[#1] MacOS X Tiger na miniaku
Witam, mam problem, bo kupiłem Maca Mini bez systemu. MORPHOS działa na nim świetnie, ale z wiadomych względów chciałbym obok naszego ulubionego systemu zainstalować macos-a. Czy ma ktoś z kolegów nośniki Tigera do udostępnienia albo ich kopię??

[#2] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@JaCoP, post #1

gdzie jest Gumboy ;) ???

[#3] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@JaCoP, post #1

o ile kojarze nie wszystkie minimaki byly dostarczane z tigerem

[#4] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@JaCoP, post #1

Ten post z odpowiedziami został przeniesiony do działu Rzeźnia.
[#5] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@rzookol, post #3

Jeśli nie Tiger, to może Panther (10.3)?

[#6] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@JaCoP, post #1

Sprawdź po numerze seryjnym jaki najwyższy system był instalowany na Twoim miniaku i po prostu ściągnij go sobie z netu, system jest dodawany do maczka free bo jest traktowany jako część hardware (wliczony w cenę?) i jest to jak najbardziej legalne.
Pozdrawiam
Emu

[#7] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@c3h6, post #6

Pod warunkiem użycia wersji, która oryginalnie była dołączona do tego egzemplarza.

[#8] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@lord_spider, post #7

Dokładnie tak, wersja pobrana musi zgadzać się z tą dostarczoną z miniakiem w momencie kupna (musi być taka jak na płytach).

[#9] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@c3h6, post #8

NO to koledzy małe piractwo tu się szerzy ;)

Precyzując:

- na pierwszych minimakach (styczen 2005 - luty 2006) o kodzie 7T11 (Q88, Twiggy) dostarczany był MacOS X 10.3.7

- pomiedzy wrzesniem 2005 a lutym 2006 produkowano tez serie 8D40 i 8E90A - i te byly dostarczane z MacOS X 10.4.2

pozostale (od lutego 2006 do dzisiaj) juz was niebeda interesowaly :D

[#10] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@c3h6, post #8

Dzięki za info. Co do legalności takiego rozwiązania, to jestem świadomy. Kupując maca, mam licencję na system, który był z nim rozpowszechniany. A co do ściągania, to coś właśnie marnie mi idzie, dlatego zarzuciłem tego posta.
Jeśli coś, to proszę o info.

[#11] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@taurus, post #9

No nie piractwo... dzwoniłem do Appla i sami mi powiedzieli, że muszę zdobyć odpowiedni nośnik, bo system nie jest już produkowany. A za info co do serii miniaków THX!

[#12] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@JaCoP, post #11

No to jaką powinieneś mieć wersję?

[#13] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@lord_spider, post #12

Original Mac OS: Mac OS X 10.3.7 (7T11)

[#14] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@JaCoP, post #13

Czyli Panther. Powinienem mieć - napisz do mnie emaila (dane w profilu), to spróbuję pomóc.

[#15] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@JaCoP, post #13

Po instalacji z dowolnej wersji 10.3 mozesz zaktualizowac do max 10.3.9 (wiecej update apple nie wypuscil)

[#16] Re: MacOS X Tiger na miniaku

@taurus, post #15

To mi wystarczy na miniaczku. Obok MOS-a oczywiscie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem