[#1] MorphOS, PowerBook G4 i drugi monitor
Witam,

Mam pytanko na temat MOS-a, a mianowicie czy i jeśli to w jakim momencie MOS wyświetla obraz na drugim monitorze?
Pytanie się zrodziło ponieważ od jakiegoś czasu leży u mnie PowerBook G4 z uszkodzonym wyjściem na LCD.
A że MacOS X nie specjalnie mi się podoba, pomyślałem że może wersja 3.0 jeśli/kiedy się pojawi mogła by na nim zagościć.
Tak więc czy istnieje możliwość zainstalowania MOS-a używając jedynie drugiego monitora?
Ewentualnie czy można np plik konfiguracji podmienić na płycie żeby taka opcja była możliwa?

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 23.11.2009 22:14:27
[#2] Re: MorphOS, PowerBook G4 i drugi monitor

@Thom/CT, post #1

W tej chwili jeszcze nie mamy supportu dla DVI-Out w PowerBooku, ale taki jest w planach.
[#3] Re: MorphOS, PowerBook G4 i drugi monitor

@Jacek Piszczek, post #2

A do czego już jest support?

[#4] Re: MorphOS, PowerBook G4 i drugi monitor

@Jacek Piszczek, post #2

Wiadomo już która wersja Powerbooka będzie obsługiwana?

[#5] Re: MorphOS, PowerBook G4 i drugi monitor

@pampers, post #3

A do czego już jest support?

"Tylko" do procesora, karty graficznej, układów dźwiękowych. Takie tam "drobiazgi"... ;)

Ostatnia modyfikacja: 25.11.2009 16:25:12
[#6] Re: MorphOS, PowerBook G4 i drugi monitor

@Bigo, post #4

Wiadomo już która wersja Powerbooka będzie obsługiwana?

http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?id=7386&poststart=25#65707

[#7] Re: MorphOS, PowerBook G4 i drugi monitor

@waldiamiga, post #6

Chodzi mi o jakieś konkrety. Np. czy wersja Rev.B będzie obsługiwana czy tylko Rev. d i e.

[#8] Re: MorphOS, PowerBook G4 i drugi monitor

@Bigo, post #7

Nie sądzisz, że jeszcze trochę za wcześnie na takie deklaracje?

[#9] Re: MorphOS, PowerBook G4 i drugi monitor

@Bigo, post #7

O konkretach poinformujemy na http://morphos-team.net . Wszystkie inne informacje proszę traktować jako nieoficjalne.
[#10] Re: MorphOS, PowerBook G4 i drugi monitor

@Jacek Piszczek, post #9

Jacku ale my uwielbiamy takie nieoficjalne smaczki i przecieki ;)

[#11] Re: MorphOS, PowerBook G4 i drugi monitor

@Marek Szyprowski, post #8

Wcześniej Jacek wspomniał o planach supportu dla DVI-Out w PowerBooku więc chciałem przy okazji spróbować coś więcej o tych planach wyciągnąć. Ale twardy jest i się nie dał. ;)

[#12] Re: MorphOS, PowerBook G4 i drugi monitor

@Bigo, post #11

Tak czy inaczej i tak sporo już wiadomo ;) Support dla PB G4 jest nieunikniony

[#13] Re: MorphOS, PowerBook G4 i drugi monitor

@Thom/CT, post #1

Pytanie się zrodziło ponieważ od jakiegoś czasu leży u mnie PowerBook G4 z uszkodzonym wyjściem na LCD.

Trochę w temacie a trochę obok:
(za Wikipedią)

Display issues

The video cable is routed around the left side hinge. With heavy use this will cause the cable to weaken. Many owners on the internet have reported display problems such as random lines or a jumbled screen. Few have replaced just the video cable to successfully resolve this problem. There is also a backlight cable that might fail. Tinkerers would try replacing either or both cables before buying expensive LCDs.

Być może Twoje uszkodzenie jest podobne i wystarczy wymienić kabelki?

[#14] Re: MorphOS, PowerBook G4 i drugi monitor

@skipp, post #13

Problem polega na tym że mam tylko "dolną" część, tzn nie mam LCD, a kabel wylgąda na ok, poza tym z tego pamiętam był on sprawdzany na taką okoliczność. Szkoda bo była by to fajna zabawka :)
Nie mniej dziękuje za chęci.

Pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem