[#1] Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?
Czysto hipotetyczne (przynajmniej na razie) pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?
Prosze o odpowiedzi w euro ;)

aby ułatwić proponuje trzy wersje:

1. 256 MB
2. 512 MB
3. 1 GB

dzieki za odpowiedzi
[#2] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@Valwit, post #1

Nie chiałbym studzić Twojego zapału, ale http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=15859&t=15859

Ostatnia modyfikacja: 01.03.2010 18:43:46
[#3] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@Valwit, post #1

Jaki sens ma to pytanie, skoro OpenFirmware w Eficie nie za bardzo jest w stanie obsłużyć więcej niż jest wlutowane??

[#4] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@Marek Szyprowski, post #3

Procek w Efice, jest układem BGA, podejrzewam że po prostu nie ma fizycznego dostępu do wyprowadzeń umożliwiających zaadresowanie więcej ramu. Trzeba by odlutować procek i zmajstrować jakąś kanapkę ?

Mogę oczywiście się mylić, ale ZTCP różni magicy próbowali rozszerzyć ram na własną rękę i się nie udało.

A OpenFirmware nie można przeflashować ? Czy MOS nie może zainicjalizować więcej Ramu na własną rękę ;)
[#5] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za wićcej RAM-u?

@Valwit, post #1

Za 512MB dalbym 50 Euro.
[#6] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@zyga64, post #4

Nie jestem "hardware guru" - musiałbyś zapytać Neko (i przy okazji znieść zwyzywanie od najgorszych), ale zdaje się, że właśnie te dwa warunki należałoby spełnić.

1. Odlutować procek i zmajstrować kanapkę (żeby mieć możliwość obsadzenia czterech banków) - nie trzeba tego robić, jeśli odlutujesz wbudowany RAM i na jego miejsce przylutujesz nowy

2. Wprowadzić zmiany w OF, czy SF, czy jak go zwali. Przeflashować można, tylko czym? A wprowadzane zmiany wymagają ponoć dogłębnej znajomości zarówno płyty, jak i użytych kości RAM. Co więcej - nawet jeśli operacja się uda, należy się ponoć liczyć ze spadkiem wydajności Efiki.

[#7] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@Marek Szyprowski, post #3

Marek Szyprowski napisał(a):

> Jaki sens ma to pytanie, skoro OpenFirmware w Eficie nie za
> bardzo jest w stanie obsłużyć więcej niż jest wlutowane??

a skąd wiesz ze nie bedzie aktualizacji?

Ender, tak, wiem ze jest ten watek, ale ja potrzebuje konkretnych danych :)
[#8] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@Valwit, post #7

Chyba, że tak. A nie łatwiej będzie kupić Maca Mini albo PowerMaca? (koszt wysyłki tam i z powrotem + przeróbka). Właśnie dlatego miałem najpierw MM, a teraz w domu czeka PM dual 1.25 ghz 1.5 gb ram (ddr) i na razie ati 9000 64 mb.

[#9] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@Ender, post #8

jakbym chcial maka to bym go sobie kupil :) calkiem nie o to chodzi w tym watku :)
[#10] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@Valwit, post #7

Valwit napisał(a):

> a skąd wiesz ze nie bedzie aktualizacji?

Wiesz, 100% pewności nie ma, ale nie spodziewam się jakiegokolwiek update'u po tym co tu i ówdzie czytałem/słuchałem...

[#11] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@Valwit, post #1

W 256 MB nie ma co się bawić. Biorąc pod uwagę ogólne osiągi Efiki, 512 MB wydaje się być optymalne. Za upgrade do 512 MB, podobnie jak Phibrizzo, jestem skłonny zapłacić 50 euro. Jeżeli 512 okazałoby się niemożliwe, dam 30 euro za 256 MB. Ale za to mam dwie Efiki... Natomiast 1 GB mnie średnio interesuje, chyba, że też by się to zamknęło w 50 euro.

[#12] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@Marek Szyprowski, post #10

Marek Szyprowski napisał(a):
[...]

jak prawie wszytsko w zyciu to tez sie w ostatecznosci o kase rozbija :)
[#13] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@Grzegorz Kraszewski, post #11

Tak samo.

[#14] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@Valwit, post #1

Nawet jakby była możliwość zwiększenia pamięci w Efice to i tak się nie zdecyduję.Planuje kupić coś mocniejszego z G4 i to (hipotetyczne) 50 euro wole odłożyć na "nową" maszynę.Ale Wy raczej macie zarejestrowane systemy więc rozszerzenie pamięci pozwoli uruchamiać bardziej pamięciożerny soft.(Stellarium,nowy Blender,Quake III czy choćby X-Com)

[#15] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@Valwit, post #1

512 - 50 Euro + browar

[#16] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@Valwit, post #1

Dlatego właśnie wole kompy z otwartą architekturą, nieważne jaka platforma. Nie trzeba nic kombinować. Do swojego pega I nie miałem większych problemów z kupnem kości 1 Gb ramu ECC.

[#17] Re: Pytanie do Efikowców: Ile był(a)byś skłonna/y zapłacić za więcej RAM-u?

@Grzegorz Kraszewski, post #11

Ja również przy na takim poziomie cenowym byłbym zainteresowany.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem