[#1] MorphOS MAc Mini - rozjaśniony ekran.
Witam.
Odpalam MOSa z płytki, startuje w rozdziałce 1280x1024. Akurat dedykowana dla mojego monitora, ale ja bym wolał używać w 1024x768 (w tej też używam MacOSX).

Zmianiam rozdzielczość na 1024x768 ---> ekran się rozjaśnia (głównie tło okna i belka ekranu, takie mam wrażenie).
Widzę że coś nie tak więc wracam do rozdzielczości 1280x1024 ---> rozjasnienie pozostało, zostaje tylko reset.

Zrobiłem więc reset, zrzut ekranu , zmieniłem rozdzielczość i zrobiłem znowu zrzut ekranu (rozjaśnionego), wrzuciłem to na serwer, odpaliłem MacOSX i porównuję obydwa zrzuty ekranu - OBYDWA SĄ NORMALNE !!

Zainstalowałem od nowa MOSa, przy instalacji dałem 1024x768, rozdzielczość się zmieniła - obraz się rozjaśnił.
Odpalam MOSa z twardego, uruchomił się w rozdzielczości 1024x768, ale niestety ekran jest rozjaśniony...

Miał ktoś podobny problem ?

[#2] Re: MorphOS MAc Mini - rozjaśniony ekran.

@kjb, post #1

Nie no, Macowcy! Poszukajcie ustawien preferencji zaciemnienia obrazu w prefsach MOSa. Tudziez zapytajcie na "Szarlotce" pl. :P

DODANE: A regulatory na monitorze nie dzialaja? To takie "pokretelka" lub dwa przyciski. MOS to nie MacOS i wciaz daleko mu jeszcze do pralek automatycznych. :P

Ostatnia modyfikacja: 08.11.2009 14:44:41
[#3] Re: MorphOS MAc Mini - rozjaśniony ekran.

@Andrzej Drozd, post #2

Andrzej: jesteś nudny jak flaki z olejem, jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to lepiej zamilcz. Twoja "klasyczna" propaganda niejednemu już się przejadła. Facet szuka pomocy a Ty wyskakujesz ze swoimi, małointeresującymi pierdołami..

KJB: Nie jest tak przypadkiem, że obraz jest tylko ok przy natywnych rozdzielczościach?

Ostatnia modyfikacja: 08.11.2009 15:01:04
[#4] Re: MorphOS MAc Mini - rozjaśniony ekran.

@pampers, post #3

Ten post z odpowiedziami został przeniesiony do działu Rzeźnia
[#5] Re: MorphOS MAc Mini - rozjaśniony ekran.

@Andrzej Drozd, post #2

Ten post z odpowiedziami został przeniesiony do działu Rzeźnia
[#6] Re: MorphOS MAc Mini - rozjaśniony ekran.

@pampers, post #3

No właśnie pod MAC OS X działa kaźda rozdzielczość, pod MOSem 2.2 na Pegasosie1 + ATI teź dobrze działało. (na tym właśnie monitorze)
Teraz mam Mini Maca + MOS 2.4(demo).
Jak system wystartuje w 1280x1024 to jest ok, jak dam inną rozdzielczość to się rozjaśnia...

Monitor - LCD HP L1706

W sumie to mogłem przetestować na CRT SAMSUNG 17" który mam do peceta, zaraz sprawdzę...

---Edit

Nie kumam, jednego - po instalacji MOSa robię reset, przytrzymuję alt i wybieram obrazek hd+motylek. MOS działa, robię po jakimś czasie reset itd... MOS działa.

Potem odpaliłem macosx, wyłączyłem maca, włączyłem go, nacisnąłem alt... i jest tylko macosx do wyboru.

Zainstalowałem od nowa i jest, potem wyłączyłem mini, włączyłem i znowu nie ma przy wyborze MOS'a :(

Ostatnia modyfikacja: 08.11.2009 16:39:05
[#7] Re: MorphOS MAc Mini - rozjaśniony ekran.

@kjb, post #1

Naprawdę wolisz używać tak miniaturowej rozdzielczości jak 1024x768? Przecież jeżeli optymalna dla tego monitora jest 1280x1024 to wszystko będzie po chamsku zeskalowane. W niektórych miejscach literki będą miały brzydko pogrubione kreski. Teraz używana jest do takiego skalowania filtracja ale mimo wszystko ładnie to nie będzie wyglądało. Pomijam już fakt, że 1024x768 to stanowczo za mało miejsca na ekranie przy dzisiejszych standardach. Nie rozumiem tego... :)

[#8] Re: MorphOS MAc Mini - rozjaśniony ekran.

@kjb, post #1

To jest znany problem ze sterownikiem graficznym. Detali nie znam, ale jakoś się tak dzieje, że w rozdzielczości 1024 x 768 jest ustawiana błędna korekcja gamma. O szczegółach można było poczytać na liście dyskusyjnej MorphOS-a. Team wie o tym błędzie, a nie wiem czy czasem nie jest już poprawiony.

[#9] Re: MorphOS MAc Mini - rozjaśniony ekran.

@Andrzej Drozd, post #2

Na razie Andrzeju ograniczyłem się do przeniesienia tego bzdurnego podwątku do Rzeźni. Następnym razem pomyślę o jakimś małym baniku. Polecam Ci również przemyślenie pewnej znanej sentencji: "Lepiej milcząc narazić się na posądzenie o głupotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości".

[#10] Re: MorphOS MAc Mini - rozjaśniony ekran.

@Grzegorz Kraszewski, post #8

Sprawdziłem pod CRT, po przełączeniu na 1024x768 wszystko wygląda jak powinno.

[#11] Re: MorphOS MAc Mini - rozjaśniony ekran.

@kjb, post #1

Identyczny problem z moim lcd i 2.4 na mini . Dziala tylko natywny 1440/900. Ja uzywam przejsciowki dvi->vga i pomyslalem, ze to moze byc wina wlasnie tego.Niestety nie mam zadnego crt'ka w zasiegu aby to sprawdzic.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem