[#1] jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci
przepis jak w 7 krokach zainstalowac sambe i udostepnic jakis dysk (w tym przykladzie ram: mojej efiki) innym kompom w sieci.

1. sciagamy sambe w wersji mos-owej z aminetu: http://aminet.net/comm/tcp/samba-3.0.4-morphos.tgz oraz aktualizacja http://aminet.net/comm/tcp/samba-upd-morphos.gz

2. tworzymy sobie gdzies katalog amitcp (o ile nie mamy), rozpakowywujemy sciagniete archiwum do niego, z mniejszego wyciagamy plik i podmieniamy, czyli wrzucamy do samba/sbin/smbd nadpisujac stary plik

3. w s:user-startup dodajemy: assign amitcp: amitcp

aby zycie bylo przyjemniejsze odplamy to samo w shellu, zeby potem niepotrzebnie nie błądzic

4. w ustawieniach mos-a klikamy w "users" i dodajemy nowego uzytkownika "pcguest" (lub o innej nazwie, jak komu pasi, byle w ponizszych punktach rowniez uzywac tej samej nazwy), nie dajemy mu zadnego hasla, dajemy jakis user id (n.p. 1001) i group id (n.p. 50), w "home dir:" wpisujemy "ram:", w "shell" wpisujemy "noshell". zmieniamy zakladke na "groups" i dodajemy nowa grupe, w moim przypadku o nazwie "pcguest", group ID 50 i jako usera dopisujemy "pcguest" - zasadniczo nic nie stoi na przeszkodzie aby nazwa grupy brzmiala inaczej, ale ja leniwy jestem.

zapisujemy i wychodzimy

5. otwieramy shell lub jakis edytor tekstowy, co kto woli, przchodzimy do katalogu envarc:sys/net/ i edytujemy po kolei:

w inetd.conf dodajemy 2 linijki, dokladnie tak jak ponizej:

netbios-ssn stream tcp nowait root amitcp:samba/sbin/smbd smbd
netbios-ns dgram udp wait root amitcp:samba/sbin/nmbd nmbd

w inet.access dodajemy 1 linijke:

139 192.168.1/255.255.0.0 allow

139 to port ktory nas i sambe interesuje, 192.168.0/255.255.0.0 ogranicza zakres ip ktore beda mialy dostep, w tym wypadku do zakresu sieci 192.168. i cokolwiek dalej. mozna i nalezy to sobie dostosowac do wlasnej sieci

6. przechodzimy do amitcp:samba/lib/ i edytujemy smb.conf
aby wygladal jak ponizej, przy czym nalezy wpisac dokladnie taka nazwe grupy roboczej jaka jest ustawiona w windzie czy linuksie czy czego tam uzywamy. jesli nazwa bedzie inna to otoczenie sieciowe pokaze odrebna grupe, pliki da sie wymieniac mimo wszytsko. "interfaces = eth0" nie jest potrzebny ale nie zaszkodzi dodac, oczywiscie jesli uzywamy eth1 lub innej nazwy nalezy to odpowiednio poprawic

[global]
workgroup = nazwa grupy roboczej
netbios name = Efika
server string = Efika
security = SHARE
log file = /amitcp/Samba/log/log.%m
max log size = 50
load printers = No
local master = No
guest account = pcguest
guest only = Yes
guest ok = Yes
map to guest = Bad Password
interfaces = eth0

[ram]
comment=Ram Efiki
path = /ram/
public = yes
writable = yes
printable = no
browsable = yes
guest ok = yes

zapisujemy i wychodzimy

7. reboot i gotowe

w windzie po jakiejs blizej nieokreslonej czasowo chwili pojawi sie efika w otoczeniu sieciowym, jak ktos nie ma ochoty czekac to otwiera sobie okienko "windows explorera" (lub total commandera czy co kto lubi) i wpisuje "\ram" i cieszy sie zawartoscia,

w KDE smb:///ram

w innych systemach roznie, ale mysle ze widac schemat :)

aby dodac inne dyski np dh1: kopiujemy i dostosowywujemy kawalek ponizej [ram] czyli dodajemy na koncu smb.conf:

[dysk1]
comment=dysk dh1
path = /dh1/
public = yes
writable = yes
printable = no
browsable = yes
guest ok = yes

dysk bedzie w sieci widoczny jako dysk1 czyli przykladowo \192.168.1.5dysk1

jesli chcemy ustawic dysk jako read only to wartosc "writable" dajemy na "no" i po sprawie

samba ma znacznie wiecej fajnych opcji, na szczescie sa swietnie opisane w dokach, ktore sciagnely sie w glownym archiwum.

i to by bylo na tyle.
[#2] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@Valwit, post #1

Bardzo konkretny opis niezwykle przydatnej sprawy. Dzięki! Na 101% się przyda każdemu. W końcu każdy jest w jakiejś sieci. :) Jak wrócę do chatki to na pewno sprawdzę.

Wielkie dzięki!

[#3] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@Valwit, post #1

Myślę, że można by ten opis wrzucić do FAQ.
Wielkie dzięki za klarowne wyjaśnienie tej nieklarownej (dla mnie) sprawy.
[#4] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@Valwit, post #1

Brawo ten Pan!

[#5] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@Valwit, post #1

Swego czasu walczyłem jak lew w tym temacie i padłem niczem mucha. Pozciągałem z supernetu opisy samby, wydrukowałe całe tomy poradników. Do dzisiaj pie.....y pecet nie widzi pega. A próbowałem również zatańczyć Tango z pecetem. Peceta widać a jego katalogów czy też dysków nie. Spróbuję pobawić się jeszcze raz metodą Valwit`a - obaczymy. Dobry opis - dzięki!

[#6] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@Pero, post #5

Pero, jesli chcesz widziec dyski peceta (czy innego kompa) w mosie, to smbfs ci wystarczy. jest to wygodniejsze w uzyciu i mniej skomplikowane.
[#7] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@Valwit, post #6

Chciałem mieć kontakt w obie strony....

[#8] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@Valwit, post #6

Valwit: a jest gdzieś jakiś FAQ jak tego użyć bo ja należę do tych jajogłowych ;)

[#9] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@pampers, post #8

Proste w AOS 4.1 jest tak więc i pewnie w MOSIE działa tak samo:

smbfs workgroup=GRUPA_ROBOCZA user=NAZWA_UŻYTKOWNIKA password=HASLO service=//NAZWA_KOMPUTERA_LUB_IP/ZASÓB device=SMBFS0: volume=WYMYŚLONA_NAZWA_LOKALNA_WOLUMENU:

Przyklad:
smbfs workgroup=MYHOMEGROUP user=Marcin password=dupa.8 service=//Marcin-PC/mp3 device=SMBFS0: volume=PC:

jeżeli do zasobu udostępnionego ma prawa odczytu użytkownik gość to argumenty user i password pomijamy.

Jak nie pamiętamy co udostępnia nasz komputer wystarczy wydać polecenie:

smbclient -L //NAZWA_KOMPUTERA_LUB_IP

Ostatnia modyfikacja: 16.10.2009 16:37:12
[#10] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@Pero, post #7

no to robvisz jak ponizej. ja u siebie udostepniam dysk w efice, i pecety na niego zapisuja i z niego odczytuja. mountowac pecetowych dyskow w efice nie musze bo jak cos chce wrzucic to wrzucam pecetem od razu na efikowy
[#11] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@Valwit, post #1

A jak skonfigurowac sambę aby przeglądać udostępnione dyski na PC?
[#12] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@Elder_ppa, post #11

do tego lepiej skorzystac z smbfs
[#13] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@rzookol, post #12

A skąd można pobrać wersję dla morphos'a i jak to skonfigurować?
[#14] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@Elder_ppa, post #13

smbfs

Ok, wiem, tam jest tylko wersja 68k, ale z tego co pamiętam to niegdyś u mnie na MOSie działała OK.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2011 23:01:15 przez strim
[#15] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@strim, post #14

A mógłbym prosić o jakiś poradnik jak to poprawnie zainstalować i skonfigurować? Siedziałem nad tym wczoraj do późna i niestety bez konkretów :(
[#16] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@Valwit, post #1

Działa, dzięki! OK
[#17] Re: jak w 7 krokach odpalic sambe i udostepnic mosowy dysk w sieci

@Valwit, post #1

Wrzucił to już ktoś do FAQ? Naprawdę szkoda by było to zakopać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem