[#1] DTP
Witam wszystkich forumowiczów!
Potrzebuje pomocy w zakresie malego dtp na pegazie. W dawnych czasach uzywalem do tego celu wordwortha. Dzialalo to dobrze. Obecnie probuje go uruchomic na pegazie i ciagle klapa - problem z czcionkami. Zadnych polskich znakow. Czy ktos ma podobne problemy? Na dodatek niektore elementy listwy z ikonkami sa niweidoczne - uaktywniaja sie dopiero po zaznaczeniu ich myszka. jedyna rozdzielczosc przyjeta przez program to 24 bit1280x1024 - inaczej sa krzaki. Wordworth z pakietu "magic". czy pod mosem da sie czegos uzywac tego typu programow i czy mozna jeszcze gdzies je kupic?
Ps.
Testujê demo Amiga Writer, ale tu takze nie widzi naszych ogonkow z kalagu fonts np isoxhelvetica.pl

Ostatnia modyfikacja: 27.12.2009 21:57:50
[#2] Re: DTP

@Pero, post #1

Tak prawdę mówiąc to do DTP używa się programów do tego przeznaczonych. I w przypadku Amigi mamy jedno rozwiązanie, a jest nim PageStream. W dodatku bardzo ładnie działa pod MorphOSem. Ja używam bezproblemowo wersji 4, a obecnie można kupić wersję 5.
Jeśli chodzi o procesory tekstu, to pod MorphOSem mam postawionego AmigaWriter 2.2. Działa dość poprawnie. Natomiast czy można go jeszcze kupić, to nie wiem, gdyż ja swojego kupiłem dość dawno, w nieistniejącym już Matayu.

[#3] Re: DTP

@AS, post #2

Sorry, procesor tekstu...
A czy masz pod AW polskie czcionki? jak to zrobic? W zasadzie ten by mi wystarczyl. PageStream jak pamietam (mialem kiedys pirata w wersji 2.2 do zabawy - nie korzystalem z niego) to olbrzymi kombajn. Swietnie mi sie sprawowal WW, ale teraz juz nie...

[#4] Re: DTP

@Pero, post #3

Mam polskie czcionki pod AmigaWriter. Zajmuję się trochę DTP i kupiłem kiedyś czcionki Bitstreama. Wgrałem je do MOSa i zainstalowałem za pomocą FTManagera (może ktoś wie, jak zrobić to automatycznie na wszystkich, bo każdą oddzilenie to sporo czasu trzeba). I w AW mam je od razu.
Jeśli chodzi o starego PageStreama w wersji 2.2, to jest to rewelacyjny program do tekstów, jeśli nie potrzebujesz kolorów. Wersja "prawie" pełna była kiedyś dodana do płyt Aminet. Polecam, bo naprawdę warto - można cuda robić z tekstem na nim.

[#5] Re: DTP

@AS, post #4

Tia - trzeba by go miec....

[#6] Re: DTP

@Pero, post #1

a masz z tooltypach zaznaczone picassomode ?

[#7] Re: DTP

@rzookol, post #6

Oczywiscie!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem