.

partycja ma 1 GB :) ale na predkosci zyskam. w SFS nie az tak bardzo, ale pod FFS kop jest konkretny

gdzie jest ta z boot.img i jak sie nazywa? bo w iwizardzie jej jakos nie widze.
i ile zalecacie do tej z boot.img?
[#6] Re: wielkosc bloku partycji bootujacej

@Valwit, post #5

Na Efice nie ma potrzeby robić oddzielnej partycji na boot.img, firmware potrafi załadować bootimage z partycji SFS.

[#7] Re: wielkosc bloku partycji bootujacej

@Grzegorz Kraszewski, post #6

ok, to tlumaczy czemu takowej nie mam. pytanie czy radzi sobie z wiekszym blokiem, a jesli tak, to co musze zrobic zeby zadzialalo?
w sensie jesli OF zaklada blok 512 to jakos musze mu powiedziec ze jest wiekszy bo inaczej bedzie mial problem.
a w tej chwili jest tak ze jak zwieksze blok to nie booci bo nie znajduje boot.img
[#8] Re: wielkosc bloku partycji bootujacej

@Valwit, post #7

Z tego, co się orientuję, to OF niestety widzi tylko SFS z blokiem 512-bajtowym. Więc jeżeli chciałbyś mieć na partycji z systemem większy blok, to jak dla Pegasosa 1 powinieneś zrobić małą patrycję na bootimage z blokiem 512-bajtowym oraz normalną systemową z blokiem w tym momencie dowolnym. To rozwiązanie ma jedną wadę, mianowicie przy ewentualnej aktualizacji MorphOS-a trzeba pamiętać o ręcznym przekopiowaniu nowego bootimage z partycji systemowej (gdzie umieści go IWizard), na tę małą partycję. Jak się o tym zapomni, można sobie narobić kłopotów, bo nowy system nie odpali się na starym bootimage.

[#9] Re: wielkosc bloku partycji bootujacej

@Grzegorz Kraszewski, post #8

ok. w takim razie wyprobuje
[#10] Re: wielkosc bloku partycji bootujacej

@Valwit, post #9

ok, w ten sposob dziala :) dzieki!
[#11] Re: wielkosc bloku partycji bootujacej

@Grzegorz Kraszewski, post #8

A konkretnie to odpali się, tylko zgłosi, że wersja jest pochrzaniona, i autorytatywnie stwierdzi, że "teraz będzie reset" :). (co przypomina mi pre-Xowe MacOSy - "An error has occured, system will now reboot") - brr... :P

[#12] Re: wielkosc bloku partycji bootujacej

@recedent, post #11

Hmm. Nie umiałem dać sobie rady z OS4 i MOS na Pegu inaczej, niż stwarzając malutką partycję bootującą. Stawiając Mos2.3 jako upgrade z 2.2 (a nie od nowa) właśnie miałem problem, bo nie skopiowałem ręcznie bootimage do w/w partycji. Mądry Polak po szkodzie. :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem