[#1] MUI TextEditor i NoWinEd
Używam dość często NoWinEd i chciałem zmienić tło gdzie jest okno z tekstem z szarego na biały. W ustawieniach MUI chce zmienić ustawienia w TextEditor i... wyświetla komunikat żeby pobrać najnowszą wersję. Pobrałem i to samo.

Co mam nie tak w MUI z tym TextEditor.mcc ?

P.S. Czemu w Morphie programik do wyświetlania plików tekstowych jest tak prosty, że nie pozwala na edycje tekstu a nawet skopiowania tekstu do pamięci podręcznej żeby później gdzieś wkleić ?
Dlatego będę go podmieniał na NoWinEd.

[#2] Re: MUI TextEditor i NoWinEd

@MaveRick, post #1

Hmmm... Przecież w MorphOS (przynajmniej 2.x) jest nowy edytorek tekstów, który jest prosty ale na pewno fajniejszy niż wszystkie te podstawowe notatniki z Windows czy AmigaOS.

[#3] Re: MUI TextEditor i NoWinEd

@MaveRick, post #1

Oprócz programu "more", który faktycznie jest cienki, masz do wyboru 3 alternatywy:

1. Wyświetlarka wbudowana w Ambienta. Ma kopiowanie do schowka, ma również wyszukiwanie (ukryte pod klawiszem "/").

2. Multiview. Też ma kopiowanie i wyszukiwanie.

3. Ed. Systemowy edytor tekstu zrobiony pod MUI. Co prawda nie ma pracy w zakładkach, ani kolorowania składni, ale jak na bazowy edytor jest całkiem niezły, na pewno lepszy niż windowsowy NotePad... Rzecz jasna obsługa schowka, oraz "znajdź i zastąp" to jego podstawowe funkcje.

[#4] Re: MUI TextEditor i NoWinEd

@Grzegorz Kraszewski, post #3

No właśnie chodziło mi o ten nowy Ed. Jest świetny jako właśnie taki prostacki edytorek tekstów. Mógłby jeszcze obsługiwać (na życzenie) UTF-8. Wtedy byłby wypas. Notatnik z Windowsa mnie dobija. :) Tak prosty program, a od wielu lat ma te same błędy...

Ostatnia modyfikacja: 19.02.2010 09:13:41
[#5] Re: MUI TextEditor i NoWinEd

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Wybieram numer 3 ;)

Podpiąłem Editor w Ambiencie ale po kliknięciu na plik tekstowy otwiera mi się edytor ale pusty. Dopiero jak przeciągnę plik na okno edytora towyświetla tekst.

Mam duże braki w podpinaniu programów w MINE, pewnie nie zapodałem jakiegoś parametru...

[#6] Re: MUI TextEditor i NoWinEd

@MaveRick, post #5

U mnie polecenie ma postać:

MOSSYS:C/Ed %sp

[#7] Re: MUI TextEditor i NoWinEd

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Zadziałało. A da się zrobić żeby łamał tekst ?

[#8] Re: MUI TextEditor i NoWinEd

@MaveRick, post #7

Z tego, co wiem, to nie da się. Ale może Jaca, który go napisał, wie więcej na ten temat.

[#9] Re: MUI TextEditor i NoWinEd

@MaveRick, post #7

Niestety zawijania wierszy w tym MorphOSowym Ed raczej nie ma (jest niby jakaś opcja Word Wrap w menu kontekstowym ale widzę efektu jak ją włączam). Do zawijanych tekstów używam właśnie NoWinEd.
I muszę się do czegoś przyznać. Faktycznie zapomniałem, że właśnie przez brak zawijania wierszy używam częściej NoWinEd niż Ed. Do szybkich podręcznych notatek używam eNote (Aminet). Ma zawijanie wierszy ale to nie jest typowy edytorek tekstów, bo przechowuje on aktualny tekst. To jest po prostu programik do notatek.

Mam nadzieję, że w morphosowym Ed zawijanie wierszy się kiedyś pojawi. Najlepiej włączane jak w windowsowym Notatniku. Tylko bez tego jego paskudnego błędu przez który kursor skacze w losowe miejsce po każdym naciśnięciu Ctrl+S i kontynuowanie pisanie jest katorgą. :)

[#10] Re: MUI TextEditor i NoWinEd

@MDW, post #9

:/ ... no właśnie. Tak naprawdę to zawijanie to nie aż taki problem ale zawsze to jakaś poprawa pracy.

A jak w NoWinEd zmienić tło tekstu edytora z tego szarego na biały ?

[#11] Re: MUI TextEditor i NoWinEd

@MaveRick, post #10

Ja akurat nie lubię białego tła w edytorach tekstów, bo mnie męczy. :) Wszędzie gdzie się tylko da zmieniam właśnie na jasny szary czy jak w MOSie z lekkim odcieniem niebieskiego. Dużo lepiej mi się tak pisze.

No ale tło w NoWinEd spróbowałem przed chwilą zmienić na białe i się dało. Po prostu w ustawieniach TextEditor zmieniłem na białe i jest białe. Wygląda na to, że mam najnowsze wersje TextEditor (15.31, 24.10.2009) i NoWinEd (0.81, 06.11.2009). Sprawdzałem z tymi na AmiNecie.

Jak zmieniłeś wersję TextEditor i nadal uważa, że masz starszą to sprawdź czy nie dublują Ci się w SYS:Classes/MUI i MOSSYS:Classes/MUI. TextEditor nie jest częścią MorphOSa więc jeżeli jakimś cuden znalazła się w MOSSYS: to ją stamtąd wywal.

Przyznam się, że przy pierwszej próbie zmiany koloru tła TextEditor w NoWinEd miałem zwis ustawień MUI. :) Ale za drugim (i jeszcze dla pewności trzecim) razem poszło ok.

Ostatnia modyfikacja: 20.02.2010 10:02:25
[#12] Re: MUI TextEditor i NoWinEd

@MDW, post #11

Co do zmiany koloru na biały to racja (wali po oczach). Tak tylko podałem przykład. Ciekawym ustawieniem jest czarne tło i białe litery....

No ja obecnie jestem w domu i dopiero w pon mogę sprawdzić ustawienia w Morphie...

Ale jak dobrze pamiętam to w ustawieniach MUI NoWinEd jak wybieram pozycje TextEditor to wyskakuje info z linkiem do strony z programami (coś source force). Takie same komunikaty mam w innych programach w których jest TextEditor.
Raczej zdublowanych klas MUI nie mam ...

Czy TextEditor powiązany jest z innymi klasami MUI ?

[#13] Re: MUI TextEditor i NoWinEd

@MaveRick, post #12

Tak więc sprawdziłem. Nie mam zdublowanych klass ani nie am klasy TextEditor w katalogu z Morphem.

W ustawieniach MUI po wybraniu TextEditor wyskakuje mi taki komunikat:

"TextEditor.mcp couldn`t open minimum required
version of the HotkeyString.mcc custom class and
therefore faild during initialization.

Please make sure you have the lastes Hotkeystring.mcc
class from http://www.sf.net/projects/bstring-mcc/
instaled and try again."

Hotkeystring i TextEditor ściągnąłem i nic.

HotkeyString.mcc mam w kaalogu MorphOS
a TextEditor.mcp i mcc w Systemie

Ostatnia modyfikacja: 23.02.2010 15:08:08
[#14] Re: MUI TextEditor i NoWinEd

@MaveRick, post #13

No i znalazlem problem... :D

Trzeba sciągnąć BetterString i w nim znajduje sie najnowsza wersja HotkeyString.

Juz działa. Piersze uruchomienie TextEditor i dokonanie jakiejś zmiany spowodowało zwis i reset. Przy kolejnych próbach ustawien wszytko grało.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem