[#1] Drukowanie w MOS`ie
Jak ustawic parametry systemu aby drukowac w MOS`ie 145?
Drukarka HP 940 c pod USB - rozpoznawana bezblednie.
Prosze o pomoc!

[#2] Re: Drukowanie w MOS`ie

@Pero, post #1

W ustawieniach drukarki ustawiasz usbparallel.device (upewnij się w ustawieniach USB, że drukarka jest przypisana do klasy printer.class, jeśli nie jest, to przypisz), unit 0, oraz odpowiedni sterownik drukarki. Powinno działać, jeśli nie, to rozejrzyj się za patchem do systemu drukowania w MOSie 1.4.
[#3] Re: Drukowanie w MOS`ie

@wali7, post #2

odpowiedni sterownik do drukarki ....

[#4] Re: Drukowanie w MOS`ie

@wali7, post #2

usbparallel.device - to chyba o to chodziło!
Pozostałe elementy mam poprawne.
Dzięki!

[#5] Re: Drukowanie w MOS`ie

@wali7, post #2

Dziala! Jeszcze raz dzieki!

[#6] Re: Drukowanie w MOS`ie

@Pero, post #1

Jeszcze za ciosem - zarówno pod³±czenie drukarki jak i skanera jest u mnie mozliwe tylko w jednym slocie usb - górnym. Jezeli podlacze ktores z tych urzadzen to posejdon go nie widzi. Czy to normalne?

[#7] Re: Drukowanie w MOS`ie

@Pero, post #6

nie, spróbuj jeszcze podłączyć do socketu na płycie

[#8] Re: Drukowanie w MOS`ie

@rzookol, post #7

Od niego mam wyprowadzone wejscie dodatkowe i to jest widoczne W tej chwili sprawdzilem pendrive`a - teznie dziala... Chyba mam zwalony port...

[#9] Re: Drukowanie w MOS`ie

@Pero, post #1

Ciagne temat dalej :D
Zaszala koniecznosc wydruku pliku pdf. Zainstalowalem sobie GhostScripta i uruchomilem APDF. Zgodnie z guide`m podalem urzadzenie do druku PRT: i drukarka zaczela mi przewalac kartki. Po podaniu parametru usbparallel.device zamiast drukowac zostaje zapisany plik o takiej nazwie.
Jak nalezy ustawic parametry wydruku pdf`a? Czy ktos z tego korzysta?
Ps. NoWinED - czy toto potrafi drukowac? Jak tego dokonac - najnowsza wersja.
Dawno temu na AMidze klasycznej nie mialem takich problemow...

Ostatnia modyfikacja: 02.01.2010 21:45:04
[#10] Re: Drukowanie w MOS`ie

@Pero, post #9

Nikt nie drukuje w Mos`ie PDF`ow?

[#11] Re: Drukowanie w MOS`ie

@Pero, post #10

ja drukowalem bezposrednio ghostscriptem i nowym i starym

[#12] Re: Drukowanie w MOS`ie

@rzookol, post #11

Nie korzystałeś z APDF`u? Nie wiem jak się to robi w GS, ale APDF ma w menu funkcję wydruk, który powinien działać bez zarzutu, a tu....

[#13] Re: Drukowanie w MOS`ie

@Pero, post #12

apdf ma wydruk ale trzeba miec dzialajace urzadzenie ps: (ewentualnie drukarke z postscriptem), co koniec koncow sprowadza sie i tak do drukowanie ghostscriptem, geit wydal installer do ghostscripta, może się nim zainteresuj (intallerem, nie geitem :D )

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 11:24:47
[#14] Re: Drukowanie w MOS`ie

@rzookol, post #13

Ghosta instalowałem instalerem prosto z sieci. I właśnie burzy się na to ps:
A ja nie wiem jak to draństwo poustawiać....

[#15] Re: Drukowanie w MOS`ie

@rzookol, post #13

Gdzie znajdę ten installer? Na Aminecie i MOS Files nie widzę nic takiego.
[#16] Re: Drukowanie w MOS`ie

@R-Tea, post #15

http://www.geit.de/tmp/contrib_ghostscript.tar

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem