[#3]
Re: Problem z SDL_SetCursor
@RadziN,
post #2
No szaleństwa nie ma ale nie działa. :)
Dlaczego SDL to zło? Ja swoje mini-aplikacyjki jestem zmuszony przenosić między trzema systemami, kompilować je i używać na każdym z nich. W dodatku zarówno na PowerPC jak i Intelu. SDL się świetnie sprawdza. Poza tym ile ja go tam używam... Raptem do otwierania okna/ekranu, obsługi dźwięku, klawiatury, myszy i obsługi endianów (chociaż to zrobiłem też już swoje, bo musiałem pod iPhone/iPod). To wszystko. Cała reszta jest już nie-SDL-owa (C++, Objective-C, OpenGL, w pewnych przypadkach OpenAL).
Zauważ, że kiedyś do aplikacji przenośnych, które renderowały grafikę użyciem OpenGL używało się biblioteki GLUT. Jednak to było dopiero zło, bo przez swoją multiplatformowość miało się bardzo małą kontrolę nad wszystkim. Poza tym GLUT od wielu lat nie jest rozwijany. No i dzisiaj do tego typu zastosowań bardzo często używa się właśnie SDL. Duet OpenGL+SDL jest bardzo często spotykany. I SDL wcale nie służy do renderowania grafiki nawet jeżeli aplikacja jest 2D. Znacznie lepiej i wydajniej zrobić to w OpenGL i tak się zwykle robi.
Tak więc SDL moim zdaniem ok jeżeli to ma sensowne uzasadnienie. Gdyby Pixel nie był pod SDL to pewnie byłby na jeden system. Tak samo z moimi śmieciami. Dzięki temu, że używam multiplatformowych standardów, mogę jakieś 10 razy szybciej pisać, bo mogę to robić na każdej maszynie. A tak mógłbym tylko w domu gdzie niestety ostatnio nie mam za dużo czasu. :(
No i nie należy kojarzyć SDL z tym co było na Classicu. Akurat PowerSDL jest naprawdę sensowną wersją SDL (jak na warunki amigowe) i życzyłbym sobie w każdej dziedzinie mieć tej klasy odpowiednik. :)
Ostatnia modyfikacja: 26.02.2010 10:36:36