[#1] Moduł CPU
Nie ma ktoś czasem na sprzedaż modułu CPU G4/1GHz do pegsosa2?

[#2] Re: Moduł CPU

@Arbuz, post #1

tylko G3 do Pegasosa2.
[#3] Re: Moduł CPU

@Norbert, post #2

Dzięki ale na razie poszukam G4. Jakbym nie znalazł w ciagu tygodnia wysyłam do bPlanu. Ale będę pamiętał i jakby nic nie wyszło z naprawy to skontaktuję się z Tobą.

[#4] Re: Moduł CPU

@Arbuz, post #3

Popytaj też na moszone

[#5] Re: Moduł CPU

@pampers, post #4

No właśnie... Niejaki Magnetic chciał chyba sprzedać... Swoją drogą, lepiej by było po prostu dać info na forum MZ, że chcesz kupić - z tego co widzę, to tam całkiem sporo ludzi ma uszkodzone Pegi z którymi nic nie robi.

[#6] Re: Moduł CPU

@Arbuz, post #1

Czas najwyższy żeby coś się wyjaśniło z tym Twoim Pegasosem, bo jakoś tak głupio wygląda PPA jak Arbuz nie ma sprawnej MOS-maszyny. :) A jak nie to olej i kupuj MiniMaca. :)

[#7] Re: Moduł CPU

@MDW, post #6

MDW: no tyle razy już mu to mówiłem. Panowie, może jakieś bounty na Mini dla Arbuza? ;)

[#8] Re: Moduł CPU

@pampers, post #7

@MDW i Pampers: Dzięki za dobre słowa. Jak na razie to żona uległa mojemu strajkowi dotyczącego kilkutygodniowemu bólu głowy nocami i przyznała mi środki na naprawę Pegaza . Zakup Mini + nowej licencji to nie zdecyduję się bo koszt będzie dużo większy. Ogłoszenie na MZ opcja dobra być może coś tam napiszę.
@ Pampers: wolę jak pieniądze jak ktoś chce przekazać to na rozwój jakiegoś softu na MOSa a nie na jakiegoś Pegaza nic nie znaczącego Arbuza. :D
Pozdrawiam

[#9] Re: Moduł CPU

@Arbuz, post #8

O przepraszam dla mnie znaczącego :)

[#10] Re: Moduł CPU

@Arbuz, post #8

Gdyby jednak się nie udało uruchomić Pegasosa i zdecydowałbyś się na zakup MacaMini to myślę, że warto byłoby spróbować przepisać licencję na MiniMaca. To chyba będzie możliwe skoro Pegasos przestał istnieć i człowiek pozostaje ten sam. Sytuacje ewidentnie losowa i nie ma w niej kombinatorstwa.

[#11] Re: Moduł CPU

@MDW, post #10

Dzięki, teraz i to biorę pod uwagę choć patrząc od strony Mostimu to strata by była, ale może :)

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 12:58:45
[#12] Re: Moduł CPU

@Arbuz, post #11

A mi się gdzieś obiło o uszy/oczy jak ktoś kompetentny wspominał, że w pewnych przypadkach istnieje możliwość przepisania licencji MOSa na inny komputer. Myślę, że jeżeli taki przypadek jak Twój pod to nie podpada to żaden już nie podpada. :)

No ale oczywiście na razie jeszcze poszukaj tego G4 do Pegaza. Trzymam kciuki.

[#13] Re: Moduł CPU

@Arbuz, post #11

A może sprzedaż samej płyty Pegasosa? Ktoś na forum narzekał, że ma Pegasosa I bez April fix-a. Wtedy byłaby już jakaś kasa na np. MM. Ja swojego 1.5/64vram z przesyłką trafiłem na Ebay-u za 950 zł. Fuks jak diabli, ale jest piękny. Karta procesorowa chyba jest taka sama? tzn. G3 600mhz czy do Pegasosa II była inna?

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 21:43:12
[#14] Re: Moduł CPU

@Arbuz, post #11

Arbuz: wielokrotnie na MosZone mówiono, że jeżeli udowodnisz że twój Peg dokonał żywota, możesz przepisać licencję. Nie wiem jak to wygląda z udowodnieniem, że nie działa ale jest to teoretycznie możliwe.

Cena modułu CPU lub jego naprawy może być równa lub większa cenia Maca Mini, więc to już Twój wybór :)

[#15] Re: Moduł CPU

@pampers, post #14

np. odesłać płytę do kogoś z polskiego mostu ?

[#16] Re: Moduł CPU

@Ender, post #13

To ja narzekałem :). Arbuz, masz sprawną płytę Peg II, ale bez modułu CPU? Czy można normalnie przepiąć moduł z Peg I bez aprila na płytę dwójki? Nie, że już jakiś "dil" tu nakręcam, ale warto wiedzieć...

[dodane]

Już wiem, że nie można.

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 22:06:52
[#17] Re: Moduł CPU

@pampers, post #14

Kłopot polega na tym, że nie jest do końca jasne, czy dostanie darmową licencję na Mini, czy też darmową licencję na nowego Pega, a to niewiele by mu dało.

Kłopot z przepisaniem licencji z uszkodzonego komputera na inny typ widzę następująco: Jeśli okaże się, że po defekcie Efiki dostanę klucz w wersji na Maca, to pewnie jakaś doniczka przypadkiem spadnie mi na płytę główną :) (typowo polskie myślenie - często się na tym łapię).

[#18] Re: Moduł CPU

@Arbuz, post #1

Pisałem, że podkręcona karta długo nie podziała...
[#19] Re: Moduł CPU

@MDW, post #12

Ogólnie można wygenerować nowy klucz, ale rejestrujemy płytę główną, a nie kartę CPU. Mobo zdaje się nie padło ?
[#20] Re: Moduł CPU

@Jacek Piszczek, post #18

Jacek Piszczek napisał(a):

> Pisałem, że podkręcona karta długo nie podziała...

Odgrzewam może ciut starawego kotleta, ale wczoraj widziałem oryginalny nie podkręcony moduł CPU G3 do Pega2. Widok mnie przeraził....
Na dolnej stronie laminatu dokładnie pod procesorem jest wyrażne zbrązowienie laminatu.
Oznacza to tylko jedno: procesor grzeje się jak cholera.

I jeżeli coś nawali to właśnie procesor G3 lub "kulki" łączące procesor z laminatem się odlutują.
Skutek będzie dokładnie taki sam: moduł CPU będzie "martwy". Także jeżeli ktoś ma kłopoty z modułem CPU i w dodatku laminat pod procesorem jest wyraźnie zbrązowiony to zalecam reballing u kwaku85.
Sam procesor pada rzadko, najczęściej na kulkach łączących CPU z laminatem robią się zimne luty.
Wylutowanie procka, postawienie nowych kulek i POPRAWIENIE chłodzenia procesora zapewnią poprawną pracę CPU na długi czas. OK
[#21] Re: Moduł CPU

@stachu100, post #20

Moze bplan, tlucze rowniez ps3 , bo tam to zjawisko jest nagminne :D

[#22] Re: Moduł CPU

@Hellena, post #21

Zapomniałeś dodać płyty do notebooków ASUSa. :D Na trzy które ostatnio spotkałem dwa już pojechały na serwis z "odklejoną" nVidią.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem