[#1] EXT2 i bity protekcji

Po kopiowaniu z partycji SFS na EXT2 gina mi niektore bity protekcji. Jak to ogarnac pod mosem ?
Probowalem zmieniac ambientem jak równiez protect i chmod z shella i nic .
[#2] Re: EXT2 i bity protekcji

@ede, post #1

Unixowe filesystemy nie obsługują amigowych bitów protekcji - nie mają swoich odpowiedników po prostu.
[#3] Re: EXT2 i bity protekcji

@Jacek Piszczek, post #2

Naturalnie sa pewne roznice, ale czy x dla uniksa nie jest tym samym co dla amigaos E ?

PS. Dodam, ze te bity gina mi na EXT2 zamontowanej (Ext2FileSystem 0.41) pod MOSem i nie moge nic uruchomic z tej partycji (pod mosem) bo wlasnie ginie bit E czy listujac pod sh - x a akurat zalezalo mi na tym. Z drugiej strony jak podmontuje EXT2 za pomoca ExtFileSystem w wersji 0.5 bity sa ok - nadal nie rozumiem :] (z tym ze to na nic bo 0.5 jest read only). Jesli chodzi o zmiane tych bitow to wyczytalem gdzies w dokumentacjii Ext2FileSystem, ze :

Following packets are accepted, but have no effect on EXT2 filesystem:
ACTION_SET_PROTECT /* dummies */
ACTION_SET_COMMENT
ACTION_SET_OWNER

no ale ja nie chce ich zmieniac, chce zeby pliki executable z partycji SFS przekopiowane na EXT2 byly nadal executable co jak widac na wersji 0.5 filesystemu jest mozliwe ... i nie wiem czy jest to zwiazane z tym ze EXT2 na morphosie jest w trakcie rozwoju czy cos na moim systemie poknocone jest.

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2010 16:48:27
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem