[#1] systemowe Version kontra Version z Icon Info
Mam pytanie, co kryje się pod przyciskiem Version w oknie Icon Info w MOSie 1.4.5?
Czy jest to systemowe mossys:c/version, czy coś innego?
Bo ostatnio chciałem sprawdzić versję TheBar.mcc i systemowa komenda podała mi 26.2
a przycisk w IconInfo 26.5

Aż z ciekawości wczytałem TheBar.mcc do ceda i przeszukałem kod.
String 26.5 znalazłem, a 26.2 nie.

[#2] Re: systemowe Version kontra Version z Icon Info

@R-Tea, post #1

Przycisk w Icon Info działa tak jak opcja FILE przy komendzie version, a więc pokazuje wersję danego pliku ignorując to co ewentualnie masz w pamięci (w przypadku bibliotek, klas MUI, klas Reggae). Normalnie komenda version podaje wersję biblioteki znalezionej w pamięci. Jeżeli więc miałeś załadowaną do pamięci 26.2, a sprawdzałeś plik w wersji 26.5 to wszystko jest jasne:

Icon Info podało Ci 26.5 (z pliku)
"version TheBar.mcc" podało Ci 26.2 z pamięci.
"version TheBar.mcc FILE" podałoby 26.5 z pliku.

[#3] Re: systemowe Version kontra Version z Icon Info

@R-Tea, post #1

c:version umie znalezc wersje w miejscach w ktorych ambientowa funkcja nie potrafi (np wbudowane struktury bibliotek). jezeli podawane sa rozne wyniki to znaczy, ze autor po prostu pomieszal wartosci tekstowe z liczbowymi

[#4] Re: systemowe Version kontra Version z Icon Info

@Grzegorz Kraszewski, post #2

No i wszystko jasne :)
Dzięki Krashan.
A swoją drogą, po co twórcy MorphOS'a (a konkretniej Ambienta) wbudowują "gdzieś" jakąś nową, inną version i pozostawiają tę z c: bezrobotną?
Bardziej amiogowo (co znaczy dla mnie przejżyściej, prościej i logiczniej) byłoby podpiąć pod GUI (wspomniany przycisk) komendę systemową.
A aby rozróżnić czy chodzi nam o sprawdzany zasób na dysku czy w pamięci dodać obok przycisku checkmark z opisem "from file".

No chyba że tak już jest w MorphOS'ie 2.x, bo ja opisuję okienko IconInfo z 1.4.5
[#5] Re: systemowe Version kontra Version z Icon Info

@R-Tea, post #4

Hmm. Tu trochę niekonsekwentnie by było, bo IconInfo zapewne pokazuje Ci informacje o pliku, więc nie może pokazywać wersji czegoś innego niż plik którego ikonę wyświetlasz.

[#6] Re: systemowe Version kontra Version z Icon Info

@GumBoy, post #5

Rzeczywiście! :D
Nie pomyślałem o tym.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem