[#1] YAM i o2
Od ponad miesiąca wysyłając pocztę otrzymuję komunikat "Bad response from mail server to command OK. Dzieję się to w YAM-ie, wersja 2.5 dla serwera poczty o2.
Wczoraj chyba pojawiły się problemy z działaniem innych koment - to samo dla DELE i RETR (czy RETRI, nie pamiętam), czyli usuwania i pobierania poczty.
Pytanie zatem, czy o2 coś zmieniło i YAM jest już na to za stary? Ktoś może korzysta z zestawu jak wyżej i nie ma tych problemów?

[#2] Re: YAM i o2

@Leander, post #1

A ja miałem "Bad response to command QUIT", ale oprócz tego komunikatu nic się nie działo (tzn. mail wychodził normalnie). Też jestem ciekaw skąd toto się bierze?

[#3] Re: YAM i o2

@recedent, post #2

Jasne, że QUIT, źle napisałem :). Później było 250 OK. A te błędy nie są stałe, tzn. raz odbierze, raz nie. Trochę zależy od... liczby listów.

[#4] Re: YAM i o2

@Leander, post #1

Dla pewności, z jakiego portu korzystasz?

[#5] Re: YAM i o2

@Leander, post #1

Mam od niedawna taki sam problem pod SimpleMailem, więc to raczej nie jest problem z klientem poczty tylko samym o2.
[#6] Re: YAM i o2

@pampers, post #4

Była ostatnio informacja o zmianie dla SMTP i zmieniłem. Dotyczyło to portu dla poczty wychodzącej, a błąd jest obecnie i przy odbiorze. Dla POP3 mam port 110.

[#7] Re: YAM i o2

@Leander, post #1

Od 1 grudnia 2009 Telekomunikacja Polska planuje wprowadzić całkowite przeniesienie ruchu poczty wychodzącej poprzez serwer SMTP z portu 25 na porty 587 lub 465. Oznacza to, że wszyscy użytkownicy Neostrady, którzy nie zmienią do tego czasu ustawień mogą mieć problemy z wysyłaniem maili przez swoje programy pocztowe.

Bezpieczne połączenia szyfrowane SSL:
w serwerze POP3 port 995
w serwerze SMTP port 465

Szyfrowanie przy połączeniach z serwerami pocztowymi jest mocno zalecane.

lub
Połączenie bez szyfrowania:
w serwerze POP3 port 110
w serwerze SMTP port 587

Z tego połączenia należy korzystać jedynie, gdy nie można lub nie działa poprawnie połączenie szyfrowane. Np. gdy używany program antywirusowy nie współpracuje z połączeniami szyfrowanymi.

Ostatnia modyfikacja: 05.12.2009 19:45:35
[#8] Re: YAM i o2

@Leander, post #1

Ja mam 3 konta na o2, ktore obsluguje poprzez SMail i nie mam zadnych problemow z wysylaniem i osbieraniem poczty...
[#9] Re: YAM i o2

@Santon, post #7

To nie neostrada, ale sprawdzę z tym 995. Akurat informacja o POP3 jakoś mi umknęła, zatem dziękuję za zwrócenie uwagi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem