[#1] Czcionki w OWB
Witam

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem konfiguracji czcionek w OWB. Oczywiście mam zainstalowane wszystkie czcionki webcore (plus dograna moja ulubiona Tahoma). Problem polega na tym, że niektóre moje strony nie wyświetlają poprawnie czcionek.

Mimo ustawionych styli CSS, pod OWB czcionki są za duże i wyskakują poza ustalony obszar. Sprawdzałem pod wieloma przeglądarkami, FF, Opera, Chrome, Safari i nawet Sputnikiem, ale tam wszystko jest ok. W ustawieniach OWB poustawiałem wszystko identycznie ze Sputnikiem, ale problem nadal występuje.

Czym może być to spowodowane? Jest to trochę denerwujące, ponieważ nie mogę projektować stron WWW używając OWB bo nie mam pewności czy zostanie to poprawnie wyświetlone..

[#2] Re: Czcionki w OWB

@pampers, post #1

Podaj linki :) (jeśli jakieś xxx to napisz ewentualnie na e-mail;), prześlij lub podaj linki do screenshotów. Porównamy :)

[#3] Re: Czcionki w OWB

@grxmrx, post #2

Na przykład imperiumreklamy.com. Te panele na dole. Co bym nie robił to i tak pod OWB czcionka wychodzi poza ramki.

[#4] Re: Czcionki w OWB

@pampers, post #3

Odpowiem sam sobie, może ktoś podchwyci temat.

Myślałem że ten objaw który jest opisany w pierwszym poście wynika z tego że używam czcionek webcore a nie "oryginalnych" windowsowych.

Niestety po wgraniu czcionek z windy, objaw nie ustępuje. Tak samo, pod OSX na FF (z identyczną konfiguracją czcionek jak na pctowej wersji) występuje ten sam objaw.

Skąd to się bierze? Skutecznie mi to uniemożliwia próby tworzenia stron WWW pod MorphOSem :/

[#5] Re: Czcionki w OWB

@pampers, post #4

Ja pod AOS4.1 i OWB też nie mogę zmusić czcionek to "normalnego" wwyglądu
[#6] Re: Czcionki w OWB

@wube, post #5

Tez sie bawilem i dostawalem nerwicy z czcionkami. Na PC z FF jest ustawione Arial wiec sciagnalem Arial.TTF i wsadzilem do Morpha z OWB i jest ok. Przyez przypadek z PC przenioslem ta czcionke i FF wyswietla teraz sam w TimeNewRoman. Zgralem spowrotem z Morpha do PC i lipa. FF wyswietla jak chce i kiedy chce. Raz Arial raz TimeNewRoman.
Tak wiec nei tylk OWB ma problemy. Wlaczylem ponownie OWB i zgralem TimeNewRoman zPC do OWB i jest ok potem wrocielm w OWB na Arial i spokoj a na FireFoxie lipa raz Arial raz TimeNewRoman...

[#7] Re: Czcionki w OWB

@pampers, post #3

za kod tej strony powinni rozstrzelac autorow. najpierw powiesic za jaja a potem strzelac. znajdz jakas inna strone na ktorej owb sie wywala jako przyklad :)
[#8] Re: Czcionki w OWB

@Valwit, post #7

Valvit: to lepiej się nie przyznam że to mój kod

[#9] Re: Czcionki w OWB

@pampers, post #8

LOL :D
[#10] Re: Czcionki w OWB

@Valwit, post #9

Cicho być :P Nie zmienia to faktu że pecetowe przeglądarki dobrze pokazują czcionki a OWB nie.

[#11] Re: Czcionki w OWB

@pampers, post #10

Nie "pokazują dobrze" tylko "pokazują inaczej". Interlinia jest nieco inna bo jest inny algorytm renderingu, a skoro w CSS-ie ustawiłeś na sztywno wysokość div.panel_main w pikselach, to możesz mieć pretensje wyłącznie do siebie...

BTW używanie kodowania Windows 1250 to archaizm

Ostatnia modyfikacja: 29.01.2010 08:27:58
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem