[#1] MOSprezentacja
Od jakiegoś czasu z racji posiadania iBook'a obserwuję dział MOS'owy i powiem szczerze - kusi... zakupić minimaczka. Tym bardziej , że za zdroworozsądkową cenę otrzymuję najszybszy bodaj amisprzęt odpalający w dodatku classic soft i przyzwoitego już classicmaczka (ppc znaczy) na dodatek. Do tego z racji posiadania ibook'a G3 zostałem tu oświecony, że na niego raczej MOS'a nie będzie (a szkoda, 500 MHz to wcale niezły komp wg mnie).

Nie powiem , by mi obecna kombinacja szybkiej emulacji classic na UAE i prawdziwe A600 i A1200 nie starczały, ale zapoznać się z tym co rozwijane na codzień w amiświecie (a może i AOS 4.x ??? za jakiś czas) byłoby fajnie. Do tego płyty amigowe dedykowane, czy stare karty ppc na klasyka cenowo wychodzą drożej...

Tylko najpierw chciałbym zerknąć na to w akcji i tu moje pytanie. Czy w Szczecinie posiada ktoś taką mac+MOS kombinację (oczywiście mam na myśli "wpadnięcie" z umówionym dobrym "trunkiem" na chwilę prezentacji może w ferie?). Nie powiem by te 500-600 zł plus kasa na system była rujnująca, by nie zaryzykować, jednak posiadając już stare bo stare PC, ibooka i Ami, nie bardzo chcę kupować jednak w ciemno jeszcze jednego sprzętu, tym bardziej, że w ciasnym mimo wszystko lokum już nie ma praktycznie gdzie tego trzymać (już teraz poza PC wszystko w szafkach stoi).

[#2] Re: MOSprezentacja

@xtro, post #1

W naszym rejonie (Szczecin i okolice) jakoś nie zauważyłem by ktoś dysponował MOSem, już pomijam fakt czy na mini czy nie. Wystarczy spojrzeć na paubase.ppa.pl . Oczywiście mogę się mylić i ktoś się dobrze bunkruje/nie dopisał się do bazy :) Jedyne wyjście to pojawić się na jakimś Amizlocie/party etc. Aczkolwiek jak też planuję nabycie mini i do tego MOSa wiec dam znać jak bym już sobie sprawił.

Pozdrawiam,
RadziN

Ostatnia modyfikacja: 18.01.2010 11:21:12
[#3] Re: MOSprezentacja

@RadziN, post #2

Ech... pomyślec, że kiedyś Szczecin był niezwykle mocnym skupiskiem ami-ludków. Wtedy jakby ktoś mnie zapytał gdzie (w Polsce) chciałbym mieszkać to bez zastanowienia powiedziałbym "Szczecin". :)

Ostatnia modyfikacja: 18.01.2010 11:40:03
[#4] Re: MOSprezentacja

@RadziN, post #2

> W naszym rejonie (Szczecin i okolice) jakoś nie zauważyłem by
> ktoś dysponował MOSem, już pomijam fakt czy na mini czy nie.
> Wystarczy spojrzeć na paubase.ppa.pl . Oczywiście
> mogę się mylić i ktoś się dobrze bunkruje/nie dopisał się do

No mnie nie ma, faktycznie się zabunkrowałem, znaczy o bazie dowiedziałem się hmm.. dwa dni temu z gazety "PPA" bo jakoś nie wertuję serwisu i czytam głównie podlinkowany odnośnik do poddziału Amiga...

> bazy :) Jedyne wyjście to pojawić się na jakimś Amizlocie/party
> etc. Aczkolwiek jak też planuję nabycie mini i do tego MOSa
> wiec dam znać jak bym już sobie sprawił.

No to kiepsciocha, dziś w takim razie o mało się nie stałem pierwszym w regionie amimacowcem http://allegro.pl/item873923998_mac_mini_bcm.html
chiałem dać 450 więc miałem szanse, ale mi net wyłączyli to raz i chyba do końca nie byłem przekonany to dwa więc nie wiem czy do końca bym się bił.

[#5] Re: MOSprezentacja

@MDW, post #3

> Ech... pomyślec, że kiedyś Szczecin był niezwykle mocnym
> skupiskiem ami-ludków. Wtedy jakby ktoś mnie zapytał gdzie (w
> Polsce) chciałbym mieszkać to bez zastanowienia powiedziałbym
> "Szczecin". :)

No tak, jak dostałem pierwszą Ami to akurat jakoś na dniach pojawił się pierwszy drukowany "Kebab" jakby nie było nasz regionalny. Zresztą Silver Dream's i całe WFMH to jednak jedna o ostoi Amigi nie tylko na nasz region. A w szufladzie obok mam akurat jeszcze dwa identyfikatory z Madbartowego Satelitte party bodaj 2000/1 także na naszej skali czasu całkiem niedawno. Teraz faktycznie jaK na mapkę patrzę - trzech ludzi... i to chyba na klasykach - w wolnej chwili sie dopiszę, opiszę i ofotografuję , może zrobimy four men pub party :)

[#6] Re: MOSprezentacja

@RadziN, post #2

W okolicach Szczecina są co najmniej 2 osoby z MOSem(na Efice).
[#7] Re: MOSprezentacja

@MDW, post #3

@MDW
Co tu dużo mówić. Też byłem zaskoczony jak mało ami-szczecinian/nianek przetrwało zalew pcetów. Ale sądzę, iż w dużej mierze sąsiedztwo Berlina miało spory wpływ na kreowanie się mody/trendów zwłaszcza na koniec lat 80 i początek 90, sprowadzane nie oficjalnymi kanałami Amigi mnożyły się jak grzyby po deszczu i Ami-społeczność rosła. Do czasu. Gdzie siłą rzeczy i mody amiga została wyparta, "nowym szybszym i niby lepszym" PC. Nie zapomnę jak kuzyn chciał nabyć A500 koniecznie z ang. klawiaturą. Skończyło się na tym, że dopiero gdzieś pod Poznaniem kupił. W Szn oczywiście Amigi były ale na dana chwile tylko z germańska klawiaturą :)

Pozdrawiam,
RadziN

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2010 14:53:41
[#8] Re: MOSprezentacja

@xtro, post #5

@xtro
Ano ja tam nie widzę problemu by się zorganizować jak będzie znacznie cieplej i mniej śnieżnie na jakieś mini-party może też ktoś z okolicy by się pojawił. Mam nawet pomysł gdzie ale nie będę uprzedzać faktów. Gdybyś miał jakieś sugestię/pomysły namiary na mnie standardowo w profilu.

Pozdrawiam,
RadziN

[#9] Re: MOSprezentacja

@RadziN, post #8

Trzeba by przy okazji kiedyś. Faktycznie jak klimat będzie łaskawszy. Przy okazji widzę w podpisie , że masz 030 A600 czyli cos do czego ja zmierzam w mojej A600 (narazie mam 1chip + 8 Fast + 1,5 slow i HD , WB2.1 i drugą Ami 1200 / 040/33). Chyba jednak z tego mini narazie zrezygnuję. Jednak wolę coś normalniej amigowego. Maca już mam - starego bo starego ale mam...

[#10] Re: MOSprezentacja

@RadziN, post #7

Ano chyba faktycznie bliskość Niemiec miała wpływ na spopularyzowanie Amigi w Szczecinie. Pamiętam jak w 1989 w demie pt. "Revenge of Magnus" guru ówczesnej sceny atarowej - Magnus/WFMH i XL-Soft (później Thorgal, a później Laubzega - współautor m.in. LocalePL, autor pierwszej wersji Froggera) napisali w scrollu:
"...sprzedaliśmy ChipWar-a i pojechaliśmy do Berlina kupić sobie Amigi..."
Z tego co się orientuję obaj mieszkali w Szczecinie. Dla wyjaśnienia - "ChipWar" to była ich gra na małe Atari pt. "Inside". Jak pamiętam, pierwotnie sprzedali ją firmie Spektra.

[#11] Re: MOSprezentacja

@xtro, post #1

W Darłowie jest ktoś z MorphOS-em i Mac Mini. Na wakacyjny wypad bardzo daleko to nie jest.
A co do samego MorphOS-a, to przecież zbliżająca się wersja ma być właśnie na jakieś "maćkowe laptoki".
[#12] Re: MOSprezentacja

@R-Tea, post #11

Nowy MOS ma być na macowe laptopy, ale nie wiadomo kiedy dokładnie wyjdzie, nie jest też pewne czy najbliższa wersja MOSa będzie je obsługiwała (tak jak było z macem mini - chodziły plotki, ze MOS2.3 ma chodzić na mini, podczas gdy dopiero 2.4 obsługuje mini). Poza tym laptopy te to Powerbooki z G4 a nie G3 i muszą mieć kartę graf. ATI. Jak dobrze poszukać, to można znaleźć w forum PPA zgrubną specyfikację.
Pozatym na najbliższym spotkaniu w Siemianowicach Śląskich ma być jaca z Powerbookiem i działającym MOSem na nim.
[#13] Re: MOSprezentacja

@wali7, post #12

no ja mam akurat leciwego choć całkiem mi wystarczającego ibook'a G3 500MHz. Jakieś chyba ati tam też starutkie jest już nawet nie pamiętam. Dobrze by było by MOS obsługiwał i takie kompy, w końcu moc mają wystarczającą i spokojnie lepszą od np. klasycznych amig z ppc. No ale.... to samo można powiedzieć o Workbenchu 4.x (czy jak go teraz zwą - Amiga OS). Ja w każdym razie jak w przypywie amigowego szału nie kupię sobie jakiegoś Mini to poczekam - może.... MOS się sterownikowo rozwinie.

[#14] Re: MOSprezentacja

@xtro, post #13

jaca ma ibooka, niech się wypowie w sprawie sterowników :D

[#15] Re: MOSprezentacja

@xtro, post #13

http://www.ppa.pl/czym.sie.rozni.amigaos.od.workbencha.,43;faq.html
[#16] Re: MOSprezentacja

@wali7, post #12

Koniecznie przyciśnijcie Jacę o jakieś detale ;) A tak na poważnie to fajnie by było jakby ktoś zrobił parę filmików jak to wygląda.

[#17] Re: MOSprezentacja

@pampers, post #16

A właściwie jak ma wyglądać? :) Normalny MorphOS tylko, że działa na macowym laptopie. Pewnie dawno by to wyszło gdyby nie to, że trzeba dorobić sporo sterowników do rzeczy, których na desktopie nie było (jakieś WiFi, touchpady i inne takie). Zresztą był już publikowany filmik pokazujący jak działa MorphOS na PowerBookuG4. Znajdziesz go w tym newsie:
http://www.ppa.pl/ambitne.plany.hyperionu.i.morphos.teamu.na.przyszly.rok,7484;aktualnosci.html

[#18] Re: MOSprezentacja

@xtro, post #13

Nie ma większych szans na obsługę laptopów z G3, a nawet sporej części z G4. Koncentrujemy się tylko na ostatnich kilku wersjach PowerBooków Alu, może w przyszłości też ostatnich 2-3 rewizjach iBooków.
[#19] Re: MOSprezentacja

@R-Tea, post #11

Witam

Kto tu mówi o Darłowie !!!!!!! Z Darłowa był " Maveric " ale on jest teraz w Stanach . Chyba źe coś się zmieniło od juź paru lat i tego nie wiem .

Ja mieszkam koło Słupska ( 50 km do Darłowa ) i do Szczecina mam 210 kilosów a do 3Miasta 120 km i z chęcią bym podjechał na jakąś impre " jarych " amigowców . :)

Mile widziana na pomorzu w Latttttttoooooooooooooo !!!!!!!!!!

pozdro

[#20] Re: MOSprezentacja

@rzookol, post #14

Nie przyszło mi do głowy, że planowany MorphOS dla applowych notebooków będzie tylko dla tych z G4. Pewnie dlatego, że przyzwyczaiłem się już, iż w przypadku Pegasosów nie ma różnicy czy z G3, czy z G4.
[#21] Re: MOSprezentacja

@R-Tea, post #20

W przypadku Pegasosów nie było praktycznie prawie żadnych różnic także między 1 a 2. Gdyby laptopy Apple'a były do siebie tak podobne, to nie byłoby problemu. Niestety nawet między dwiema rewizjami z G4 1.67GHz są różnice w klawiaturze, touchpadzie, ethernecie, dźwięku i wielu innych...
[#22] Re: MOSprezentacja

@Jacek Piszczek, post #21

Właśnie czytam książke "Być jak Steve Jobs" i jestem pewien, że te różnice to wynik bezpośrednich osobistych zaleceń (rozkazów) Jobsa. :) To chory psychicznie człowiek i jednocześnie jeden z największych geniuszy jakiego Ziemia nosiła. :)

[#23] Re: MOSprezentacja

@MDW, post #22

Wątpię, czy dawał polecenia typu "Zmieńcie ilość pionowych sensorów na touchpadzie z 16 na 9 w nowej rewizji" ;)
[#24] Re: MOSprezentacja

@Jacek Piszczek, post #23

Skoro już o ami i o macu mowa to może pojawił się jakiś sensowny emulator amigi na macu - w sumie skoro klasyczna amiga umiała tak dobrze udawać klasyczne maki, to czemu nie miało by być odwrotnie i mac nie miał by udawać dobrze amigi ppc?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem