[#1] MiniMac zmiana rozmiarów partycji
Trochę przydobrzyłem w czasie tworzenia dual-bootu na moim MiniMaczku. Otóż zmniejszylem partycję dla OSX do rozmiaru 10 GB i po jakimś czasie gapnąłem się, że przy takiej wielkości nie ma już miejsca na dane! (system zajmuje prawie 10 GB). Próbowałem ratować sytuację poprzez uruchomienie Ubuntu z live CD i zmianę rozmiarów partycji na dysku. Ale jak na złość Partition Editor nie widzi teraz w ogóle moich partycji (pokazuje caly dysk jako obszar unallocated). HELP!!!

A więc czy jest możliwość bezpiecznego "przetasowania" rozmiarów partycji bez utraty danych ?
Może znacie jakieś utilitki pod MOSem, OSx, albo Linuxem?

Z góry dzięki za pomoc!

[#2] Re: MiniMac zmiana rozmiarów partycji

@MarX, post #1

Pod linuxem robiłem to za pomocą GParted, oraz instalatora Yellow Dog Linux.
Pod OSX jest DiscWarrior oraz róznego rodzaju krążące po sieci "recovery bootable DVD" (nie znam statusu prawnego takich płytek, więc linków tutaj nie dam:P), pamiętaj tylko, żeby sprawdzić czy na pewno działają na PPC.

Jeśli wysypałeś tablicę partycji to spróbuj użyć Stella.

[#3] Re: MiniMac zmiana rozmiarów partycji

@MarX, post #1

Sciągnij taki programik jak Monolingual na MacOSXa. Usuwa on niepotrzebne języki, sterowniki i architekturę, np. Intela, G3, G5 itd. Można naprawdę sporo miejsca uzyskać. U mnie system zajmuje niecałe 6GB.

Ostatnia modyfikacja: 15.11.2009 15:42:07
[#4] Re: MiniMac zmiana rozmiarów partycji

@Sir_Lucas, post #3

no to u mnie niecale 2GB, juz przy instalacji nie instalowalem jezykow i niepotrzebnych sterownikow. pozniej z update wszystkiego ok 2.5GB.

Ostatnia modyfikacja: 15.11.2009 16:20:00
[#5] Re: MiniMac zmiana rozmiarów partycji

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Tiger u mnie też tyle zajmuje, ale Leopard 10.5.8 około 6GB.

[#6] Re: MiniMac zmiana rozmiarów partycji

@Sir_Lucas, post #5

Dzięki za pomoc chłopaki! SirLukas, Monolingual rządzi! :) Odchudziłem system o ponad 2 GB. Pozdrawiam!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem