[#1] Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini
Witam

Mógłby ktoś z szanownych forumowiczów wypowiedzieć się jak zainstalować MorphOSa na Macu Mini .

Piszę poważnie! Ponieważ mam z tym duży problem.

Już w czasie włożenia płytki z Mosem do CD- ROMu i Restarcie dochodzi do
ponownego startu Mac OS X a nie systemu z włożonej wcześniej płyty .

Kombinacja klawiszy NIE POMAGA ( brak reakcji ) mimo iż klawiatura jest ok. z pod Mac OS X piszę ten tekst.

Używam zwykłej klawiatury PC ( Mode Com ) , przyciskanie klawiszy Ctrl + Alt + o + f nic nie daje , nie mogę wejść do OF.

Trzymanie przyciśniętego klawisza " c " podczas startu też nic nie daje ( brak reakcji ) startuje automatycznie MacOS X .

Przyciskam klawisz myszy ( oryg. Mysz Apple ) i wysuwa się płyta i dalej już ładuje się Mac OS .

MorphOS jest nagrany na DVD + R ( RW ) co z pod Mac OSa jest widoczny na blacie więc płytka jest odtwarzana przez CD-ROM .

Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam

[#2] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@Piotr Myszkowski, post #1

MorphOS jest nagrany na DVD + R ( RW ) ?
[#3] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@(V)(I)mothe(P), post #2

tak ( iso ) widać strukturę katalogów i plików.

[#4] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@Piotr Myszkowski, post #3

Spróbuj nagrać normalnie na zwykłym CD, zamknij sesję.

EDIT: Jak nie możesz wejść do OF to masz jakiś problem z klawierą i może nie rozpoznawać wysyłanej komendy do odpalenia z cd. Sprawdź czy odpali Ci cd z instalką osx, jeżeli takową posiadasz.

Ostatnia modyfikacja: 06.03.2010 22:25:50
[#5] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@pampers, post #4

eee, a to nie jest po prostu problem z klawiatura? u mnie tez jak podlaczona mam 'normalna' (nie apple) to nie dzialaja klawisze przy starcie (nie moge wejsc do of). byl o tym watek na forum jakis czas temu

[#6] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@Piotr Myszkowski, post #1

COMMAND ALT o f

Spróbuj wywołać bootmenu OFa i stamtąd zabootować z CD (klawisz ALT).

[#7] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@kiero, post #5

Ja tez mam "'normalna' (nie apple)", ale wszystko dziala :).

[#8] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@(V)(I)mothe(P), post #2

W System Profiler podaje info :

MATSHITA CD-RW CW-8124:

Firmware Revision: DACD
Interconnect: ATAPI
Burn Support: Yes (Apple Shipped/Supported)
Cache: 2048 KB
Reads DVD: Yes
CD-Write: -R, -RW
Burn Underrun Protection CD: Yes
Write Strategies: CD-TAO, CD-SAO, CD-Raw
Media: No

Ale MorphOSa nagrywałem na LG DVD LS podpiętym pod USB ;)

[#9] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@pampers, post #4

Mam Tygrysa Instalki ( 4 płytki ) i jak włożę i zresetuję to SYSTEM SIĘ ŁADUJE Z PŁYTKI czyli jest OK.

Tygrysa mam nagranego na DVD + R ( LS ) sprawdzałem przed chwilą pudełko po płytach ( Verbatim ) .

Dzięki za rady.

Spróbuję jeszcze wypalić na zwykłym CD i przetestuję .

Co do klawiatury to ALBO kupie sobie przelotkę PS2/USB albo kupie inną klawiaturę .

Pozdrawiam .

Jak mi się uda ruszyć z miejsca to się odezwę. ;)

[#10] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@Piotr Myszkowski, post #9

Sprawdzałeś obydwie kombinacje ctrl/alt (lewe/prawe)? - na mojej klawiaturze tylko z prawymi da się wejść do of (nie wiem jak to wygląda na innych czy oryginalnej apple).

Początkowo jak wypaliłem MOS na zwykłej cd-r miałem problemy z uruchomieniem i już myślałem, że to coś z makiem - stawał na czarnym ekranie z motylkiem i dalej nie szedł. Po wypaleniu na dvd poszedł bez problemu. Nie wiem czego to była przyczyna.

[#11] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

Pewnie jądro MacOSa sprawdza czy jest płytka instalacyjna MacOS w napędzie i w razie czego odpala z niej system. Dokładnie tak samo robił kernel Morphosa pod Pegazem.
W tym momencie sprawdzałem jak odpalić mini z płytki MOSa u mnie:
po usłyszeniu dzwięku startu naciskam i puszczam co 1 s lewy alt (płyta instalacyjna mosa jest w napędzie), po chwili pojawia się taki niebieskawy ekran z symbolem dysku, jedną zakręconą i drugą prostą strzałką w prawo. Po kilkunastu s, gdy wskażnik myszki przestaje być "zegarkowaty" naciskam na przycisku ze strzałką w prawo. System ładuje się z CD.
Opisana procedura nie działa na prawym alcie.

Z tego co pamiętam, to mozna odpalić mini z płytki za pomocą innych kombinacji klawiszy, ale nie pamietam teraz ich. Opisany sposób działa (myszkę i klawiaturę mam nieapplowską od zwykłego PC).

Ostatnia modyfikacja: 06.03.2010 23:01:03
[#12] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@wali7, post #11

A wiec tak :

Nagralem ISO na zwykly CD-ROM >> ( CD - R ) i restart , podczas startu KLIKALEM SZYBCIUTKO na klawisz " c " ( poprzednio CALY CZAS trzymalem wcisnietego ) iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :P Udalo sie .

System sie uruchomil z plyty ( Morph OS ) i teraz z niego pisze .

Z tym PRAWYM ALTem to nie probowalem , ale na pewno bedzie jeszcze okazja .

Na razie dziekuje wszystkim .

teraz po wyplacie kupuje sobie dysk ( 80 GB ) i bede sie dalej meczyl hi hi hi .

Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki. :)

[#13] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@Piotr Myszkowski, post #12

Nie takie ppa straszne jak je malują :) Nie zapomnij tylko zarejestrować MorphOSa :D

[#14] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@pampers, post #13

A ja pociągnę wątek dalej...

Ja nagrałem instalkę na CD-RW i nie mogę jej sformatować.
Próbowałem Nero6 i CloneCD v5.
Czy instalka Morpha 2.4 jest jakaś w multisystemowa ?

[#15] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@Piotr Myszkowski, post #12

Heh - bo jak wiadomo cd-rw jak i dvd0rw nie nadają się do takich rzeczy ;P
[#16] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@MaveRick, post #14

Też mam taki problem z dwoma płytkami, za nic nie mogę ich sformatować, jedna ma tylko 45 mb a druga 150 mb zajętości.
Nagrywarka Sony i Samsung- wiem że ten model co mam jest awaryjny, co trzecią płytę mi łapie a mam ją dopiero rok.
[#17] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@(V)(I)mothe(P), post #16

probowałeś sciągnąc jakiś firmware do tych nagrywarek ?
http://www.cdrinfo.pl

[#18] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@MaveRick, post #17

Owszem, ściągałem rożne firmware do nagrywarek o ile Sony jako tako działa, a szczególnie lightscribe wreszcie zadziałało to Samsung odczytuje tylko filmy na DVD :( - czasami coś nagra bez błędów.

Ale po paru próbach i Mosa nagrałem ;P
[#19] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

@(V)(I)mothe(P), post #18

Witam

Właśnie z pod Mac OS X udało mi się zmusić do współpracy Nagrywarke LG z LightScribe pod USB .

Zarówno soft LightScribe.com nagrywa ale także i LaCie LightScribe też .

LaCie udostepnia więcej opcji do tworzenia .

Tego mi brakowało już myślałem że będę mógł tylko odczytywać i nagrywać ( wykorzystanie w 80 % ) ale teraz mam FULLLLLLLLLLLL . :P

Pozdrawiam

[#20] Re: Instalacja Mosa 2.4 na Mac Mini

Wygląda na to że moja " odczytywarka " CD-Romów w moim Mini ma ustawiony jako STANDARD odczyt płyt CD-ROM bo jak włożyłem DVD i podczas startu systemu ( tu też szybciutko klikałem klawiszem " c " tak jak poprzednio ze zwykłym CD-ROMem ) wyszła mi płytka na zewnątrz i KICHAAAA!!

Wygląda na to że odtwarzarka obsługuje DVD dopiero po uruchomieniu się systemu i załadowaniu ( uruchomieniu ) odpowiednich STEROWNIKÓW tudzież MODUŁÓW przez dany system.

Pozdrawiam

PS. Co do Firmware do akurat mojego modelu ( patrz wcześniejsze posty ) to nie wiem .

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem