[#1] Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.
Kupiłem Maca Mini 1.5 ghz 64 mb vram. Uruchomiłem u kuzyna , działa. Jest jedno "ale". System jest zainstalowany w niemieckiej wersji językowej. Próbowałem ustawić w opcjach polski lub polski pro, ale niestety cos nie wyszło, bo teraz mam komunikaty w języku angielskim (przynajmniej jak wyłączałem maca).
Cztery sprawy: jak ustawić w macos-ie język polski (da się, czy musi być jakaś łatka?).
Nie mogę znaleźć na forum artykułu o macos-ie i morphos-ie razem na MM, a wiem, że był, bo przeglądałem (dostałem plik pdf w języku angielskim ;) dzięki wali7, a istnieje wersja w naszym języku)?
Jak sprawdzić, czy mój MM na pewno jest 1.5 ghz i 64mb vram? Na aukcji pisało, że jest, ale ja wolę sprawdzić, bo na pudełku nie ma takich informacji (o tym silent upgrade).
Paczkę z Morphos-em moge normalnie rozpakować na PC i wypalić płytkę?
Pozdrawiam.

[#2] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@Ender, post #1

Teraz piszę z MOSa na mini, wiec mogę zweryfikować to co pisałem w mailu:
programik GraphicBoards w Utilities pokazuje m.in. ilość pamięci graficznej. Zegar CPU podaje np. monitor systemu (wywołany z menu Ambienta).
To co ściągasz z serwera to obraz iso (nie archiwum) które wypalasz dowolnym programem (na CD-R) z poziomu Windows/Linux/MacOS/Amiga/Morphos...
Po włączeniu mini wkładasz płytkę do napedu, w momencie gdy zacznie grać tendźwięk na starcie wciskasz C i czekasz aż zabootuje MOS. Potem to samo co przy instalacji na Efice.

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2010 17:35:11
[#3] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@Ender, post #1

1. Jeżeli jest to system 10.4 (oryginalnie dodawany do mini PPC) to języka polskiego oficjalnie w nim nie ma (chyba są jakieś nieoficjalne nakładki, ale pewności nie mam, poszukaj pod hasłem "polish your mac" lub "PYM")
2. Wersji tego pdf po polsku chyba też nie ma. Instaluj posiłkując się tym i w razie czego pytaj na forum.
3. Możesz sprawdzić konfigurację mini klikając w jabuszko (lewy górny róg ekranu), później "About this mac", dalej przycisk "More Info...".
4. Paczkę? z tego co pamiętam to pobierasz zwykłe *.iso, które można wypalić bez problemu na PC z win (ja wypalałem zarówno pod Nero jak i PowerISO pod WinXP)

[#4] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@Ender, post #1

@Ender
przelotkę wysłałem dzisiaj przed 11, priorytetem.

[#5] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@Ender, post #1

Jaka jest wersja tego systemu? Dopiero Leopard 10.5 ma zintegrowany nasz język, a Polki i Polski Pro to mapa klawiatury ZTCP.
Instalacja OSX i MOSa jest prosta, a angielski tekst (dualboot.pdf) jest raczej prosty i wzbogacony wieloma screenami, jakby co służę pomocą.
Aby sprawdzić, jaki sprzęt siedzi w Twoim komputerze, uruchom OSX i z menu Jabłko wybierz pierwszą opcję, czyli About this Mac. W oknie które się otworzy są dwa przyciski - do aktualizacji systemu i z dokładnymi informacjami o sprzęcie - naciśnij ten drugi. Zostanie uruchomiony System Profiler, w którym znajdziesz w jednej z gałęzi informację na temat karty graficznej i zainstalowanej na niej ilości VRAM.
Paczki z MOSem nie rozpakowujesz, bo to jest plik ISO, który od razu wypalasz na płytę DVD albo CD dowolnym programem do nagrywania płyt.

Ważne: w macu mini musisz uważać na pewną uciążliwość, związana z brakiem przycisku do wyjmowania płyt z napędu. Jeśli z jakiegoś powodu płyta zostanie w środku, a system nie wystartuje z dysku twardego, to możesz ją wyjąć na dwa sposoby: po włączeniu komputera nacisnąć i trzymać lewy przycisk myszy, aż płyta zostanie wysunięta, albo wejść do OpenFirmware (naciskając i trzymając po włączeniu komputera klawisze Command-Option-O-F, czyli Windows-Alt-O-F na zwykłych klawiaturach) i po pojawieniu się OF wpisać eject cd.

[#6] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@Ender, post #1

Też możesz spisać SerialNumber i albo wysłać zapytanie o dokładne bebechy swojego MiniMaca albo możesz zadzwonić. Ja tak robiłem jak polowałem na swojego MiniMaca.

[#7] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@widelec, post #3

odp 1. sam sobie polisz maca, fetyszu

[#8] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@il_capitano, post #4

Wielkie dzięki. Przy okazji dziękuję wszystkim za informacje, wkrótce z nich skorzystam i dam znać (myślę, że koło soboty tej albo następnej).

[#9] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@AmiChris, post #7

Nazwa w pewien sposób adekwatna do "kfiatków" jakie pojawiały się w tłumaczeniach (szczególnie OS 9.x i wcześniejsze) ;) amigowe "znaki na sekundę" się przy tym chowają

[#10] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@widelec, post #3

Sprawdziłem i mam oryginalne 1.5 ghz, 1 gb ramu, ati 64mb vram. :D
Mogę wywalić Macos-a i zainstalować go od nowa rejestrując na siebie lub w ogóle ? Ciągle wywołuje mnie jako poprzedniego właściciela i muszę się logować żeby komputer porozumiewał się w bardziej normalnym języku. A jak wywalę z dysku w ogóle Macos-a, i zainstaluję Morphos-a, to mogę wrócić i kiedyś zainstalować system Apple?
Co do tej paczki po prostu na pulpicie po sciagnięciu pokazał sie znaczek WinRara i myślałem, że Morphos-jest spakowany, sprawdziłem później. We właściwościach pisze iso. Zmyliła mnie trochę pojemność Morphos-a 2.4 tylko 164 mb.

[#11] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@Ender, post #10

Bez problemów możesz robić reinstalację OS X kiedy tylko zechcesz, ale spróbuj najpierw zmienić sobie w System Preferences nazwę użytkownika itp. Po chwili z konfiguracją reinstalacja może się okazać totalnie zbędna.

[#12] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@widelec, post #11

Pobawiłem się trochę MACOS-em i ostatecznie go wywaliłem. Morphos ma dla siebie cały dysk i szaleje na nim. Cóż w porównaiu z Efiką hmm ... , to był dobry sprzęt, ale nie ma co porównywać. Da się wyłączyć ten idiotyczny dźwięk przy rozruchu MM?
PS. Co do MACosa, to jeżeli się da to może go zainstaluje na jakimś pendrivie, gdyby ktoś go chciał zobaczyć, tylko po co? Teraz Morphos-owi brakuje tylko softu w ilości w jakiej był na MM i Macos-a.

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2010 00:13:24
[#13] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@Ender, post #12

Niestety nie da się zabootować Maca mini PPC z USB (Apple RULEZ :P), zostaje Ci tylko dysk na FireWire. Na dźwięk polecam odłącznie "mechaniczne" głośniczka wewnątrz maca. Software'owo realizuję to u siebie korzystając z prefsa "Startup Sound" pod OSX. Czy da się to zrobić bez OS X, nie wiem. Może ktoś ma jakiś inny pomysł. A co do OS X - dla Mosofcy może to być system "uzupełniacz" zamiast Windows (pakiet Office + jakieś specjalistyczne oprogramowanie). Jeśli nie używasz takich rzeczy to OS X okazuje się zbędnym dodatkiem do sprzętu.

[#14] Re: Mac Mini, Morphos i glosniczek.

@widelec, post #13

Jak dotąd nikt nie wymyślił wyłączenie tego dźwięku przy starcie MacaMini. Też chciałbym go wyłączyć. Mechaniczne odłączenie nie wchodzi w rachubę bo głośniczek przydaje mi się do odegrania dzwięku czy muzyczki bez dodatkowych głośników (tak wiem mono i beznadziejna jakość...).
Ja bym się chętnie dowiedział jak przyspieszyć uruchomienie MiniMaca. Po wciśnięciu Power zaczyna się zmiana kolorów ekranu co zajmuje 3/4 czasu uruchomienia MacaMini z Morphem.
Czy MM ma jakiś BIOS z możliwością ustawień?

[#15] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@Ender, post #12

> Da się wyłączyć ten idiotyczny dźwięk przy rozruchu MM?

Tak, da się wyłączyć.

[#16] Re: Mac Mini, Morphos i glosniczek.

@MaveRick, post #14

Przytrzymaj jabłko + alt + o + f po usłyszeniu tego "TADAM!" i powinieneś wejść do OF. Tam wpisz sobie:
printenv
maczek wyświetli Ci dostępne zmienne systemowe do zmiany. Zmieniasz dając setenv nazwazmiennej true/false.
Na pewno polecam dać setenv skip-netboot? true. Na koniec wpisujemy reset-all, żeby się wszystko ładnie zapisało i maczek strzelił reboota.

[#17] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@widelec, post #13

Mam laptopa z Windowsem 7, dlatego Macos wyleciał z dysku. Niektórzy moi znajomi są ciekawi jak ten Macos (magia apple ) wygląda itd., więc rozważałem zainstalowanie go na czymś, żeby spełnić ich ewentualne prośby o stosowny pokaz.

[#18] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

A podpowiesz jak? Nie chce odłączyć mechanicznie głośnika, bo to ingerencja we wnętrzności strucla. W sumie jak sie nie da to przeżyje ten dźwięk.

[#19] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@Ender, post #18

Do tego potrzebny jest macos i albo program pssst, albo wyłączyć głośność na belce macosa.

[#20] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@Ender, post #18

Obczaj to
http://www.macupdate.com/info.php/id/16425

[#21] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@il_capitano, post #20

Dokładnie ten sam mam program w najstarszej dostepnej wersji na stronie.

[#22] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@widelec, post #13

Na macmini da sie zabootowac OSX 10.4.11 i Morphos na z dysku i pendrive podlaczonego do USB2.
http://infodecalee.monforum.net/N1/Mac.Mini.MorphOS.boot.on.USB.key.without.HD/

Ostatnia modyfikacja: 09.03.2010 19:57:50
[#23] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@widelec, post #13

Software'owo realizuję to u siebie korzystając z prefsa "Startup Sound" pod OSX.

Nie mogę tego znaleźć w systemowych prefsach. Gdzie tego szukać?
[#24] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@R-Tea, post #23

Nie ma tego w standardzie. Trzeba dociągnąć z netu
[#25] Re: Mac Mini, Morphos, Macos trudne początki.

@R-Tea, post #23

Nie znajdziesz, aż zaciągniesz.

O, Norbert był szybszy! szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2015 22:15:21 przez deez
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem