[#1] Przełącznik KVM a NEC 170V
Kupiłem ostatnio taki przełącznik KVM (Keyboard Video Mouse).

http://www.pc210.com/prohtml/44-112-5813-MT-270S.html

Niestety wystąpił pewien problem. Mam monitor LCD NEC 170V, który jest automatycznie rozpoznawany przez MorphOS (co mnie osobiście bardzo pozytywnie zaskoczyło) jako LCD 170V i system sam sobie ustawia dostępne tryby graficzne. Niestety po podłączeniu pod KVM system nie rozpoznaje monitora (w Monitors jest pusto!) i włącza tryb VGA. Czy jest zatem możliwość "na sztywno" ustawienia rozpoznanego monitora? Bo ustawianie trybów od nowa nie ma sensu (po podłączeniu bez KVM rozpozna monitor). A mojego monitora, o dziwo, nie ma na liście dostępnych monitorów do ręcznego wyboru.

[#2] Re: Przełącznik KVM a NEC 170V

@Solo Kazuki, post #1

Można sobie zdefiniować parametry monitora i rozdzielczości ręcznie. A poza tym przełączniki monitorów to zło najwyższego rzędu .

[#3] Re: Przełącznik KVM a NEC 170V

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Mógłbyś rozwinąć temat? Używam KVMów od jakiegoś czasu i nie stwierdziłem problemów.

[#4] Re: Przełącznik KVM a NEC 170V

@Marek Szyprowski, post #3

Kto nie podłączy KVM-a to mu DDC nie działa przez niego...

[#5] Re: Przełącznik KVM a NEC 170V

@Solo Kazuki, post #1

Gdy monitor jest rozpoznany przez DDC to plik z trybami graficznymi jest automatycznie tworzony w SYS:Prefs/Presets/Monitors/ oraz jest wpisywany do zmiennej CyberGraphX/RadeonMonitor. Aby wyłączyć automatyczne rozpoznawanie monitora należy zmienić nazwę biblioteki ddc.library na coś innego (ddc.library.x) i ustawić wartość zmiennej CyberGraphX/RadeonMonitor (można skopiować katalog RAM:ENV/CyberGraphX do SYS:Prefs/Env-Archive/CyberGraphX, gdy monitor został poprawnie rozpoznany).

[#6] Re: Przełącznik KVM a NEC 170V

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Rzeczywiście, ten feature nie jest najlepiej rozwiązany w KVMach. Niemniej u mnie DDC działa na tym komputerze, który aktualnie wyświetla obraz. Na pozostałych jest zgłaszany "KVM Monitor" z jakimiś podstawowymi trybami. Inaczej ciężko to zrobić (DDC używa transmisji dwukierunkowej i nie za bardzo da się "zrównoleglić" do wszystkich komputerów).

[#7] Re: Przełącznik KVM a NEC 170V

@Solo Kazuki, post #1

Mnie mój KVM nie rozpoznawał LCDka i pisał "KVMMonitor", gdy przy włączaniu był ustawiony na DRUGI komputer (co zresztą u mnie jest dość losowe, który będzie aktywny po włączeniu zasilania). Krótkie spojrzenie na lampkę kontrolną i ewentualne przestawienie na właściwy komputer załatwia problem.
Pozdrawiam.

[#8] Re: Przełącznik KVM a NEC 170V

@Marek Szyprowski, post #5

Dzięki za info, teraz działa

Swoją drogą dalej nie rozumiem czemu mojego monitora nie ma na liście dostępnych.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem