[#1] Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.
Witajcie.
Długo myślałem w którym dziale to umieścić, ale po rzucie monetą wybrałem ten.
Otóż po instalacji OS4.1 update przestałem widzieć na blacie właściwe ikonki partycji MOSa, tylko domyślne AmigaOSa. Uruchomienie MOSa wykazało, że instalka AmigaOSa PODMIENIŁA te ikonki (w Mosie są widziane jak w AmigaOSie). Przed aktualizacją AmigaOSa nic takiego nie występowało. Pies trącał - coś się wykombinuje (zmieni ręcznie pod MOSEm).
Druga sprawa - nieco powiązana z poprzednią.
Nie mogę wejść do katalogu MOSA pod OS4.1 (tylko do partycji), a bez problemu robię na odwrót (wchodzę do katalogów OS4.1. spod MOSa). Nie interesują mnie komentarze typu: NIE MA JAK MOS, a AmigaOS to szit. Po prostu ciekawość: NA CZYM TO POLEGA?!
I na koniec. Czy można pod MOSem schować urządzenie, jak w na klasyku w Prefs/Workbench (mam partycję BOOT i jej widok na blacie denerwuje mnie)?

Ostatnia modyfikacja: 23.01.2010 21:00:19
[#2] Re: Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.

@Kitech, post #1

Widzę, że to dobry powód, żeby nie instalować tej gównianej aktualizacji. Cyrk się robi taki, że jako żywo, DigiBooster 3 to będzie mój ostatni program działający na OS4. Do tej pory właśnie kompilowałem na OS4 ze źródeł leżących na partycji MorphOS-owej. Jeżeli tak się nie da teraz, to kolejne zbędne utrudnienie.

[#3] Re: Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.

@Kitech, post #1

"Czy można pod MOSem schować urządzenie, jak w na klasyku w Prefs/Workbench (mam partycję BOOT i jej widok na blacie denerwuje mnie)?"

put away na ikonie na blacie.

[#4] Re: Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.

@Kitech, post #1

Czyli pod jakim systemem jest ok? Napisałeś tak, że ciężko zrozumieć. Przy OS4 trzeba zainstalować plugin do ikonek PNG. Drugie, nie wiem. Ostatnie, RMB na ikonce i "Ukryj".

[#5] Re: Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.

@Kitech, post #1

O... to niemiła wiadomość. Też jestem ciekawa dlaczego tak się dzieje. Wynika z tego, że AOS 4 toleruje tylko swoje ikony i ma problem z obsługą obcych katalogów?

[#6] Re: Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Grzegorzu bardzo proszę o nie krytykowanie jakiegoś systemu. Nie chcę słynnego bicia piany. Akurat sądziłem, że właśnie TY odpowiesz najbardziej merytorycznie. Przynajmniej na temat wchodzenia do katalogów jednego systemu pod drugim.

[#7] Re: Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.

@Korni, post #4

Pisałem mojego posta kilka razy, żeby był czytelny, ale widać nie do końca.
Pod OS4 mam zainstalowany plugin i jest o.k. Ale OS4 PODMIENIŁ ikonki partycji MOSA i w obu systemach są teraz domyślne OS4. A za "Ukryj" serdecznie dziękuję!

[#8] Re: Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.

@Kitech, post #6

Grzegorzu bardzo proszę o nie krytykowanie jakiegoś systemu.

Użytkownik systemu nie ma prawa go skrytykować? Zwłaszcza gdy nadpisuje ikonki w drugim systemie bez pytania? A aktualizacja niszczy potrzebną mi funkcjonalność? Z tego co do tej pory przeczytałem, wynika, że głównym zadaniem tejże aktualizacji jest łamanie wstecznej kompatybilności i utrudnienie życia ludziom z dualbootem. Niech dalej robią takie głupoty i potem liczą, że morphosowi programiści do nich przejdą. Ja po prostu nie zainstaluję tej ani żadnej następnej aktualizacji dopóki nie skończę DigiBoostera. Potem się zobaczy.

Ostatnia modyfikacja: 23.01.2010 21:46:53
[#9] Re: Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.

@Grzegorz Kraszewski, post #8

Oczywiście, że masz absolutne prawo do konstruktywnej krytyki, ale ja prosiłem, aby nikt tego nie robił, bo znowu powstanie dyskusja na boczne tematy. A to, że aktualizacja OS4 jest nowym systemem, który niekoniecznie jest kompatybilny wstecznie, też już zauważyłem i też mnie to wkurza. :)

[#10] Re: Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.

@Zbysiuk, post #5

No właśnie. Prawdę mówiąc szkoda, że nie przyszło mi do głowy tego sprawdzić na niezupdatowanej wersji.
P.S.
Jesteś kobietą?

[#11] Re: Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.

@Kitech, post #9

Spoko. Pegasosa mam w pracy, więc trochę czasu na zbadanie tej sprawy będę miał w środę i czwartek. Chociaż z drugiej strony waham się czy instalować, bo musiałbym też od nowa instalować SDK, chyba że wystarczy zbackupować na partycję morphosową i skopiować z powrotem.

[#12] Re: Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.

@Kitech, post #7

Kitech napisał(a):

> Pod OS4 mam zainstalowany plugin i jest o.k. Ale OS4 PODMIENIŁ
> ikonki partycji MOSA i w obu systemach są teraz domyślne OS4.

taka hipoteza: nie bylo przypadkiem ze pod MOS-em miales defaulty systemowe, a OS4 zainstalowal disk.info ktorych wczesniej nie bylo i MOS je teraz po prostu pokazuje zamiast defaultow?
[#13] Re: Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.

@Kitech, post #7

Rozumiem, że AOS podmienił ikonki dysków-partycji? Zaskoczyłeś mnie, bo ja wprawdzie mam tylko AOS 4.1 i AOS 3.1 ale wszystkie ikonki na partycjach musiałem zmienić ręcznie bo instalator zmienił tylko ikonkę partycji systemowej. Nawet sobie pomyśłałem, że szkoda że system sam nie zmienia ikonek ( a tu proszę dla mnie byłby to plus a dla Ciebie minus). Albo wersja na Pega ma celowe zmienianie ikonek MOSA, albo była jakaś opcja przy instalacji i Ty ją zanaczyłeś a ja nie.

Ostatnia modyfikacja: 24.01.2010 08:25:34

Ostatnia modyfikacja: 24.01.2010 08:26:06
[#14] Re: Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.

@Kitech, post #1

U mnie taki problem nie występuje. Co do ikonek to u mnie nic AmigaOS 4.1 nie podmieniał. Być może tak jak zasugerowano nie miałeś ikonki disk.info i wyświetlała się domyślna. Jeśli chodzi o ikonki PNG to domyślnie nie są one obsługiwane w AmigaOS 4.x, trzeba doinstalować plugin (co też już zasugerowano). Pomiając już kwestie ikonek a przechodząc do możliwości chodzenia po katalogach to napisz proszę (być może to ma jakieś znaczenie) z jakiego filesystemu korzystasz na tych partycjach, z którymi masz problem. Ja mam SFS i wszystko działa, być może problem jest z partycjami FFS2?

[#15] Re: Do posiadaczy Morphosa i OS4.1update na jednym kompie.

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Przesadzasz. Co prawda aktualizacja jest dziwna bo wymaga reinstalacji systemu, ale skoro nawet u mnie (a jak wiadomo często mam pecha lub coś wynajdę) jest OK, a większość ludzi nie zgłasza problemów to znaczy, że nie ma co się tak wypinać na AmigaOS4.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem