[#1] Efika zamilkła...
Help! Moja Efika zaniemówiła po AmiParty w Chełmie!

Nie wiem, czy bidulka zeniemówiła z wrażenia, czy ze wstydu, w każdym razie - ani piśnie. Sprawdzałem pod różnymi głośnikami, również ze słuchawkami. Po prostu - zero dźwięku. Ki czort? Ktoś ma jakieś sugestie?

P.S. Jeszcze dodam, że w akcie desperacji próbowałem reinstalować system. Nie pomogło, więc instaluję na świeżo sformatowanej partycji. Trzymajcie kciuki, żebym nie musiał wysyłać płyty do bPlanu...

Ostatnia modyfikacja: 19.10.2009 23:47:21
[#2] Re: Efika zamilkła...

@recedent, post #1

Well... wygląda na to, że coś się popieprzyło z systemem. Po instalacji "na czysto", czyli po formacie system: dźwięk działa. wariat?

[#3] Re: Efika zamilkła...

@recedent, post #2

Jest jakiś dziwny bug na Efice, kiedy dostępny RAM zbliża się do zera (np. za długo używam OWB ;)) - dźwięk znika całkowicie, nawet po zwolnieniu pamięci, dopiero po resecie wraca... Bardzo denerwujący 'ficzer'... :(

[#4] Re: Efika zamilkła...

@skipp, post #3

Na swojej Efice zuwazylem inny ciekawy efekt z dzwiekiem.
Czesto po resecie systemu nie ma dzwieku jednak system zachowuje sie tak jakby byl (zmiana suwakow nic nie zmienia).
Zauwazylem jednak w jaki sposob rozpoznac czy dzwiek bedzie czy nie po resecie. Otoz sa dwie mozliwosci:
przy starcie systemu obserwuje belke i jesli:
1. pokaze sie glosniczek bez fali dzwiekowej a pozniej ta fala sie pojawi - dzwieku nie bedzie
2. glosniczek pojawi sie juz z fala dzwiekowa - dzwiek jest.

Zauwazylem ze dzwiek pojawia sie i znika srednio co drugi reset.
Sprobuje przyobserwowac ten efekt na MOSie 2.4.
[#5] Re: Efika zamilkła...

@recedent, post #2

Wracam do wątku, gdyż właśnie przytrafiło mi się to samo. Po prostu nie odtwarza dźwięku (chociaż udaje, że odtwarza - np. ANR pokazuje radośnie pląsające visual pluginy itp.). Ki czort?! Nic nie grzebałem w systemie ostatnio! Nawet nic nie instalowałem!

P.S. Oczywiście sprawdziłem również na innym sprzęcie grającym - głosniczki są w porządku.

[#6] Re: Efika zamilkła...

@recedent, post #5

Recedent: Efika na święta milknie, 25 się odezwie :D Sorka nie mogłem się powstrzymać. Aha, dzięki za świetny art o Efi w PPA!

[#7] Re: Efika zamilkła...

@pampers, post #6

Dzięki za słowa otuchy, mam nadzieję, że spodoba się Kokosowi :)

Jak na razie moje wysiłki spełzły na niczym - próbowałem szukać/rename'ować/tworzyć nowe ahi.prefs, grzebałem w Mixerze, a nawet sprawdziłem wszystkie partycje SFS doctorem. Na próżno. Pewnie skończy się jak ostatnio, formatem dysku systemowego i reinstalką. Ech...

[#8] Re: Efika zamilkła...

@recedent, post #7

Może wyszukaj wszystkie pliki zmieniane od nieszczęsnego momentu i spróbuj odszukać winowajcę. Może reset na 30 minut rozwiąże sprawę?

[#9] Re: Efika zamilkła...

@recedent, post #7

Jak odpalisz system z nowego ISO z pendrive to dzwięk jest OK?
W sumie to ciekawe, że akurat Efi zdarzają sę takie historie - ani na mini ani na Pegu nie spotkałem się z czymś podobnym. Ciekawe co na to Morphos Team?
[#10] Re: Efika zamilkła...

@wali7, post #9

Jak odpalę system z pendrive to dźwięk nie działa w ogóle (np. DigiRoller pisze, że nie może otworzyć czegoś tam). Za to po świeżej instalce (na sformatowany quick formatem dysk) wszystko już działa. Tym razem nie popuszczę i będę kopiował z backupu katalog po katalogu aż znajdę winowajcę.

[#11] Re: Efika zamilkła...

@recedent, post #10

Z tego co widzę, to winowajcą był ac97_mixer.prefs. Nic dziwnego, że zwykła reinstalka nie rozwiązywała problemów, gdyż w "świeżym" MorphOSie go nie ma (nie nadpisywał starego, stąd i brak poprawy). Teraz tylko dojść do tego, skąd nagle w env-archive/sys wziął się ów prefs. Czyżbym w napadzie bezrozumnego szału odpalił mixera, wyzerował głośność i zapisał ustawienia nawet o tym nie wiedząc? Dzieciaki jeszcze zbyt małe i MorphOSowo niekumate, żeby na nie winę zwalić, żona od komputera trzyma się z daleka... hmm... Potestuję dalej i dam znać co i jak.

[#12] Re: Efika zamilkła...

@recedent, post #11

OK. Tworzy go sobie moduł belki "volume", przy każdej zmianie głośności. Wszystko działa spoko do resetu, a potem komp milknie. Może ktoś sprawdzić, czy ma tak samo?

[#13] Re: Efika zamilkła...

@recedent, post #12

Może ktoś sprawdzić, czy ma tak samo?

Koszer - Sprawdziłem i..mam to samo.Czyli jednak bug.W tej chwili moja Efi przestała wydawać jakikolwiek dźwięk mimo wyłączenia "volume" z belki Ambienta

[#14] Re: Efika zamilkła...

@waldiamiga, post #13

Nie płacz. Skasuj wspomniany plik i wszystko będzie dobrze. :)

Przy okazji - problem potwierdził również AusPPC na MorphZone. Niniejszym poszedłem za ciosem i wysłałem swój pierwszy bugreport do MOSTeamu. Ach te emocje... ;)

[#15] Re: Efika zamilkła...

@recedent, post #14

Okej,gra maszyna.

[#16] Re: Efika zamilkła...

@recedent, post #14

Ja rozwiązałem problem, dodając do SYS:S/user-startup następujące linie

if exists envarc:sys/ac97mixer.prefs
	delete > nil: envarc:sys/ac97mixer.prefs
endif

Dzięki temu po każdym uruchomieniu systemu dźwięk działa, mimo obecności modułu Volume na belce ekranu.

[#17] Re: Efika zamilkła...

@lord_spider, post #16

Ja rozwiązałem problem

Wielkie dzięki !

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem