[#1]
Morphos i macmini - kilka spraw.
Witam,
Wreszcie jakies wolne w pracy i moge w koncu zajac sie Morphosem na niedawno zakupionym Macmini:) Troche czasu minelo po sprzedaniu amigi i w zwiazku z tym mam kilka pytan dotyczacych glownie systemu Morphos. Dodam jeszcze, ze moim drugim komputerem jest pc i po sprzedaniu ami mam troche "windowsowych" nawykow, co jest troche denerwujace przy korzystaniu z Morphosa... Ale powoli coraz bardziej przypomina mi sie Amigaos plus magellan II wiec jest dobrze:) Ogolnie pierwsze wrazenia sa bardzo pozytywne - wszystko przypomina mi starego dobrego amigaosa z wszystkimi potrzebnymi nakladkami i dodatkami plus duzo duzo wiecej (sterowniki do usb, siec, rewelacyjny ambient itp ) a wszystko to w jednej paczce systemu operacyjnego. Czyli po samej instalacji systemu wszystko jest ok, problemy zaczely sie z nowymi programami, ktorych odpowiednikow na codzien uzywalem na pc.
1. Z Owb zadnych problemow nie mam (wciaz nie moge sie przyzwyczaic do tego ze amisytem ma taka przegladarke:) Za to maly klopot mam z Amigg - chodzi o klasy mui ktorych niestety Morphos po instalacji nie ma. Czy klasy mui wystepuja osobno w wersji dla morphos? Czy moze jest gdzies jakas paczka do sciagniecia z wszystkimi potrzebnymi klasami mui dla morphosa? Zawsze wkurzalo mnie to, ze jakis nowy program nie ma w swoim archiwum potrzebnych klas.
2. Mplayer - wreszcie moglem zobaczyc to cudo na Morphosie. Program jest swietny, zwykle filmy chodza jak trzeba, problem jest natomiast z filmami HD - dzwiek jest opozniony w stosunku do filmu. Wiem, ze na pc nie ma tego problemu z tym konkretnym plikiem. Moze to tylko problem tego akurat filmu, na razie nie mam innych zeby spradzic. Czy w ogole na macmini (1.33 ghz, 512 ram, 32mb vram) da sie bezproblemowo ogladac filmy w wysokiej rozdzielczosci?
3. AmiNetRadio - wiadomo, pierwszy program ktory przyszedl mi na mysl gdy zabieralem sie do instalowania "czegos do mp3, cd audio, strumieni i innych"). Na razie program mi sie nie odpala - gorna belka miga tylko na czerwono. Co jest nie tak?
4. Dysk zewnetrzny usb - co musze zrobic zeby ustrojstwo bylo widoczne pod morphosem jak i pod winda?
Na koniec zostawilem kilka mniejszych problemow; jak np zapisac pozycje otwartego programu na ekrabnie ambienta? Dotyczy to m.in OWB - chcialbym aby otwieral sie w konkretnym miejscu na pulpicie i w okreslonej wielkosci. Co do owb to jeszcze jedno - czy ten program potrafi zapamietac loginy na stronach? I czy tylko u mnie nie dziala przenoszenie wyrazow np w tym edytorze na ppa?
I jeszcze jedno - z czego wynika uklad katalogow systemowych, tzn dlaczego mamy np system/libs oraz system/morphos/libs. Gdzie w przypadku nowych bibliotek powinny one wyladowac?
Ok to chyba na razie tyle, uciekam dalej konfigurowac ambienta:) i z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam