[#1] MiniMac + zewnętrzny dysk USB
Czy HDD wsadzony do takiej obudowy:

http://allegro.pl/item814445652_obudowa_hdd_3_5_ide_usb_2_0_sklep_katowice_gliwice.html

Będzie poprawnie działał na miniaku G4 pod MOSem i OSX ?

Z góry dzięx za odpowiedź

[#2] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #1

Nie wiem jak MiniMac PPC ale ja na nowym MacBooku (czyli już intelowym) używam jakiegoś typowego zewnętrznego taniego dysku 500GB na USB kupionego w zwykłym pecetowym sklepie. Działa idealnie. Połowa jest sformatowana w NTFS, a druga połowa w HFS+. Ta druga połowa służy jako miejsce dla macowego systemu backupów, czyli TimeMachine i współpraca z tym mechanizmem jest stuprocentowo niezawodna. Jednocześnie ten sam dysk zupełnie nie chciał działać z TimeMachine na Hackintoshu (zmodyfikowany MacOSX 10.5.x uruchomiony na zwykłym pececie). To był dwudziesty powód dla którego po chyba 8 miesiącach używania Hackintosha dałem sobie z nim spokój i kupiłem MacBooka. :)

[#3] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #1

Pod MacOSXem będzie na pewno działał, próbowałem i z dyskiem zewnętrznym na USB i z zewnętrzną nagrywarką DVD na USB w takiej właśnie kieszeniu. Działa bezproblemowo.

Niestety nie wiem czy będzie działał pod Mosem.

[#4] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MDW, post #2

Fajnie, ale jak taki dysk działa pod MOSem 2.4 ? Da się go używać jako regularnej składnicy filmów/mp3 bez obawy o cieniutki transfer i przycinanie się np. filmów w czasie odtwarzania?

pozdrawiam

[#5] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #4

Myślę, że jak już zadziała to problemów z transferem nie będzie, bo to USB 2.0. Pytanie tylko czy zadziała...

[#6] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #1

U mnie pod MOSem (zarówno pod Pegiem 2 jak i pod mini) nie było problemów z zewnętrznymi dyskami USB (różne pendrive, dyski 20 i 40 GB 2.5 cala, dysk 160 GB SATA 3.5 cala). Wszystko pod USB2.0 - transfer pod Pegiem kilkanaście MB/s, pod mini ponad 20 MB/s (z wyjątkiem pendrajwów - wiadomo, są wolniejsze).
System plików FAT i SFS (innych nie sprawdzałem), oczywiście możesz założyć kilka partycji.
[#7] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #1

Mam taką samą obudowę. Hula ładnie na mini pod Mosem i OSX.

[#8] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #1

Działa bez problemów.

Najważniejsze jest mieć przewodzik zakończony dwoma wtykami USB, a najlepiej huba usb z zewnętrznym zasilaniem.

[#9] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@widelec, post #8

Ja obecnie mam 250Gb Toshibę transfer na pc do 30 Mb/s odczyt zapis a na moim pegu I to osiąga transfer 8 Mb/s odczyt zapis.
Tylko oczywiście potrzebny jest kontroler usb 2.0

Dysk posiada dwie wtyczki, ale jeszcze nie było potrzeby by korzystać z wtyczki zasilającej.

Jak dotychczas nie stwarzał żadnych większych problemów.

[#10] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #1

Co do samego pomysłu kupienia oddzielnie obudowy i oddzielnie dysku to radził bym raczej zakup kompletnego urządzenia. Bo byłem świadkiem po podłączeniu do takiej obudowy dysku z laptopa na żadnym z dostęnych komputrów i systemów dysk nie był widoczny. Dobrze było by przetestować takie rozwiązanie przed zakupem.

[#11] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #1

MarX: a nie lepiej kupić po prostu dysk USB który nie będzie wymagał dodatkowego napięcia (mniej kabli i odpada jeden zasilacz)? Ja mam dysk Verbatima 250GB kupiony w sklepie nie dla idiotów i działa wyśmienicie pod MorphOSem, OSX i Win.

[#12] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@pampers, post #11

na pewno lepiej, ale mam do dyspozycji prawie nowy dysk 320 GB, którego aż prosi się rzucić na pożarcie wygłodniałemu Maczkowi ;)

[#13] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #12

To trzeba zrobić test ;D

[#14] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #12

Wiesz, 3 dychy nie majątek to spróbuj :)

[#15] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #1

Ja mam obudowe usb/firewire z zewnetrznym zasilaczem i dziala tez z Efika

[#16] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

A może warto dołożyć nieco do obudowy na Firewire? Ma to ten plus, że można postawić system na zewnętrzym dysku i z niego "zabutować" miniaka. W przypadku USB nie da rady tak zrobić.
[#17] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #1

Korzystając z chwili wolnego czasu, zaraz po świętach postanowiłem wypróbować obudowę USB do dysku 3.5. Wpakowałem do obudowy dysk, popodłączałem kabelki, zasiliłem ustrojstwo prądem i podpiąłem kabelkiem USB do MiniMac`a. Po uruchomieniu obudowy, talerze dysku zaczęły się kręcić, a Maczek wykrył poprawnie dwie partycje i ... za chwilę usunął każdą z nich z systemu. Następnie w kółko je inicjalizował i usuwał, tak jakby się zapętlił. Myślałem, że może Maczek nie radzi sobie z tym wyzwaniem więc sprawdziłem dysk w pececie. On też nie był w stanie rozpoznać dysku wsadzonego do obudowy. Teraz diagnoza:

- dysk jest dobry bo do obudowy wsadziłem inny i zachowywał się tak samo
- maczek i pecet tak samo reagują na dysk w obudowie
- oba dyski miały pojemność 40 GB i sformatowane zostały pod FAT 32. Miały dwie partycje po ok. 20 GB.
- próbowałem uruchomić dysk jako Master, Slave i Cable select - bez efektu

Zastanawiam się w czym jest rzecz? Macie jakieś pomysły ?

[#18] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #17

Walnięta obudowa? Sprawdź w innej.
Ja używam podobnej i nie mam problemów (MOS, X, Win, itp.)

[#19] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@il_capitano, post #18

Dzięki za odpowiedź. Okazało się, że kumpel w pracy ma taką samą obudowę więc jutro obadamy co jest źle na 100% :)

[#20] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #19

u mnie pojawil sie inny problem. Po przyjezdzie do kraju na urlop moj dysk usb nie moze sie na maku rozkręcic. Dziala na pc ale na maku lipa. Podejrzewam za malo pradu, ale sprawdze w czwartek jak wroce do ie.

[#21] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@pampers, post #20

Można spróbować dosilić dysk z drugiego gniazda usb. Rozkład napięć na kablu usb można znaleść w wikipedii. Warto też jest podpinać dysk bezpośrednio do kompa by wykluczyć opór przewodnika (przedłużacze itp.).

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2009 14:10:39
[#22] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #19

Sprawa wygląda następująco:

Dysk podzieliłem na dwie partycje po 30 GB i 8 GB. Sformatowałem pod PC w FAT32

- dysk w obudowie USB działa elegancko na Win XP
- działa też super pod OS X
- pod MOS 2.4 słyszę tylko "grom z jasnego nieba" (sygnał wykrywania urządzenia USB) i... koniec. Wcześniej pokazywały się jeszcze komunikaty, teraz zupełnie nic.

Ogólnie lipa :( Macie jakieś pomysły ? ....

[#23] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #22

Dziwne, u mnie działa OK, również kilka partycji.
[#24] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #22

wykasuj prefsy do tego HD z ustawien Poseidona
wylacz automatyczne montowanie dyskow FAT w poseidonie.
zrob reset.
potem zobacz czy poseidon wykrywa dysk.
jesli wykryje to podmontuj go recznie
[#25] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@Norbert, post #24

Po wyłączeniu automontowania i tak mi go montuje (chyba ze wyłączam nie tam gdzie trzeba). Po usunieciu starych prefsow dla dysku pojawiają sie (w kółko) komunikaty:

http://liza.umcs.lublin.pl/~mhac/grab.jpg

[#26] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@MarX, post #25

U mnie podobne sytuacje byly na Pesasosie i adapterze IDE-USB.
Pomagal tez restart Poseidona

Wylaczenie automontowania wykonaj przed podlaczeniem zewnetrznego dysku. Zapisz je jako globalne.

Ostatnia modyfikacja: 29.12.2009 22:38:06
[#27] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@Norbert, post #26

Już wszystko pod kontrolą. Okazało się, że dysk miał zupełnie skopany układ partycji. Windows widział 2, a pod Ubuntu zobaczyło ich aż 5 (dwie MOSowe, robione kiedyś po pijaku na AmiParty ;)). Wywaliłem wszystkie, zrobiłem układ od nowa i już śmiga pod MOSem aż miło :)

[#28] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@ZED^lM, post #21

Zed: odkopuję trochę. Okazuje się że polski "prund" jest jakiś lewy ;) Po powrocie do Irlandii ten sam dysk podłączony do Miniaka ruszył jak z kopyta. Dziwne trochę.

[#29] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@ZED^lM, post #21

Właśnie podpiąłem dysk USB SAMSUNG 320GB, w kółko się montował i od razu odmontowywał. Podpinałem go pod USB w klawiaturze. Poszedłem za Twoją radą i podpiąłem go bezpośrednio do eMaca. Działa! :)

[#30] Re: MiniMac + zewnętrzny dysk USB

@kjb, post #29

Z duży spadek napięcia na kablu. To normalne w dyskach USB, zwłaszcza tych co mają tylko jedną wtyczkę USB od strony komputera/HUBa. Dłuższe kable odpadają i nie ma znaczenia do czego podpinamy, pecet, pegaz, mac czy dvd, będzie to samo.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem