[#1] Morphos i macmini - kilka spraw.
Witam,

Wreszcie jakies wolne w pracy i moge™ w koncu zajac‡ sie™ Morphosem na niedawno zakupionym Macmini:) Troche™ czasu minelo po sprzedaniu amigi i w zwiazku z tym mam kilka pytan dotyczacych glownie systemu Morphos. Dodam jeszcze, ze moim drugim komputerem jest pc i po sprzedaniu ami mam troche "windowsowych" nawykow, co jest troche denerwujace przy korzystaniu z Morphosa... Ale powoli coraz bardziej przypomina mi sie Amigaos plus magellan II wiec jest dobrze:) Ogolnie pierwsze wrazenia sa bardzo pozytywne - wszystko przypomina mi starego dobrego amigaosa z wszystkimi potrzebnymi nakladkami i dodatkami plus duzo duzo wiecej (sterowniki do usb, siec, rewelacyjny ambient itp ) a wszystko to w jednej paczce systemu operacyjnego. Czyli po samej instalacji systemu wszystko jest ok, problemy zaczely sie z nowymi programami, ktorych odpowiednikow na codzien uzywalem na pc.

1. Z Owb zadnych problemow nie mam (wciaz nie moge sie przyzwyczaic do tego ze amisytem ma taka przegladarke:) Za to maly klopot mam z Amigg - chodzi o klasy mui ktorych niestety Morphos po instalacji nie ma. Czy klasy mui wystepuja osobno w wersji dla morphos? Czy moze jest gdzies jakas paczka do sciagniecia z wszystkimi potrzebnymi klasami mui dla morphosa? Zawsze wkurzalo mnie to, ze jakis nowy program nie ma w swoim archiwum potrzebnych klas.

2. Mplayer - wreszcie moglem zobaczyc to cudo na Morphosie. Program jest swietny, zwykle filmy chodza jak trzeba, problem jest natomiast z filmami HD - dzwiek jest opozniony w stosunku do filmu. Wiem, ze na pc nie ma tego problemu z tym konkretnym plikiem. Moze to tylko problem tego akurat filmu, na razie nie mam innych zeby spradzic. Czy w ogole na macmini (1.33 ghz, 512 ram, 32mb vram) da sie bezproblemowo ogladac filmy w wysokiej rozdzielczosci?

3. AmiNetRadio - wiadomo, pierwszy program ktory przyszedl mi na mysl gdy zabieralem sie do instalowania "czegos do mp3, cd audio, strumieni i innych"). Na razie program mi sie nie odpala - gorna belka miga tylko na czerwono. Co jest nie tak?

4. Dysk zewnetrzny usb - co musze zrobic zeby ustrojstwo bylo widoczne pod morphosem jak i pod winda?

Na koniec zostawilem kilka mniejszych problemow; jak np zapisac pozycje otwartego programu na ekrabnie ambienta? Dotyczy to m.in OWB - chcialbym aby otwieral sie w konkretnym miejscu na pulpicie i w okreslonej wielkosci. Co do owb to jeszcze jedno - czy ten program potrafi zapamietac loginy na stronach? I czy tylko u mnie nie dziala przenoszenie wyrazow np w tym edytorze na ppa?

I jeszcze jedno - z czego wynika uklad katalogow systemowych, tzn dlaczego mamy np system/libs oraz system/morphos/libs. Gdzie w przypadku nowych bibliotek powinny one wyladowac?

Ok to chyba na razie tyle, uciekam dalej konfigurowac ambienta:) i z gory dzieki za pomoc

pozdrawiam

[#2] Re: Morphos i macmini - kilka spraw.

@luk, post #1

system:morphos jest po to zeby w czasie aktualizacji systemu stary katalog sys:morphos byl kasowany i zastepowany nową wersją, dlatego też pozostale pliki instalujesz w sys:... a sys:morphos nie tykasz

co do zapamiętywania wielkości to robisz to standardowo jak w amigaos 3.x z mui, gadzet na górze po prawej lub zaznaczasz w prefsach mui żeby ci zawsze zapisywało

co do dysku to musisz go miec w fat32 (ntfs mosowy nie ma zapisu), ewentualnie polecam programik smbfs do montowania zasobów z PC (taka jednoplikowa samba)

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2010 10:33:12
[#3] Re: Morphos i macmini - kilka spraw.

@luk, post #1

Czy klasy mui wystepuja osobno w wersji dla morphos?

Niektóre tak. Jeżeli nie ma wersji specjalnej dla MorphOS-a, można używać klas skompilowanych dla klasycznych Amig z procesorami 68k. Też będą działać (chyba że są zabugowane...).

Na razie program mi sie nie odpala - gorna belka miga tylko na czerwono. Co jest nie tak?

Pewnie brak jakiejś klasy MUI... W systemie jest program Snoopium (SYS:Tools), odpalasz i patrzysz co tam ANR próbuje otwierać przy starcie.

Dysk zewnetrzny usb - co musze zrobic zeby ustrojstwo bylo widoczne pod morphosem jak i pod winda?

Sformatować w FAT-32.

jak np zapisac pozycje otwartego programu na ekrabnie ambienta?

Wszystkie programy pod MUI mają opcję snapshot, niestety pechowo się składa, że adekwatna ikonka na belce okna nie jest domyślnie włączona. Zatem w globalnych ustawieniach MUI trzeba ją włączyć, a potem po prostu używać wedle potrzeb.

dlaczego mamy np system/libs oraz system/morphos/libs

Katalog SYS:MorphOS jest nadpisywany przy aktualizacji systemu. Zatem tam powinny siedzieć tylko rzeczy zainstalowane przy instalacji samego MorphOS-a. Wszelkie dodatki dorzucone samodzielnie dajemy do SYS:. Czyli np. klasy MUI wrzucamy do SYS:Classes/MUI.

[#4] Re: Morphos i macmini - kilka spraw.

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Katalog SYS:MorphOS jest nadpisywany przy aktualizacji systemu. Zatem tam powinny siedzieć tylko rzeczy zainstalowane przy instalacji samego MorphOS-a. Wszelkie dodatki dorzucone samodzielnie dajemy do SYS:. Czyli np. klasy MUI wrzucamy do SYS:Classes/MUI.

U mnie jak na razie w np. w katalogu sys:libs sa tylko biblioteki powersdl ktore wrzucilem wczesniej a reszta bibliotek systemowych jest w sys:morphos/libs. Tak samo klasy mui - te wystepuja tylko w sys:morphos/classes/mui. A nowe do sys:classes/mui? Czy tak to ma wygladac?

[#5] Re: Morphos i macmini - kilka spraw.

@luk, post #4

tak

[#6] Re: Morphos i macmini - kilka spraw.

@luk, post #1

Niestety na macmini filmy HD się rwą i raczej trzeba się z tym pogodzić.

[#7] Re: Morphos i macmini - kilka spraw.

@il_capitano, post #6

wszystko zalezy od filmu (no i od taktowania procesora oczywiscie). wiekszosc 'normalnych' filmow kodowanych x264 i rozdzielczosciach standardowych dla 720p (z reguly jest to sporo mniej niz owe 720 punktow w pionie) da sie normalnie ogladac po wylaczeniu filtracji (nie mam teraz zbytnio czasu szukac. sa watki na ppa i morphzone). sprawdzalem na swoim maku z prockiem 1.5GHz, ale roznica dla wersji 1.3 nie powinna byc duza.

[#8] Re: Morphos i macmini - kilka spraw.

@kiero, post #7

Fakt, "film HD" to bardzo szerokie pojęcie. Wydaje mi się, że 720p30 to górna granica możliwości mini.

[#9] Re: Morphos i macmini - kilka spraw.

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Dysk zewnetrzny usb - co musze zrobic zeby ustrojstwo bylo widoczne pod morphosem jak i pod winda?

Sformatować w FAT-32.

Wlasnie tylko ze wtedy z tego co wiem nie mozna skopiowac plikow wiekszych niz 4gb, tak?

Jeszcze jedna sprawa - kiedys z powodzeniem uzywalem amigg na amidze klasycznej, teraz za cholere nie moge sie polaczyc - czy jest to problem zwiazany z nowym gg pod pc, np pojawily sie jakies zmiany ktorych amigg nie obsluguje? Czy raczej wina sa nieodpowiednie ustawienia?

[#10] Re: Morphos i macmini - kilka spraw.

@luk, post #1

to ja jeszcze odnośnie OWB i zapamiętywania loginów - sprawdź czy w preferencjach w dziale "Prywatność" masz ustawione, żeby zapamiętywał ciasteczka.

[#11] Re: Morphos i macmini - kilka spraw.

@recedent, post #10

A faktycznie, nie mialem tego zaznaczonego. Teraz jest juz ok, dzieki.

[#12] Re: Morphos i macmini - kilka spraw.

@luk, post #9

Mozesz sformatowac w ext2/ext3 i bawic sie z plikami powyzej 4GB, ale nie wiem zabardzo gdzie moglbys je przegrac. Chyba, ze cos przegapilem i sfs pod morphosem moze juz miec pliki powyzej 2GB.

Filesystem dla morphosa http://szef.niente.eu.org/~march/progs/ext2filesystem/

Info o ext2/ext3 pod winde http://www.pcworld.pl/artykuly/47033_1/Windows.plus.Linux.html

Ps. Ewentualnie mozesz stworzyc partycje ext2/3 na dysku w "mini" i odczytywac/zapisywac pod morphosem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem