[#1] MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB
Nie wiem na 100%, ale takie zabawki jak wspomniana przelotka z ps2 na usb jest raczej obslugiwana z poziomu systemu operacyjnego, a nie samego komputera ( pomijam jakies oprogramowanie w biosie ) ? mam dosyc ograniczone miejsce pracy, jesli chodzi o powierzchnie i jestem bardziej zmuszony do uzytkowania jednej myszki i jednej klawiatury na 2 maszynach, niz tego chce. Jest masa tego rodzaju urzadzen na ebay'u / allegro ( za grosze ), ale mam pewne obawy , co do uzytkowania tego z MorphOS2.4, bo czesto w opisach przy wymaganiach systemowych jest od win98 do vista itd ( rowniez kompatybilnosc urzadzen ps2 z trybem usb ). Zdarzaja sie rowniez urzadzonka, ktore w opisach nie maja nic na temat wymagan - jak np. to :

http://cgi.ebay.co.uk/PS2-KEYBOARD-MOUSE-TO-USB-PORT-CONVERTER-ADAPTER-FOR-PC_W0QQitemZ320381874997QQcmdZViewItemQQptZUK_Computing_CablesConnectors_RL?hash=item4a983f7335#ht_3541wt_958

czy takie "cus" zadziala mi z MorphOS'em 2.4 na Mini ?

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2009 04:09:59

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2009 04:10:27
[#2] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@cactoos, post #1

cactoos napisał(a):

> Nie wiem na 100%, ale takie zabawki jak wspomniana przelotka z
> ps2 na usb jest raczej obslugiwana z poziomu systemu
> operacyjnego, a nie samego komputera ( pomijam jakies
> oprogramowanie w biosie ) ?

Cytat: "Note: Make sure your device is USB compatible"

Nie, taka przelotka nie jest obslugiwana z poziomu systemu operacyjnego. Nie, taka przelotka nie jest obslugiwana z poziomu komputera.

Klawiatura obslugujaca protokol USB ale posiadajace zlacze PS/2 rozpozna taka przelotke automatycznie i przelaczy sie z protokolu PS/2 na protokol USB.

Nie, nie kazda klawiatura PS/2 zadziala z taka przelotka. Tak, kazda klawiatura USB posiadajaca wtyczke PS/2 i przelotke PS/2->USB zadziala.

[#3] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@cactoos, post #1

Mam fatalne doświadczenia z takimi przelotkami. Po walce z dwoma takimi urządzeniami i Efiką, kupiłem po prostu klawiaturę na USB.

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2009 07:44:32
[#4] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@szuler, post #2

Ok, to w takim razie takie (podejrzewam glupie) pytanie. Jak (posiadajac tylko informacje z naklejki : "Standard keyboard" i "Made in China" ) sprawdzic, czy jest kompatybilna z USB ?

[#5] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@cactoos, post #4

Proponuję założyć z góry że NIE zadziała. Chyba że wydarzy się cud.

[#6] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@cactoos, post #4

Głupich pytań nie ma, są tylko głupie odpowiedzi:
- Podłączyć i sprawdzić czy dzała
[#7] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@cactoos, post #4

cactoos napisał(a):

> Ok, to w takim razie takie (podejrzewam glupie) pytanie. Jak
> (posiadajac tylko informacje z naklejki : "Standard keyboard"
> i "Made in China" ) sprawdzic, czy jest kompatybilna z USB ?

Nie jest.

[#8] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@stachu100, post #6

stachu100 napisał(a):

> Głupich pytań nie ma, są tylko głupie odpowiedzi:

A co powiesz na:

Jeżeli stanę na szynach a rękami chwycę się trakcji, to pojadę do przodu jak tramwaj? :)

[#9] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@GumBoy, post #8

Pytanie nie jest głupie
Moja odpowiedź (też niegłupia):
Spróbuj to zrobić!

Zdecydowana większość ludzkiej populacji jest po prostu za niska
[#10] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@stachu100, post #9

Mogę wziąć jakieś metalowe przedłużki w dłonie.

[#11] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@GumBoy, post #10

To już zmienia treść pytania i oraz treść odpowiedzi (głupia) która brzmi:
"Jeżeli jesteś Chuckiem Norrisem to tak!"
[#12] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@stachu100, post #11

Chyba się Wam Panowie działy forum pomyliły... Zalecam przeprowadzkę do HydeParku zanim będę musiał w roli Strażnika Teksasu wystąpić.

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2009 12:55:31
[#13] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@cactoos, post #1

Zapomnij! Nie baw się w przelotki tylko kup od razu klawiaturę z odpowiednia końcówka. Jak już to kup klawiaturę gdzie będzie dołączona przelotka ps2 - USB. Z doświadczenia wiem ze takie przelotki kupowane osobno rzadko działają. Do tego ta przelotka z eBay pochodzi z Hongkongu wiec na 99% nie będzie działała.
Kiedyś miałem zwykła myszkę Verbatima i dołączona była przelotka. Gdy podłączyłem do tej przelotki inna myszkę to nie działała. Działało tylko z ta myszką Verbatima.
Podsumowując - kup klawiaturę z odpowiednia końcówka albo od razu "set" klawiatura i przelotka. Jak już to kup ta przelotkę (zresztą tylko funt) i się sam przekonaj :)
[#14] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@cactoos, post #1

Ja używam konwertera (bo to coś więcej niż przelotka) typu Y - 2xPS2 (mysz i klawiatura) -> USB. Niestety nie łatwo było znaleźć taką działającą - na szczęście w sklepie mogłem wymieniać przelotki "do skutku". Pewną podpowiedzią mogą być opisy na pudełku przelotki - jak ma napisane, że "Linux compatible" to jest spora szansa, że zadziała.

Wadą klawiatury podłączonej przez przelotkę jest brak możliwości wejścia do OpenFirmware'u (nie działa kombinacja Ctrl-Alt-O-F).

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2009 16:46:41
[#15] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@Marek Szyprowski, post #14

Ja mam taką przelotkę 2xPS2 -> USB co właśnie nie działa z mini (na laptopie z Win7 jest OK).
Kupiłem huba USB z zasilaczem i problem z głowy, gdyby ktoś potrzebował to mam jeden 7-portowy za dużo ;)

[#16] Re: MOS na Mac Mini & przelotka PS2->USB

@lord_spider, post #15

Większość popularnych przelotek jest windows-only - nie zadziała nawet z BIOSem na pecetach...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem