[#1] widok plikow bez ikon.
Da sie ustawic gdzies w opcjach Ambienta zeby zawsze pokazywal pliki bez ikon? Chodzi o to, zeby za kazdym razem nie trzeba bylo wybierac "widok-pokaz wszystkie pliki".
W recenzji Mosa 2.0 jest zdanie:
"Możliwe jest przełączenie w tryb pokazywania wszystkich plików, wtedy pliki bez ikon przedstawiane są za pomocą domyślnych ikon dla danego typu pliku rozpoznawanego przez Ambienta". Chodzi o ustawienie dla calego systemu, czy po prostu o widok dla danego okna?

[#2] Re: widok plikow bez ikon.

@Mat, post #1

Ustawienia Ambienta > Lister > pole Plik > opcja Tryb. O to chodzi?

[#3] Re: widok plikow bez ikon.

@Leander, post #2

Mniej wiecej, z tym ze to ustawiene jest tylko dla listera, a mnie bardziej chodzi o zwykle okno z ikonami.

Ostatnia modyfikacja: 07.12.2009 22:44:18
[#4] Re: widok plikow bez ikon.

@Mat, post #3

przeciez w ambiencie to to samo

[#5] Re: widok plikow bez ikon.

@rzookol, post #4

Tak, to samo, ale te ustawienia działają tylko dla trubu listy. A przynajmnie tak jest w 1.4.5 u mnie.
[#6] Re: widok plikow bez ikon.

@Mat, post #1

Hehe... miałem ten sam "problem"... wiem o co ci chodzi... ja rozwiazlem to tak, że w każdym otwartym oknie wybierałem odpowiednie wyświetlenie i wybierałem "zapisz utawienie" w zależności albo okna albo wszystkiego. MorphOS zapamiętywał ustawienie i już kolejnym razem wyświetla tak jak chce. Może jest jakaś inna możliwość ale tak jak ty nie wpadłem jeszcze na nią i robię tak jak napisalem.
Największy ból jest przy pendrviwie... jakoś mi nie chce zapamiętać ustawienia okna.
[#7] Re: widok plikow bez ikon.

@MaveRick, post #6

A masz na Pendrive "disk.info", do którego mógłby biedny MorphOS zapisać te informacje? :)

[#8] Re: widok plikow bez ikon.

@recedent, post #7

Nie, a biedny to on nie jest. Mógłby sam sie wysilić i zrobić taki plik albo chociaż zapytać, skoro wart jest 150e...
[#9] Re: widok plikow bez ikon.

@MaveRick, post #8

No widzisz, i właśnie wysunąłeś wniosek o nową funkcjonalność Ambienta. Ja, przykładowo, jednak nie wiem czy podobałoby mi się, gdyby system bez pytania tworzył ikonkę dysku. A gdyby pytał, to czy nie wnerwiałby mnie komunikatem w stylu "ten dysk/katalog nie posiada ikonki. Jeśli chcesz zachować ustawienia sposobu wyświetlania zawartości, to musisz ją stworzyć. Czy mam to zrobić za Ciebie?"

[#10] Re: widok plikow bez ikon.

@recedent, post #9

No właśnie ja bym chciał. Mógłby się zapytać raz i zachował ustawienia lub nie i więcej by się nie pytał. Mógłby tez sam sprawdzić czy już istnieje taka ikonka wiec by się nie pytał.
Ale marudzimy o pierdółce :)... "gdyby","mogłoby" ...

Ostatnia modyfikacja: 08.12.2009 16:09:49
[#11] Re: widok plikow bez ikon.

@MaveRick, post #10

MaveRick: MorphOS ma to do siebie że jest "cichym" systemem. Jak chcesz pogadać kompem to włącz sobie pieca z win7 :D

[#12] Re: widok plikow bez ikon.

@pampers, post #11

Ale z tej jego "cichości" wynika, że user musi czasem błądzić i wnerwiać się na system, choć istnieje prosty sposób na rozwiązanie problemu.

Czy "przyjazność dla użytkownika" zawsze wiąże się z pouczaniem go przez komputer? Może jest jakaś inna droga?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem