[#1] MOS - pytanie dualboot
Witam

Stałem się ostatnio szczęśliwym posiadaczem Mac Mini G4 1,33 GHz 512 MB RAM 32 MB RAM graf.
MOS działa u mnie świetnie.
Gratulacje!!!
Kawał dobrej roboty.

Szczególnie fajne jest szybkie bootowanie - prawie natychmiast mam
gotowy działający system.
Super!!!

Jeśli można - dwie małe poprawka w wersji na Mini.

1.Wiem że to jest pierdółka ale zmarnowałem na to trochę czasu.
U mnie mianowicie mimo zrobienia partycji HFS i nazwania jej Boot,
installer MOS uparcie wrzucał pliki do bootowania maszyny (boot.img, bootconfig.txt) do pierwszej partycji HFS, na której miałem yaboot.
Po czym coś jeszcze w niej grzebał.
Czym skutecznie unieruchamiał mi linuxa, osx i os 9.
Może jakaś opcja w instalatorze - "Nie rób/nie przerabiaj partycji bootującej".

Oczywiście da sie to w bardzo prosty sposób obejść -
livecd, yaboot/ybin pod linuxem, i mam z powrotem działającą partycję bootującą.
Pliki z katalogu mac_ppc32 przegrać do partycji Boot, i mogę bootować z OF.

No ale jest to za pierwszym razem trochę irytujące.

2.Coś jest zepsute w programie do partycjonowania.
Po zapisaniu tablicy partycji pod MOS, parted z linuxa ma problemy z działaniem rzuca błędami a to jest dziwne.

No ale jak powiedziałem, to są w sumie pierdółki, jak już wpadłem na to jak sobie poradzić, to po problemie.
Opisuję to może się komus przyda.

System chodzi jak żyleta.
[#2] Re: MOS - pytanie dualboot

@qwerty4000, post #1

Wow! Dziękuję za naprawdę rzeczowy raport. Postaramy się uwzględnić uwagi w następnych wersjach MorphOSa. Prawda jest taka, że priorytetem było przygotowanie wydania w którym MorphOS jest jedynym systemem na Mini, natomiast pozostałe konfiguracje były mniej testowane (głównie jako MorphOS + OSX). Problemy z układem partycji są mi znane i jak tylko znajdę wolną chwilę to zbadam to dokładniej.

[#3] Re: MOS - pytanie dualboot

@Marek Szyprowski, post #2

Jak widać ogromna ilość osób posiada na MacMini MorphOS i MacOSX.
Byłoby wyśmienicie jakby MorphTeam uwzględnił możliwość wyboru podczas instalacji Morpha zatrzymanie systemu MacOSX na MacMini...

Ja zainstalowałem tylko Morpha bo kombinacja z dualboot była dal mnie za skomplikowana ale jeśli byłaby taka automatyczna opcja zachowania MOSX to bym z niej skorzystał.

[#4] Re: MOS - pytanie dualboot

@MaveRick, post #3

Jak napiszesz narzędzia do zmiany rozmiaru partycji HFS+ (standardowy dla OSX) to możemy rozważyć tą propozycję.

[#5] Re: MOS - pytanie dualboot

@qwerty4000, post #1

Masz na mini wrzuconego OS9? jak?

[#6] Re: MOS - pytanie dualboot

@widelec, post #5

Przepraszam wyrazaiłem się niejasno.
Chodziło mi oczywiście o problem z dostępem do linuxa, Os X i Classic Os 9 pod Os X.
Os 9 oczywiście nie da się zbootować na Mini.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem