[#1] Co nowego w MOS - czyli jeszcze ambitniej
W związku ze związkiem czyli, że pytanie było nie związane z tematem, pisze teraz w odpowiednim dziale.

1. Kiedy w MOS Java.
2. Kiedy w MOS pamięć wirtualna.
3. Kiedy w MOS ochrona pamięci.
4. Czy kiedyś się doczekamy SMP w MOS nawet kosztem zerwania z korzeniami, przed portem na ARM czy dopiero razem z nim?

Czy są jakieś plany na ten temat, które mogą być ujawnione. Zna ktoś przecieki od developerów?

[#2] Re: Co nowego w MOS - czyli jeszcze ambitniej

@esen, post #1

Ad.1
Może gdzieś, ktoś kiedyś...
Ad. reszta:
Przy API takim jakie ma teraz MorphOS - nigdy. A przynajmniej "prawdziwie" działające. A czy warto robić jakieś podróbki ?

[#3] Re: Co nowego w MOS - czyli jeszcze ambitniej

@esen, post #1

Jakim portem na ARM?

[#4] Re: Co nowego w MOS - czyli jeszcze ambitniej

@MaaG^dA, post #2

Może skoro połączenie dwóch wiodących systemów o amigowych korzeniach jest niemożliwe, to jednak warto zrezygnować ? Osobiście wolałbym programy pokroju painta, brilance, amitekstu, turbo calc i innych napisanych dla MORPHOS-a, a nie działających natywnie. Chce softu napisanego pod system i sprzęt, który go obsługuje.

[#5] Re: Co nowego w MOS - czyli jeszcze ambitniej

@ender, post #4

to jednak warto zrezygnować?

Zrezygnować z czego?

Osobiście wolałbym programy pokroju painta, brilance, amitekstu, turbo calc i innych napisanych dla MORPHOS-a, a nie działających natywnie.

Czyli jak napisanych, bo się trochę pogubiłem? Działających natywnie pod MorphOS-em, czy nie?

Ostatnia modyfikacja: 27.10.2009 20:24:03
[#6] Re: Co nowego w MOS - czyli jeszcze ambitniej

@Grzegorz Kraszewski, post #5

jemu chodzi o kompilacje pod G4 + Morphos zeby maxa wyciagalo ze sprzetu..choc te point 2 point i edytor textu .. heh zapieprzaja na 68040
Cieszcie sie z tego co macie.. marudy jedne OK

[#7] Re: Co nowego w MOS - czyli jeszcze ambitniej

@HOŁDYS, post #6

Napisał coś o programie pisanym pod MOSa, ale nie natywnym. Też mnie to zaciekawiło.

[#8] Re: Co nowego w MOS - czyli jeszcze ambitniej

@Grzegorz Kraszewski, post #5

Przy API takim jakie ma teraz MorphOS - nigdy. A przynajmniej "prawdziwie" działające. A czy warto robić jakieś podróbki ?

Jeżeli API jest wzorowane na tym z AOS 3.1 i to jakoś ogranicza system, to może warto zrezygnować z czegoś co powoduje te ograniczenia. (Ja tak zrozumiałem, ale może nieprecyzyjnie się wysłowiłem. W końcu jestem dociekliwym laikiem komputerowym).

Co do programów, miałem na myśli to, że chce uruchomić program, który powstał dla Pegasosa, Efiki itd. i MORPHOS-a, a nie przeważnie taki, który został kiedyś napisany na Amigę i teraz ruszy albo nie. Zadziała jak się nie będzie odwoływał do układów specjalizowanych. Myślałem, że natywnie tzn. (coś jak program-nakładka, który był pisany pod inny system, ale po pewnych zmianach w kodzie programu (lub przy użyciu emulacji procesora) działa na innym typie procesora i systemie, choć nie był tworzony z myślą o tym procesorze i systemie).

Ostatnia modyfikacja: 27.10.2009 21:46:22
[#9] Re: Co nowego w MOS - czyli jeszcze ambitniej

@ender, post #8

Chyba źle interpretujesz słowo "natywny". Program natywny to taki, który jest skompilowany bezpośrednio dla danego systemu i procesora. Czyli programy 68k nie są dla MorphOS-a natywne.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem