[#1] MorphOS i PowerBook G4
Z informacji zamieszczonej pod tym linkiem wynika, że jest działająca wersja MorphOSa na PowerBooki, ale nie należy tej informacji traktować jako potwierdzenie czegokolwiek.
System ma jeszcze wiele braków z zakresu wsparcia dla typowych urządzeń znajdujących się w laptopach.

[#2] Re: MorphOS i PowerBook G4

@lord_spider, post #1

O 15:05 czytałem o tym na głównej stronie ppa.pl

[#3] Re: MorphOS i PowerBook G4

@lord_spider, post #1

przeciez juz dawno byla i bylo pisane o tym na forum

[#4] Re: MorphOS i PowerBook G4

@grxmrx, post #2

grxmrx napisał(a):

> O 15:05 czytałem o tym na głównej stronie ppa.pl

Jak pisałem o tym około 14:30, to na stronie głównej niczego jeszcze nie było ;)
A że kliknąłem Wyślij dopiero o 15:10 - cóż, pech, najpierw chciałem pobrać i obejrzeć film, co chwilę trwało z powodu transferu 4 kB/s. ...

[#5] Re: MorphOS i PowerBook G4

@lord_spider, post #1

Słuchajcie, czy też macie tak czasem z MorphOS-em na swoich PowerBookach G4, że co jakiś czas (okazjonalnie), komputer się wiesza z artefaktami na ekranie (ekran się zaczyna rozjaśniać, po czym pozostaje taki "dziwny", a komputer już na nic nie reaguje?

Dzieje się tak sporadycznie przy uruchamianiu MOS-a (jak się ma wyświetlić boot-pic (motylek) ), ale też czasem przy zmianie rozdzielczości (np. powrót do Ambienta z gry/programu używających innej rozdzielczości niż Ambient).

Pod MacOS X nie zdarzyła mi się taka sytuacja ani razu.

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2015 12:12:03 przez Jacques
[#6] Re: MorphOS i PowerBook G4

@Jacques, post #5

Ano ja mamy. Przy starcie okazjonalnie, nie przypominam sobie żeby w trakcie używania mi się to wydarzyło.
[#7] Re: MorphOS i PowerBook G4

@Jacques, post #5

Odkad uzywam PowerBooka (jakies 3 lata) to moze dwa razy mialem taki efekt.
[#8] Re: MorphOS i PowerBook G4

@Phibrizzo, post #7

A to jednak u mnie się niestety zdarza co jakiś czas - właśnie tylko podczas zmiany trybu graficznego (A1138 1.67 GHz).

Widzę, że MDW pisał też o podobnym zachowaniu tutaj:http://morphos.pl/forums/topic/sporadyczny-zwis-powerbooka-po-wlaczeniu/

Ciekawe czy rzecz tkwi w sprzęcie czy jednak w MOS-ie, ale pod MacOS X jeszcze mi się to nie zdarzyło.
Na tę chwilę w grach, E-UAE i innych muszę raczej unikać trybu pełnoekranowego innego od tego w samym MOSie.

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2015 14:33:20 przez Jacques
[#9] Re: MorphOS i PowerBook G4

@Jacques, post #5

Mam tak samo, po pierwszym razie się przeraziłem że padł mi układ graficzny.
[#10] Re: MorphOS i PowerBook G4

@waldiamiga, post #9

Ja tak samo Stres był Potestuję pod MacOS X jeszcze zmiany trybów, ale na 99% jestem pewien, że nie uda się tego uzyskać (bo już by się zdarzyło).

A skoro tak, ciekawe czy jest szansa na rozwikłanie zagadki przez MOS Team?
[#11] Re: MorphOS i PowerBook G4

@Jacques, post #10

Nie uzyskasz tego efektu pod OSX, ja używałem tego pb którego mam ze 2 - 3 lata przed wyjściem MOSa na pb i nigdy mi się coś podobnego nie zdarzyło.
[#12] Re: MorphOS i PowerBook G4

@fazior, post #11

Ja używałem OSX zarówno na 1.4.8 jak i 1.5..coś tam przez rok przed ukazaniem MorphOSa i nigdy mi się to nie zdarzyło.
[#13] Re: MorphOS i PowerBook G4

@waldiamiga, post #12

Też teraz jeszcze testowałem pod OS X wielokrotne przełączenie pomiędzy pulpitem w 1440x960x24b a Quake w 800x600x16b i nic takiego się nie dzieje, tak samo spokój przy odpalaniu OS X gdy wskakuje na swoją docelową rozdzielczość.

Czyli coś szwankuje MOS w tym aspekcie, kojarzycie może czy ktoś to kiedyś raportował MOS-Teamowi?
[#14] Re: MorphOS i PowerBook G4

@Jacques, post #13

Mam jeszcze jedną kwestię, na swoim PB G4 posiadam MacOS X i MorphOS-a zainstalowanego wg artykułu z PPA.
Domyślnie bootującym się systemem obecnie jest MacOS X, MorphOS-a mogę odpalić po uruchomieniu komputera z ALT. W artykule widnieje następująca instrukcja by zmienić domyślnie odpalany system:

dir hd,\\ gdzie x to cyfra od 2 w górę. Pamiętaj, że OpenFirmware rozróżnia wielkość liter, zatem nie można zamiast "hd" napisać "HD". Na partycji "Boot" znajdują się pliki boot.img oraz bootinfo.txt, jeśli widzimy je na ekranie po wydaniu komendy oznacza to, że właśnie znaleźliśmy naszą partycję uruchamiającą. Wpisujemy zatem: setenv boot-command boot hd,\\bootinfo.txt gdzie zamiast "x" wpisujemy cyfrę znalezionej przez nas partycji. Warto też wyłączyć próbę uruchomienia komputera przez sieć, co spowoduje nieco szybsze uruchamianie się komputera. Robimy to komendą: setenv skip-netboot? true Na końcu zapisujemy zmiany za pomocą komendy reset-all

I teraz pytanie, załóżmy, że będę chciał wrócić do poprzedniego stanu, jak to odkręcić by domyślnie odpalany był znów MacOS X?
[#15] Re: MorphOS i PowerBook G4

@Jacques, post #14

Pod OSX w ustawieniach wybierasz partycje startową i tyle.
[#16] Re: MorphOS i PowerBook G4

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

Jeśli tak to super, dziękuję.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem